Apple Watch Ultra op avontuur

15 interessante details over de Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra is de nieuwste aanwinst in de collectie van Apple. Hij is gericht op avonturiers, duursporters en outdoor-fans, maar zal ook veel verkocht worden aan mensen die graag het duurste hebben. We weten al heel veel over de Apple Watch Ultra, maar er zijn toch ook nog wat details onderbelicht gebleven. Hier zijn 10 dingen die je moet weten!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple Watch Ultra is de nieuwste aanwinst in de collectie van Apple. Hij is gericht op avonturiers, duursporters en outdoor-fans, maar zal ook veel verkocht worden aan mensen die graag het duurste hebben. We weten al heel veel over de Apple Watch Ultra, maar er zijn toch ook nog wat details onderbelicht gebleven. Hier zijn 15 dingen die je moet weten!

Apple Watch Ultra kopen

De Apple Watch Ultra is verkrijgbaar met één type horlogekast: 49mm titanium. Je kunt kiezen uit drie verschillende horlogebandjes in drie kleuren, dus in totaal 9 combinaties. Daarnaast zijn sommige bandjes ook nog in twee of drie polsformaten te krijgen. Bekijk ze bij Apple of bij deze andere winkels:


#1 Nachtmodus voor je nachtelijke avonturen
De Apple Watch Ultra heeft een speciale nachtmodus, waarbij de gebruikersinterface rood wordt. Daardoor is het beter af te lezen in het duister. Je schakelt dit in door aan de Digital Crown te draaien als je de Wayfinder-wijzerplaat hebt ingeschakeld. Deze wordt dan rood.

Apple Watch Ultra nachtmodus

#2 Luide sirene voor noodgevallen
Sommige gebruikers van de Apple Watch Ultra zullen buiten de gebaande paden op avontuur gaan. Je komt dan wel eens in een noodsituatie terecht. Gelukkig heeft de smartwatch dan een luide sirene voor situaties waarbij je gewond bent of niet meer kunt lopen. Het trekt hopelijk de aandacht van andere outdoor-fans, dankzij de 86 decibel klinkende sirene met twee wisselende patronen: eentje geeft aan dat er een noodsituatie is en de andere is het standaard SOS-patroon. Hulp door mensen die toch al in de buurt zijn, is waarschijnlijk goedkoper dan wanneer je (althans in de VS) zelf moet opdraaien voor de kosten van een $40.000 kostende reddingsoperatie.

#3 Aanpasbare actieknop
Dit is iets wat we ook graag op de andere Apple Watch-modellen zouden willen zien: een knop die je zelf kunt instellen. De oranje knop aan de linkerkant van de Apple Watch Ultra heet de actieknop en is toe te wijzen aan een bepaalde workout, een routepunt voor je kompas en meer.

Gebruik je de oranje knop voor workouts, dan kun je tijdens de workout een markering (routepunt) plaatsen of een rondetijd markeren door op de oranje knop te drukken. Je kunt ook de workout pauzeren door de actieknop en de zijknop (dus de beide knoppen links en rechts) gelijktijdig in te drukken. Wil je weer verder, dan druk je de knoppen nogmaals in.

#4 Knoppen gebruiken met handschoenen aan
Er zijn grappige trucs om je Apple Watch te gebruiken als je dikke handschoenen zonder touchscreen-vingertoppen hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld je neus of een knakworstje gebruiken voor aanraking. Maar echt nauwkeurig is dit niet. Bij de Apple Watch Ultra heeft Apple daar wat beter over nagedacht, met name bij gebruik van de fysieke knoppen. De actieknop aan de linkerkant is extra groot en feloranje, zodat je er gemakkelijk op kunt drukken. En de Digital Crown aan de rechterkant is groter en heeft diepere groeven zodat je het kunt draaien met handschoenen. Helaas zul je het scherm nog wel moeten bedienen met je neus.

Apple Watch Ultra vanaf de zijkant

#5 Nauwkeurige GPS voor betere locatie
De Appple Watch Ultra gebruikt twee GPS-frequenties, de gebruikelijke L1 en de nieuwere L5. In combinatie met een nieuw algoritme voor plaatsbepaling ben je makkelijker terug te vinden als je tijdens je outdoor-avonturen zoek bent geraakt.

#6 Verbeterd Kompas
De volledig vernieuwde Kompas-app in watchOS 9 geeft nog meer informatie en heeft drie verschillende weergaven. De app heeft een nieuwe hybride weergave die zowel een analoge als een digitale weergave ondersteunt. Door de Digital Crown te draaien open je een extra weergave met breedte- en lengtegraad, hoogte en helling, en een oriëntatieweergave met waypoints (kompasroutepunten) en Backtrack.

Apple Watch Ultra

#7 De weg terug vinden met Backtrack
Over Backtrack gesproken: je hoeft geen koekkruimels meer te strooien, want met de Backtrack-functie kun je altijd terugkeren naar je uitvalsbasis. De Apple Watch Ultra houdt bij waar je hebt gelopen en geeft je de mogelijkheid om dezelfde route weer terug te lopen.

Backtrack maakt gebruik van GPS-gegevens om aan te geven welk pad je hebt gelopen. Dit kan handig zijn als je de weg kwijt bent. Je kunt ook instellen dat Backtrack in afgelegen gebieden op de achtergrond automatisch wordt ingeschakeld. Met een druk op de actieknop kun je een waypoint (kompasroutepunt) plaatsen of een Backtrack starten of bekijken.

Apple Watch Ultra plat scherm

#8 Beter verstaanbaar tijdens het bellen
De Apple Watch Ultra heeft drie ingebouwde microfoons om de geluidskwaliteit tijdens het bellen te verbeteren onder alle weersomstandigheden. Een adaptief straalvormend algoritme vangt stemgeluid op met de microfoons en vermindert tegelijkertijd het achtergrondgeluid, waardoor je altijd helder klinkt. En op plekken waar het erg hard waait, maakt de Apple Watch Ultra gebruik van geavanceerde algoritmen zoals machine learning, die het geluid van de wind onderdrukken zodat je goed te verstaan bent.

Overzicht van Apple Watch Ultra

#9 Temperatuurmeting, maar niet voor medisch gebruik
Net als de Apple Watch Series 8 heeft de Ultra een lichaamstemperatuurmeter, die bestaat uit twee sensoren. De ene zit aan de achterkant van het horloge op je huid en de andere zit in het display verwerkt. De data van deze twee sensoren wordt verwerkt door een algoritme, dat zodoende de oppervlaktetemperatuur van je huid kan vergelijken met de omgevingstemperatuur. Dit is echter niet bedoeld voor medisch gebruik en je mag er dan ook geen diagnose op baseren, zegt Apple. Vermoedelijk heeft dit te maken met regelgeving.

Bekijk ook

Polstemperatuur meten met de Apple Watch: wat heb je eraan?

Met een Apple Watch Series 8 en nieuwer kun je tijdens het slapen je polstemperatuur laten meten dankzij de temperatuursensor. In deze tip lees je wat je daaraan hebt en hoe je het gebruikt.

#10 Apple Watch Ultra als duikcomputer
Een aparte duikcomputer heb je niet meer nodig. Op de Apple Watch Ultra vind je een nieuwe dieptemeter en een Diepte-app, die je informatie geeft over de tijd, huidige diepte, watertemperatuur, maximaal behaalde diepte en de tijd onder water. Je kunt de actieknop zo instellen dat de Diepte-app wordt geopend als je erop drukt. Na afloop kun je je logboek delen met vrienden en familie.

Apple Watch Ultra duiken

Daarnaast is er de Oceanic+ app, die Apple in samenwerking met een extern bedrijf aanbiedt. Die zul je echter wel handmatig moeten downloaden. Hij verschijnt dit najaar en vereist een abonnement.

#10 Reparaties voor de Apple Watch Ultra zijn duur
In de VS kost AppleCare+ voor de Apple Watch Ultra maar liefst $499 (en de Europese prijzen zullen vast nog iets boven de €500,- liggen). Er horen reparatiekosten bij die ook wat forser zijn dan gebruikelijk. Voor een batterij vervangen betaal je in Nederland €129,- terwijl je voor alle overige reparaties €675,- (!) kwijt bent. Heb je AppleCare+ afgesloten, dan betaal je telkens €75,- per schadegeval.

#11 Bestaande Apple Watch-bandjes passen ook
Een onderwerp waar veel mensen zich zorgen over hebben gemaakt: passen de Apple Watch-bandjes? Gelukkig lijkt het erg mee te vallen: de 44/45mm bandjes passen ook op de Ultra, al zal het niet altijd even strak aansluiten. Dit is afhankelijk van het type bandje en de uitvoering van het bandje. Bandjes voor de 38/40/41mm modellen klikken wel vast en zijn op zich wel te gebruiken, maar het ziet er niet zo mooi uit.

#12 Nieuwe bandjes voor de Apple Watch Ultra
Er zijn ook nieuwe bandjes voor de Apple Watch Ultra verschenen, die je zelfs op andere Apple Watch-modellen met 44/45mm horlogekast kunt gebruiken. Dit zijn ze:

Alpine-bandjes voor Apple Watch Ultra

Alpine-bandje

Dit bandje is gemaakt van twee lagen textiel die naadloos met elkaar zijn verwegen. De titanium haaksluiting zorgt dat het bandje goed past. Verkrijgbaar voor €99,- bij Apple in drie formaten: Small, Medium en Large. Deze maten zijn geschikt voor een polsomtrek van 130mm t/m 210mm in de kleuren oranje, groen en oranje.

Bekijken: Alpine-bandje voor €99,-

Trail-bandje voor Apple Watch Ultra

Trail-bandje

Dit bandje is dun en licht en is gemaakt van tweelaags geweven nylon. Het voordeel van dit bandje is dat het onderweg gemakkelijk is te verstellen. Je kunt kiezen uit twee formaten: S/M voor een pols van 130-180mm en M/L voor een pols van 145-220mm. De kleuren variëren van zwart/grijs tot blauw/grijs en geel/beige.

Bekijken: Trail-bandje voor €99,-

Ocean-bandje voor Apple Watch Ultra

Ocean bandje

Ook het Ocean-bandje is nieuw. Deze is gemaakt van een hoogwaardige elastomeer en heeft een buisjesstructuur, zodat het goed meerekt en beter om je pols past. Dit bandje is bedoeld voor watersporters die hun Apple Watch bijvoorbeeld over een wetsuit willen dragen. De titanium gesp en verstelbare lus houden het bandje ook tijdens watersporten op hoge snelheden op z’n plek. Er is ook een verlengset verkrijgbaar, om het Ocean-bandje over een extra dikke wetsuit kunt dragen. Deze kost €49,- terwijl het bandje zelf voor €99,- in de winkel ligt.

Bekijken: Ocean-bandje voor €99,-

#13 Heel erg ‘rugged’
De eerdere geruchten dat dit een robuuste ‘rugged’ Apple Watch zou worden, zijn niet gelogen. Het voldoet aan allerlei ratings en certificeringen.

Met de Ultra kun je tot 40 meter diep duiken. De rating van 10 ATM (100 meter) en WR100 onder de ISO-standaard gaat zelfs nog een stuk verder. Dit is twee keer zo diep als bij normale Apple Watch-modellen. Ook voldoet de Apple Watch Ultra aan EN13319, een internationale standaard voor duikaccessoires als dieptemeters, die wereldwijd wordt gebruikt door duikers. De Ultra is bovendien geschikt voor snelle watersporten zoals waterskiën, terwijl dat bij de normale modellen niet zo is. Verder is hij MIL-STD-810 gecertificeerd, een militaire standaard voor de VS voor ‘rugged’ apparaten wat betreft gebruik bij extreme temperaturen, temperatuurschokken, invloeden van elementen zoals zand en stof, trillingen en meer. Tot slot is de Apple Watch Ultra ook nog IP6X stofbestendig.

Apple Watch Ultra voorkant

#14 Batterijduur van 36 tot 60 uur
De Apple Watch Ultra gaat enorm lang mee: maar liefst 36 uur als er een iPhone in de buurt is. Dit is bij normaal gebruik, oftewel 180 keer het tijdstip checken, 180 notificaties ontvangen en 90 minuten gebruik van apps. Je kunt ook een workout van 60 minuten doen terwijl je muziek afspeelt via Bluetooth. Dit zou voldoende moeten zijn voor een triathlon van 3,9 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen. Deze baterijduur van 36 uur geldt echter alleen als er een iPhone in de buurt is. Ga je zonder je iPhone sporten, dan is de batterijduur nog maar 18 uur. Dit is een aanzienlijk verschil.

Je kunt de accuduur verbeteren door de nieuwe Low Power-mode in te schakelen, die later in 2022 beschikbaar komt voor de Apple Watch Ultra en de gebruiksduur tot . Dit beperkt onder andere het aantal metingen van hartslag en gps-positie. Het is al beschikbaar op de andere Apple Watch-modellen met watchOS 9.

Bekijk ook

Energiebesparingsmodus van de Apple Watch gebruiken: zo doe je dat

Met de Energiebesparingsmodus en de spaarstand zorg je dat de Apple Watch langer meegaat. In deze tip lees je wat het verschil is tussen deze standen en hoe je ze aan en uit kunt zetten.

#15 Geen stroomadapter
Ondanks de forse prijs van €999 zul je zelf voor je stroomadapter moeten zorgen. Dat geldt ook voor de Ultra. Je kunt je bestaande Apple Watch-lader gebruiken of een nieuwe kopen. Er zit een usb-c-lader in de doos die je kunt aansluiten op deze 20 Watt-lader. Maar een third party-lader met usb-c kan ook.

Apple Watch Ultra kopen

De Apple Watch Ultra is verkrijgbaar met één type horlogekast: 49mm titanium. Je kunt kiezen uit drie verschillende horlogebandjes in drie kleuren, dus in totaal 9 combinaties. Daarnaast zijn sommige bandjes ook nog in twee of drie polsformaten te krijgen. Bekijk ze bij Apple of bij deze andere winkels:

Apple Watch Ultra

De Apple Watch Ultra is de 49mm Apple Watch, bedoeld voor actieve sporters. Het model is gemaakt van extra stevig titanium en heeft een aangepast design, dat beter bestand is tegen stoten en breuken. De vernieuwde Digital Crown en zijknop zijn makkelijker te bedienen (ook met handschoenen) en zitten samen verwerkt in een extra breed balkje ter bescherming van de Apple Watch. Aan de andere zijkant is een programmeerbare Actieknop voor de Apple Watch. Het scherm is plat en de behuizing steekt iets boven het display uit om deze te beschermen. De Apple Watch Ultra heeft ook exclusieve wijzerplaten en bandjes. In 2023 bracht Apple de Apple Watch Ultra 2 uit, met een verbeterde chip, helderder display en ondersteuning voor Tik dubbel. Lees ook ons artikel over de Apple Watch kopen voor de prijzen van actuele modellen.

Apple Watch Ultra

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.