iFixit iPhone 13 teardown

Face ID op iPhone 13 werkt niet meer bij gebruik van niet-origineel display [update]

Gaat het scherm van je iPhone 13 kapot en laat je deze vervangen bij een niet-erkende reparateur? Dan werkt Face ID niet meer.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 17 november 2021: Uit verdere onderzoeken van iFixit blijkt dat het vereist was om een microcontroller chip over te zetten om Face ID te laten werken bij een niet-origineel display. Apple beloofde dat dit opgelost zou worden in een toekomstige update. Nu blijkt dat iOS 15.2 die update is. Hierdoor werkt Face ID dus weer, ook als het scherm vervangen is door een niet-erkend reparatiebedrijf.

Bekijk ook

Face ID werkt weer bij iPhone 13-schermvervanging door derden in iOS 15.2

Het scherm van de iPhone 13-modellen is vrijwel onmogelijk te repareren door externe partijen. Dat zegt iFixit na nader onderzoek. Nog nooit heeft Apple zoiets gedaan. Na forse kritiek heeft Apple de plannen omgegooid en zal iOS 15.2 dit probleem oplossen.

Apple neemt vaak maatregelen om te voorkomen dat er gebruikgemaakt wordt van onofficiële onderdelen bij een iPhone-reparatie. Zo krijg je een melding in de instellingen als er een onofficiële batterij gebruikt wordt en in het verleden bleek Touch ID vaak niet meer te werken. Datzelfde lijkt nu ook het geval te zijn bij het scherm van de iPhone 13. Als je het iPhone 13-display vervangt door een niet-origineel onderdeel, Face ID niet meer functioneert.

Vervanging iPhone 13-display door niet-origineel onderdeel

Uit een video van Phone Repair Guru blijkt dat veel onderdelen uitwisselbaar zijn en je ze makkelijk kunt vervangen door niet-originele onderdelen. De microfoon, lichtsensor en sommige andere functioneren nog goed als je deze vervangt door niet-originele versies, maar bij het display is dat niet helemaal het geval.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Bij vervanging van het display door een niet-origineel Apple-scherm, verschijnt er op de iPhone een melding bij het instellen van Face ID. Dit staat er in de melding:

Important Display Message

Unable to verify this iPhone has a genuine Apple display.

Het is vervolgens niet mogelijk om Face ID in te stellen. Hoewel er in het display zelf geen onderdelen voor Face ID zitten, blokkeert Apple het gebruik ervan wel bij een niet-Apple scherm. Deze schermen worden gebruikt bij niet-erkende reparateurs. Het voordeel is dat reparaties daar een stukje goedkoper zijn. Maar er kleven dus ook nadelen aan. Zo vervalt je garantie en blijkt nu dat Face ID niet meer werkt.

Er is volgens de experts wel een manier om dit probleem te omzeilen. Je kan chips vervangen, maar dit is een ingewikkelde handeling die maar door weinig reparateurs gedaan wordt.

Apple-reparaties in Nederland
Voor een goedgekeurde iPhone-reparatie in Nederland kan je terecht bij de Apple Store, Apple Authorised Service Providers (AASP) of bij onafhankelijke reparateurs die werken met officiële onderdelen (IRP).

Bekijk ook

iPhone reparatie: wat zijn de kosten en beste opties?

Een iPhone reparatie kan je behoorlijk wat geld kosten. Wij leggen de beste opties uit om je kapotte iPhone te laten repareren en weer als nieuw te krijgen. Wat zijn de kosten van een iPhone reparatie en wat zijn de voordelen van onafhankelijke reparateurs?

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 17 november: Artikel bijgewerkt met de nieuwste ontwikkelingen.

Actuele iPhone 13 deals

iPhone 13 Pro Max

Lees alles over de iPhone 13 Pro Max, het grootste toestel van 2021. De iPhone 13 Pro Max heeft een 6,7-inch display en een roestvrij stalen behuizing. De vernieuwingen zaten in de camera (met onder andere een macromodus), de kleinere notch en het ProMotion-scherm. De iPhone 13 Pro Max is alleen nog refurbished verkrijgbaar en niet meer als los toestel of in combinatie met een abonnement. De iPhone 13 Pro Max is in 2022 opgevolgd door de iPhone 14 Pro Max.

iPhone 13 Pro Max

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.