Apple Watch Series 7 met watchOS 8.

Apple: ‘Grotere scherm van Apple Watch Series 7 leverde nogal wat hoofdbrekens op’

De Apple Watch Series 7 heeft een groter scherm gekregen. Op het eerste gezicht een kleine aanpassing, maar twee topmensen van Apple leggen in een interview nu uit dat het een behoorlijke klus was om dit qua design voor elkaar te krijgen.

Groter scherm: nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen

Apple’s Stan Ng en Alan Dye vertellen in een interview over de uitdagingen waar ze voor stonden bij de Apple Watch Series 7. Stan Ng is vice-president productmarketing en kent dus vooral de verkoopkant, terwijl Alan Dye de opvolger van Jony Ive is op het gebied van interface-design. Voor Dye had het grotere display voordelen: hij had meer schermruimte om mee te werken en kan dingen nu duidelijker en toegankelijker in beeld brengen.


Apple verkleinde de randen van de Apple Watch van 3mm (Series 6) naar 1,7mm (Series 7) en dat is een merkbaar verschil. Wellicht is dit ook de reden waarom de Apple Watch dit jaar iets later op de markt kwam. Er werd gefluisterd dat het complexe design extra moeilijkheden bij de productie opleverde. Toen de Series 7 uiteindelijk werd onthuld waren sommige mensen teleurgesteld: het zag er vrijwel hetzelfde uit, alleen het scherm was ietsje groter. Maar schijn bedriegt. Alle aanpassingen waren moeilijker te realiseren dan je als buitenstaander zou denken. Zo moest de touch sensor worden geïntegreerd in het OLED-paneel, zodat de dikte en de overige afmetingen van de behuizing ongeveer hetzelfde bleven.

Apple Watch Series 7 vs Serie 6 onderdelen

Met een licht gevoel voor overdrijving noemt Ng het nieuwe scherm een “belangrijke technische innovatie”. Hij is als marketeer dan ook de man die een gevoel van magie en verwondering moet zien over te brengen:

Het opnieuw ontworpen display op de Series 7 is een belangrijke technische innovatie. Het vergroten van het display is zo’n enorm voordeel voor gebruikers, maar alleen als het niet ten koste gaat van comfort, esthetiek, levensduur van de batterij of de uitwisselbaarheid van de bandjes.”

Apple Watch Series 7 teardown en onderdelen

Voorafgaand aan de aankondiging van de Series 7 was er bij sommige gebruikers nogal wat angst dat oude horlogebandjes niet zouden passen, maar uit de uitspraken van Ng kun je afleiden dat dit een aspect is waar Apple wel degelijk rekening mee houdt. Je wilt niet voor honderden of duizenden euro’s aan onbruikbare bandjes blijven zitten.

Het groter maken van het scherm betekende dat het afdekglaasje, de interne componenten en de interne behuizing compleet opnieuw moesten worden ontworpen. Het glas is bovendien versterkt en Apple voegde ondersteuning voor snelladen toe.

Het grotere scherm gaf ook weer nieuwe mogelijkheden om de gebruikersinterface aan te passen. Alan Dye:

Dit was een kans om de hele ervaring te optimaliseren. We hebben de afgelopen jaren elk element opnieuw overwogen en herontworpen. We hebben honderden kleine maar volgens ons belangrijke wijzigingen aan gebracht om de UI in harmonie te brengen met het nieuwe display. Zo konden we de UI nog gebruiksvriendelijker maken.

Apple Watch Series 7 roestvrij staal

Ook was tekstinvoer altijd een grote uitdaging op de Apple Watch. Dye is dan ook blij dat er eindelijk een QWERTY-toetsenbordje kon worden gemaakt. De randjes rondom de toetsen werden weggehaald zodat de toetsen zelf wat groter lijken. Dit maakt het voor gebruikers ook duidelijk dat nauwkeurigheid niet zo belangrijk is. Net als op een veegtoetsenbordje kun je ongeveer de toetsen aanraken die je bedoelt en de kunstmatige intelligentie raadt wat je (in het Engels) had willen typen. Meestal klopt het wel.

Bekijk ook

Apple Watch Series 7 heeft een volledig toetsenbord, maar werkt niet in het Nederlands

Dankzij het grotere scherm van de Apple Watch Series 7 is het Apple gelukt om een compleet toetsenbord toe te voegen. Maar de grote vraag is: werkt het ook in het Nederlands? Wij hebben het antwoord voor je.

In de toekomst wil Apple de gebruikersinterface van de smartwatch nog verder optimaliseren, zodat informatie nog duidelijker gepresenteerd kon worden en er meer loze ruimte is.

Wil je meer weten, bijvoorbeeld over de nieuwe wijzerplaten en wat Apple met typografie heeft, dan kun je bij The Independent verder lezen.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.