Apps voor mentale gezondheid gaan slordig met data om

Apps voor mentale gezondheid blijken je data te delen, zonder dat aan de gebruikers te laten weten. Ook hebben veel apps niet eens een privacybeleid.

Het gaat om apps voor mensen die depressief zijn of bijvoorbeeld willen stoppen met roken. Uit een studie van 36 apps voor mentale gezondheid blijkt dat 29 daarvan data doorspelen naar advertentiepartijen of naar bedrijven zoals Facebook en Google. De namen van de betreffende apps zijn met opzet niet openbaar gemaakt. Slechts de helft van de apps die een koppeling met Facebook hebben, lieten gebruikers weten wat ze met de data doen. Bij apps die met Google waren gekoppeld vertelden 12 van de 28 wat er met de data wordt gedaan. Lang niet alle apps hadden een privacybeleid waarin ze uitleggen hoe ze met de data omgaan.

Apps voor mentale gezondheid

De apps delen bijvoorbeeld gevoelige data zoals gezondheidsdagboeken en verslagen waarin het gebruik van bepaalde middelen wordt vastgelegd. Buitenstaanders kunnen op die manier een beeld krijgen van je mentale gesteldheid en gebruik van verslavende middelen, waardoor je bijvoorbeeld moeite kunt hebben bij het vinden van een nieuwe baan.

Man met iPad en Apple Watch

De oplossing ligt voor de hand: check bij apps die je installeert of er een privacybeleid is en of je data met externe partijen wordt gedeeld. Een bestaand Facebook- of Google-account gebruiken voor het inloggen bij een app is bovendien een slecht idee. Een van de onderzoekers, John Torous, raadt aan om alleen apps van vertrouwde partijen te gebruiken zoals ziekenhuizen en andere zorginstellingen, of de overheid. Je zou er ook voor kunnen kiezen om (goed beveiligde) notitie-apps te gebruiken als dagboek, of om ervaringen vast te leggen. Bij apps voor mentale gezondheid voer je de data meestal volgens een vaste structuur in, waardoor het ook gemakkelijker op grote schaal te analyseren valt.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.