Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Music dj-mixes.

Apple Music krijgt veel meer dj-mixes dankzij techniek van Shazam

Apple gaat de techniek van Shazam gebruiken om betrokkenen bij dj-mixes goed te kunnen belonen. Hierdoor wordt het aanbod van dj-mixes een stuk groter.

In 2016 startten Spotify en Apple Music een samenwerking met Dubset, een partij die gespecialiseerd is in dj-mixes. Sindsdien is het aanbod van dj-mixes, waarin dj’s bestaande nummers in een remix in elkaar over laten lopen, flink gegroeid. Maar het kan nog altijd beter. Daarom heeft Apple nu de techniek van Shazam gebruikt om de dj-mixes goed te labelen en ervoor te zorgen dat iedereen de juiste royalties krijgt. Dit opent deuren voor een breder aanbod van dj-mixes op de streamingdienst.

Meer dj-mixes in Apple Music

Dj-mixes zijn over het algemeen ondervertegenwoordigd in streaming muziekdiensten in vergelijking met andere genres. Dat komt met name doordat het vaak ingewikkeld is om alle rechthebbenden te belonen. Bij dj-mixes zijn veel mensen betrokken: originele artiesten, de dj, platenlabels en soms zelfs festivals. Het is daarom lang niet zo vanzelfsprekend dat dergelijke tracks en afspeellijsten eenvoudig te vinden zijn op diensten als Apple Music. Maar Apple heeft de afgelopen tijd nauw samengewerkt met labels en andere partijen om ervoor te zorgen dat iedere betrokkene bij dergelijke mixes krijgt wat hij of zij verdient. Shazam heeft daar ook een belangrijke rol in gespeeld.

Apple Music: dj-mixes categorie in Muziek-app.

Shazam herkent nummers door een paar seconden naar fragmenten te luisteren. De achterliggende techniek wordt nu gebruikt om ditzelfde te doen bij dergelijke dj-mixes. Een mix wordt dankzij Shazam vergeleken met de miljoenen nummers in de bibliotheek van Apple Music. Mixes kunnen daardoor goed herkend worden, zodat de individuele dj, de originele artiest en meer beloond wordt voor het werk. Door de inspanningen van Apple komen individuele tracks, verzamelingen en complete festivalsets in Apple Music te staan. Dj’s krijgen ook artiestenpagina’s zoals je dat al van gewone artiesten gewend bent.

In de Muziek-app vind je een categorie genaamd Dj-mixes waar al dit soort tracks te vinden zijn. Naast genres en artiesten vind je er ook een overzicht van curators en mixes in de thema’s van Black Music Month en Pride. De dj-mixes zijn ook beschikbaar in de lossless kwaliteit.

Bekijk ook

Apple Music en Spotify gooien het mengpaneel open met unieke remixes

Apple Music en Spotify gaan samenwerken met Dubset, zodat ze unieke remixes van bekende DJ's en andere gebruikers kunnen aanbieden. Voorheen was dat nog niet mogelijk vanwege rechten.

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

Apple Music

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.