FlickType

FlickType toetsenbord voor iOS stopt na voortdurende afwijzingen

Ontwikkelaar gefrustreerd door tegenwerking

De maker van de app FlickType stopt met de iPhone-versie, nadat hij voortdurend in de clinch lag met het App Store reviewteam.

FlickType verdwijnt uit App Store

FlickType-oprichter Kosta Eleftheriou is regelmatig in het nieuws geweest, om de aandacht te vestigen op allerlei scam-apps die Apple ongezien toelaat. Maar ook persoonlijk blijkt hij een moeizame relatie te hebben met het App Store reviewteam. Na talloze afwijzingen heeft hij besloten om het iPhone-deel van het FlickType Watch Keyboard uit de App Store te halen. Hij betreurt het dat deze app voor blinde gebruikers niet meer op de iPhone aangeboden kan worden.


“Apple heeft ons jaren obstakel na obstakel voor de voeten geworpen, terwijl wij probeerden om een app te maken die het leven van mensen beter maakt. We kunnen het niet langer aan”, aldus Eleftheriou. Hij spreekt zelfs van pestgedrag.

FlickType is een alternatief toetsenbord voor de Apple Watch en is te gebruiken als een alternatief voor de Scribble-functie. Je kunt tikken of vegen om te typen. Dat lukt tot drie keer sneller dan op het standaard toetsenbord, beweert de maker. Er is ook een iPhone-onderdeel voor blinde mensen en gebruikers met slecht zicht. Deze heeft grote toetsen, kleuren met hoog contrast en VoiceOver-support. Dit gedeelte van de app zal verdwijnen, terwijl de Apple Watch-app wel blijft bestaan.

FlickType Notes op Apple Watch.

Veertig pagina’s aan afwijzingen
Vorige week werd er nog een update van FlickType ingediend bij de App Store, met bugfixes en verbeteringen in de VoiceOver-functie. Dit bevatte geen nieuwe functies, maar Apple wees het toch af omdat het alleen werkt als je volledige toegang geeft. Dit punt was drie jaar geleden al opgelost, maar Apple ging er toch weer moeilijk over doen. De FlickType-maker probeerde vorige week 9 keer contact te leggen met Apple, maar dat lukte niet, ook al gaf Apple eerder aan om “vooral contact op te nemen als er verdere uitleg was gewenst”. Hij heeft nu 40 pagina’s aan afwijzingen, die volgens Eleftheriou vaak onredelijk zijn en op geen enkele grond zijn gebaseerd.

De ontwikkelaars wilden FlickType in leven houden via TestFlight, maar ook dat wees Apple af.

Eleftheriou klaagde Apple eerder aan omdat er niets werd gedaan aan namaak- en scam-apps. Hij heeft ook kritiek op Apple’s toetsenbord-API’s, die al sinds 2014 vol fouten zitten, inconsistent zijn en steeds veranderen. Hij heeft nu zijn hoop gevestigd op ontwikkelingen in de VS, waardoor Apple door de rechter gedwongen kan worden om iOS open te zetten voor alternatieve app stores en sideloading.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.