Instagram Threads komt op 14 december naar Europa

Instagram Threads lijkt toch naar Europa te komen. Meta zou de dienst in aangepaste vorm in december 2023 willen uitbrengen in EU-landen.

Update 8 december 2023: Threads komt volgende week naar de EU, heeft Instagram laten weten. Op 14 december 2023 is de officiële start, blijkt uit een teaser waarin wordt afgeteld. De countdown timer is alleen te zien voor gebruikers in de EU-landen en loopt af naar de genoemde datum van 14 december. Je kunt ook zelf in de zoekfunctie het woord ‘ticket’ invoeren en krijgt dan een uitnodiging voor Threads met QR-code te zien.

Update 30 november 2023: Meta zou plannen hebben om Instagram Threads in december uit te breiden naar Europa. Dit zegt de Wall Street Journal op basis van interne bronnen. Het zou de grootste uitbreiding van Threads sinds de start in juli 2023 zijn. Bij de start kwam Threads beschikbaar in veel landen, maar niet in de Europese Unie vanwege de lokale regelgeving voor online diensten. Die is strenger dan in andere landen. Om aan de regels te voldoen zou Meta de EU-gebruikers de keuze willen geven om alleen Threads volledig te gebruiken, of alleen te bekijken (zonder een profiel aan te maken om zelf te posten).

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 14 juli 2023.


De afgelopen dagen is gebleken dat de Twitter-concurrent Threads ook prima vanuit Nederland en België gebruikt kan worden. iCulture is al actief op het nieuwe platform en we zagen dat ook al veel Nederlandse vrienden en kennissen erin waren geslaagd om zich te registreren. Maar dat zou binnenkort wel eens afgelopen kunnen zijn. De makers van Threads lijken bezig met het blokkeren van toegang tot het netwerk. Mensen die de app hebben gedownload vanuit de Amerikaanse App Store en er tot nu toe probleemloos gebruik van konden maken, merken nu dat er opeens veel beperkingen zijn. Wij hebben het zelf getest en kunnen bevestigen dat het lezen van berichten en het plaatsen van eigen content niet meer werkt.


Daarnaast zijn er talloze meldingen uit Nederland, België en andere landen, terwijl in de VS het netwerk nog gewoon gebruikt kan worden. Dit wekt de indruk dat bij Thread bewust maatregelen zijn genomen om de toegang vanuit de EU te beperken.

Threads Europa werkt niet

Privacyregels houden Threads in Europa tegen

De reden hiervoor is waarschijnlijk dat Threads voorlopig niet in de EU zal worden uitgebracht, vanwege een discussie over privacy-aspecten. Meta, het moederbedrijf van Instagram, Facebook en WhatsApp, zegt zelf te hebben besloten om de app nog niet beschikbaar te stellen in landen van de Europese Unie vanwege de “onzekerheden die gepaard gaan met een dergelijk aanbod”. Het gaat hier om de strengere regels voor gegevensbescherming in Europa. Eén van de probleempunten is dat Threads direct gekoppeld is aan de gebruikersgegevens die op Instagram zijn opgeslagen en geen aparte login vereist. Een dergelijke uitwisseling van data tussen verschillende diensten zou niet toegestaan zijn.

Threads lege schermen

Van een volledige blokkade is nog geen sprake, maar de beperkte functionaliteit maakt het sociale netwerk wel een stuk minder aantrekkelijk voor Europeanen die voorop wilden lopen. Eerder schreven we waarom je niet per se aan de Threads-hype hoeft mee te doen, ook al heeft de nieuwe app nu al meer dan 100 miljoen gebruikers.

Bekijk ook

Hier zijn 8 redenen waarom je niet met de Threads-hype hoeft mee te doen

De Threads-app is een aantal uren beschikbaar en heel wat mensen zijn erin geslaagd om de app te installeren - ook vanuit Europa. Maar loop je iets mis, als je Threads voorlopig nog even links laat liggen? Wij vinden dat je nog niks mist.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.