Dolby Atmos Apple Music

Gerucht: ‘Apple wil artiesten aansporen om meer Dolby Atmos-nummers op Apple Music te zetten’

Apple wil met nieuwe manieren artiesten en platenlabels aansporen om Dolby Atmos-versies van muziek op Apple Music te zetten. Dat geldt zelfs voor oudere muziek.

In 2021 voegde Apple lossless audio en ruimtelijke audio toe aan Apple Music. Sindsdien is de bibliotheek van Apple Music uitgebreid met heel veel nieuwe en bestaande muziek in hogere kwaliteit. Vooral de ruimtelijke audio met Dolby Atmos kan indrukwekkend zijn, afhankelijk van de mix en het nummer. Maar nog lang niet alle muziek op Apple Music is met ruimtelijke audio beschikbaar. En daarom komt Apple volgens Bloomberg met meer methodes om artiesten en platenlabels te stimuleren. Het voordeel voor jou als luisteraar? Meer Dolby Atmos-content!

Apple wil meer Dolby Atmos op Apple Music

Volgens Bloomberg wil Apple artiesten en platenlabels extra stimuleren door meer muziek in ruimtelijke audio aan te bieden. Daarbij moeten de artiesten en platenlabels gebruikmaken van de technologie van Dolby Atmos. Apple zou daarbij nummers die met ruimtelijke audio op Apple Music staan, voorrang geven op de streamingdienst. De exacte details zijn niet bekend, maar denk bijvoorbeeld aan dat Dolby Atmos-muziek eerder naar voren komt in zoekresultaten of vaker meegenomen worden in gecureerde afspeellijsten. De nieuwe regels zouden begin 2024 in gaan, maar Apple heeft het nog niet bevestigd.

Bekijk ook

Dolby Atmos luisteren op de iPhone, iPad en Mac

Je kunt audio ruimtelijk beluisteren in Dolby Atmos-kwaliteit op je iPhone, iPad, Mac en Apple TV 4K. Dit werkt voor Apple Music, maar ook voor films en video's van streaming videodiensten. Zo krijg je een ruimtelijke ervaring. Hoe schakel je Dolby Atmos in, wat heb je nodig en hoe ontdek je geschikte content? Dat lees je hier!

Maar Apple zou verder willen gaan. De bron speculeert dat artiesten en platenlabels die Dolby Atmos gebruiken, hogere royalties krijgen. Het geldt niet alleen voor nieuwe muziek, maar ook voor bestaande nummers die opnieuw geüpload worden in de kwaliteit met ruimtelijke audio. Dat gebeurt momenteel al met heel veel muziek: bekende artiesten updaten hun oudere nummers in ruimtelijke audio, die vervolgens door Apple extra onder de aandacht gebracht worden.

Bij ruimtelijke audio met Dolby Atmos klinkt de muziek voller en vanuit meer richtingen, alsof de audio van alle kanten komt. De kwaliteit van de Dolby Atmos-mix verschilt echter wel per nummer, waardoor het verschil soms de ene keer beter te horen is de andere keer. Om de ruimtelijke audio nog beter te horen, adviseert Apple het gebruik van draadloze oordopjes of een hoofdtelefoon.

Bekijk ook

Spatial Audio: dit heb je aan ruimtelijke audio op je iPhone, AirPods Pro en AirPods Max

Ruimtelijke audio (Spatial audio) is een functie op recente iPhones en AirPods. Daarmee simuleert Apple een surround-sound uit de speakers van je iPhone en in de AirPods. Alles wat je wil weten over ruimtelijke audio lees je hier.

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

Apple Music

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.