Apple Music krijgt veel meer dj-mixes dankzij techniek van Shazam

Apple gaat de techniek van Shazam gebruiken om betrokkenen bij dj-mixes goed te kunnen belonen. Hierdoor wordt het aanbod van dj-mixes een stuk groter.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

In 2016 startten Spotify en Apple Music een samenwerking met Dubset, een partij die gespecialiseerd is in dj-mixes. Sindsdien is het aanbod van dj-mixes, waarin dj’s bestaande nummers in een remix in elkaar over laten lopen, flink gegroeid. Maar het kan nog altijd beter. Daarom heeft Apple nu de techniek van Shazam gebruikt om de dj-mixes goed te labelen en ervoor te zorgen dat iedereen de juiste royalties krijgt. Dit opent deuren voor een breder aanbod van dj-mixes op de streamingdienst.

Meer dj-mixes in Apple Music

Dj-mixes zijn over het algemeen ondervertegenwoordigd in streaming muziekdiensten in vergelijking met andere genres. Dat komt met name doordat het vaak ingewikkeld is om alle rechthebbenden te belonen. Bij dj-mixes zijn veel mensen betrokken: originele artiesten, de dj, platenlabels en soms zelfs festivals. Het is daarom lang niet zo vanzelfsprekend dat dergelijke tracks en afspeellijsten eenvoudig te vinden zijn op diensten als Apple Music. Maar Apple heeft de afgelopen tijd nauw samengewerkt met labels en andere partijen om ervoor te zorgen dat iedere betrokkene bij dergelijke mixes krijgt wat hij of zij verdient. Shazam heeft daar ook een belangrijke rol in gespeeld.

Apple Music: dj-mixes categorie in Muziek-app.

Shazam herkent nummers door een paar seconden naar fragmenten te luisteren. De achterliggende techniek wordt nu gebruikt om ditzelfde te doen bij dergelijke dj-mixes. Een mix wordt dankzij Shazam vergeleken met de miljoenen nummers in de bibliotheek van Apple Music. Mixes kunnen daardoor goed herkend worden, zodat de individuele dj, de originele artiest en meer beloond wordt voor het werk. Door de inspanningen van Apple komen individuele tracks, verzamelingen en complete festivalsets in Apple Music te staan. Dj’s krijgen ook artiestenpagina’s zoals je dat al van gewone artiesten gewend bent.

In de Muziek-app vind je een categorie genaamd Dj-mixes waar al dit soort tracks te vinden zijn. Naast genres en artiesten vind je er ook een overzicht van curators en mixes in de thema’s van Black Music Month en Pride. De dj-mixes zijn ook beschikbaar in de lossless kwaliteit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.