Apple Music en Spotify gooien het mengpaneel open met unieke remixes

Apple Music en Spotify gaan samenwerken met Dubset, zodat ze unieke remixes van bekende DJ's en andere gebruikers kunnen aanbieden. Voorheen was dat nog niet mogelijk vanwege rechten.

Apple Music en Spotify bieden vanaf nu onofficiële remixes van nummers aan. Daarbij werken ze samen met Dubset, een dienst die de muziekrechten van de originele nummers regelt. Eerder dit jaar werd al bekend dat Apple zou samenwerken met Dubset en daar zijn nu de eerste concrete resultaten van te zien. Zelf remixes maken via beide muziekdiensten is niet mogelijk, je kunt alleen luisteren.

Dubset remixes

Apple Music + Spotify x Dubset

Dubset analyseert de nummers om bestaande nummers te achterhalen, zodat de rechthebbenden een vergoeding krijgen. Zowel de originele artiest als de persoon die de remix heeft gemaakt, krijgen een vergoeding per gestreamd nummer. Het aanbod is nu nog beperkt tot remixes waarin slechts één nummer is gebruikt. Later volgen ook mixes met meerdere tracks. Dubset ontvangt een percentage van de inkomsten.

De remixes zijn gemaakt door gewone gebruikers en dat is uniek, want bij streaming muziekdiensten zoals Apple Music en Spotify vind je normaal alleen officiële nummers van min of meer bekende artiesten. Bij Soundcloud was het al langer mogelijk voor onbekende en startende artiesten om zelfgemaakte nummers te uploaden. Over Soundcloud gesproken: er gaan geruchten dat Spotify op het punt staat om deze dienst over te nemen.

MixSCAN en MixDNA

Dubset heeft de zogenaamde MixSCAN audio-vingerafdruktechologie ontwikkeld, waarmee ze uploads van DJ’s en andere gebruikers kunnen analyseren. Hiervan wordt een zogenaamde MixDNA-tracklijst gemaakt, waarmee de originele nummers en de rechthebbenden zijn te achterhalen. Ook regelt Dubset het incasseren van royalties. De muzieklabels staan achter het idee en hebben Dubset daarom nu toestemming gegeven om ook op streaming muziekdiensten aanwezig te zijn. “Contenteigenaren steunen ons. De uitgevers- en label-deals die we onder licentie hebben bieden ons een grote catalogus om mee te werken”, aldus Stephen White, CEO van Dubset. “Hiermee wordt het mogelijk om content dat eerst alleen beschikbaar was op YouTube en SoundCloud ook op betaaldiensten aan te bieden, terwijl de contenteigenaren ervoor betaald worden.”

Dunste remix van Room in Here

Wil je het zelf ervaren, dan kun je bijvoorbeeld DJ Jazzy Jeff’s remix van ‘Room in Here’ door Anderson .Paak beluisteren op Apple Music.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 oktober 2016, 11:26
Categorie Diensten
Onderwerpen apple music, spotify

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.