Hoe Google Maps een onmisbare app voor iedereen kan worden

In Azië heb je WeChat, Meituan en Grab: apps waarmee je van alles en nog wat kunt regelen. Het zijn onmisbare apps geworden. In Europa heeft Google Maps het in zich om zo'n onmisbare app te worden, die veel meer voor je doet dan routes plannen.

Als je mensen vraagt wat hun meest onmisbare app is, dan zullen ze misschien WhatsApp zeggen. Maar Google Maps heeft de potentie om nog belangrijker te worden. Niet alleen als je wilt navigeren, maar ook voor eigenaren van hotels, bars, winkels en andere bedrijven is het belangrijk om in Google Maps te staan. Mensen zoeken namelijk graag wat te doen is en het afgelopen jaar is het gebruik van de ‘In de buurt’-functie dan ook met 150 procent gestegen. De app heeft meer dan 1 miljard gebruikers en kan bijvoorbeeld laten zien of je trein is vertraagd, een tafel bij een restaurant reserveren of zorgen dat je een ritje met een elektrische step kunt maken. Dat heeft uiteraard ook nadelen, want hoe meer je met Google Maps doet, hoe meer Google van je weet. Momenteel word je al op allerlei manieren gestimuleerd om in te loggen, zodat Google nog beter in staat is een profiel aan te leggen, onder andere om je gerichte advertenties te tonen.

Superapps in Azië

In China gaan apps als WeChat nog wel een stap verder: je kunt er eigenlijk niet meer omheen. De app bevat zoveel functies en je bent er zo sterk van afhankelijk dat je wel verplicht bent om het gedurende de dag een paar keer te gebruiken. Eten laten bezorgen, hotels boeken, filmkaartjes bestellen, alles regel je via één app. Ook apps zoals Meituan en Grab zijn bewust bezig een ‘superapp’ te worden, een onmisbare app waarmee je alles doet. Zelfs een lening afsluiten, je auto verzekeren en pakketjes versturen. Bij Grab kun je zelfs een assistent huren die namens jou in een wachtrij gaat staat of voor je gaat shoppen.

Google Maps fietsweergave

Steeds meer functies in Google Maps

Google pakt het als westers bedrijf iets anders aan: daar wordt vooral gekeken welke concrete problemen er opgelost kunnen worden, bijvoorbeeld het plannen van je dagelijkse woon-werkverkeer of het verkennen van de omgeving. Er komen gaandeweg meer functies bij, zoals kijken welke leuke restaurantjes er in de buurt zijn. Google kan je zelfs een zogenaamde ‘Match’ laten zien, om aan te geven of het aansluit bij je persoonlijke voorkeuren en smaken. Je kunt er nog lang niet alles mee, maar de app wordt wel steeds meer een one-stop shop, met bijvoorbeeld restaurantreserveringen via OpenTable, maaltijdbezorging via DoorDash en hotelkamers boeken. Het boeken van vliegreizen is ook mogelijk, maar kan momenteel alleen nog via de desktopversie van Google Maps. Je vindt in de app ook openingstijden van winkels, pinautomaten en de optie om persoonlijke favorietenlijstjes bij te houden. Er staan 110 miljoen gebouwen in, waarvan de contouren met computeralgoritmes zijn nagetekend.

… maar het is nog geen superapp
Volgens de reiswebsite Skift zou Google Maps wel eens een ‘superapp’ kunnen worden, vergelijkbaar met de tegenhangers in Azië. Er zijn echter ook experts die zich afvragen of zoiets wel in het westen gaat werken. WeChat is bijna een besturingssysteem op zich. Het maakt niet meer uit welke smartphone je koopt, want zodra je de WeChat-app opent zit je in een geheel eigen omgeving. Zo ver is Google nog lang niet en daarbij speelt ook mee dat de Google-diensten (die op zichzelf ook wel heel breed zijn en je hele digitale leven omvatten) verdeeld zijn over tientallen apps.

“Chinese mensen houden van drukke websites”, aldus een van de experts waar Skift mee sprak. Westerse mensen houden daar niet zo van en dat is ook wel te zien aan het design van de Google-apps: minder is beter. Het volledige artikel bij Skift is de moeite waard als je wilt weten hoe Alphabet van Google Maps toch een dergelijke ‘superapp’ zou kunnen maken.

Informatie

Laatst bijgewerkt
22 april 2019 om 9:57
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.