Algemene Apple Pay kaart bij een pinapparaat.

Achteraf betalen: komt het ook naar Apple Pay?

Met ‘Apple Pay Later’
Volgens geruchten werkt Apple aan een eigen versie van het 'koop nu, betaal later'-principe. Het gebruik van Apple Pay Later zou prettiger zijn dan concurrenten, maar er zitten wat haken en ogen aan. Ook is het onbekend of dit naar Nederland en België komt.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Wanneer je nu iets wil kopen met achteraf betalen, ben je aangewezen op betaalpartners zoals Klarna en AfterPay. Sommige webshops bieden ook hun eigen variant hiervan aan. Uit nieuwe geruchten blijkt dat Apple een dergelijke dienst wil toevoegen aan Apple Pay, genaamd ‘Apple Pay Later’. Hiervoor gaat Apple wederom een samenwerking aan met Goldman Sachs. Voor de Apple Card-creditcard werken de twee ook al samen.

‘Rentevrij aflossen mogelijk met Apple Pay Later’

Apple zou werken aan twee varianten van de dienst: een rentevrije periode waarmee je in 4 termijnen van twee weken betaalt, maar ook een langere periode mét rente. Het eerste programma is prettiger voor kleinere aankopen van €100, terwijl je voor een grote aankoop zoals een dure televisie misschien wat meer tijd wil hebben om dit terug te betalen. Hoeveel rente Apple in het tweede geval wil vragen is nog niet bekend. In het eerste programma betaal je meteen al een vierde van het bedrag. Hoe dat in het tweede programma werkt is nog onbekend.

Algemene Apple Pay kaart bij een pinapparaat.

Abonnees van de dienst kunnen bij een online aankoop en in de fysieke winkel kiezen voor gespreid betalen. Om gebruik te maken van Apple Pay Later is geen Apple Card vereist. Deze creditcard is bij ons niet beschikbaar, wat iets meer hoop geeft op een Nederlandse en Belgische introductie van Apple’s nieuwe dienst. Toch zouden we die hoop wel met een korrel zout nemen.

Bekijk ook

Apple Card: alles over de creditcard van Apple

Apple Card is een creditcard, bedoeld voor Apple-klanten in de Verenigde Staten. Lees hier alles over de Apple Card die in samenwerking met Goldman Sachs wordt uitgebracht. Heb je er in Nederland ook iets aan?

Achteraf betalen met Apple Pay: een verstandige zet?

Hoewel een dergelijke functie ongetwijfeld goed zal werken en prettig zal zijn in het gebruik, hebben we twijfels hoe verstandig het is om dit te introduceren. Apple ligt op dit moment onder vuur omtrent de machtspositie met de App Store en andere diensten. Het bedrijf zou te veel macht bij zich houden en eerlijke concurrentie tegengaan.

Wanneer Apple-klanten gebruik maken van de achteraf betalen dienst, hebben ze schulden bij Apple en wordt het nog onaantrekkelijker om over te stappen van de iPhone naar een ander toestel. Dat de marktwaakhonden hier streng naar zullen kijken, is vrijwel zeker. Mark Gurman van Bloomberg benadrukt dat Apple de betaalvoorwaarden van PayPal in Amerika wil overnemen. Apple speelt op die manier het spel voorzichtig.

Voordat het achteraf betalen met Apple Pay in Nederland echt van de grond kan komen, denken wij dat er eerst meer webshops gebruik moeten maken van de dienst. Op dit moment is dat aantal vrij beperkt. Grote winkels als Media Markt, Amazon en bol.com doen bijvoorbeeld niet mee met online Apple Pay. In onze tip lees je welke online winkels Apple Pay accepteren.

Bekijk ook

Welke winkels accepteren Apple Pay?

Welke winkels accepteren Apple Pay? Op welke plekken kun je in Nederland met Apple Pay betalen? En welke webshops accepteren Apple Pay? In dit artikel lees je welke winkels Apple Pay ondersteunen en hoe je dit zelf op kan zoeken.

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.