Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco

Apple-historie: 7 historische aankondigingen op Apple’s WWDC

WWDC bestaat al meer dan 30 jaar. Wat zijn de belangrijkste aankondigingen in de historie van WWDC? Je leest het in dit artikel.

De gekte rond Apple’s WWDC lijkt van recente datum, maar Apple’s World Wide Developer Conference (WWDC) bestaat al meer dan 30 jaar. Wat waren de belangrijkste aankondigingen die Apple de afgelopen jaren op WWDC heeft gedaan? Wij maakten een selectie van 7 grote vernieuwingen.

Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco

Ruim 30 jaar WWDC-aankondigingen

De eerste ontwikkelaarsconferentie van Apple vond plaats in 1983 en in de loop der jaren is de belangstelling sterk gegroeid. Sinds 2008 heeft Apple daarom een maximum aantal tickets ingesteld: bij 5000 aanmeldingen is het vol. De laatste paar jaar wordt er vanwege het grote aantal aanmeldingen zelfs met een loterij-systeem gewerkt. Als je de gelukkige winnaar bent kun je een kaartje aanschaffen ter waarde van 1599 dollar. Voor ontwikkelaars is WWDC een unieke kans om in contact te komen met de engineers bij Apple, vragen te stellen en eventuele problemen te bespreken. Maar ook voor toeschouwers die niet programmeren is WWDC interessant. Er zijn in de loop der jaren namelijk een aantal historische aankondigingen gedaan.

Wij zochten de 7 belangrijkste aankondigingen van de afgelopen jaren bij elkaar, zodat je een goede indruk krijgt hoeveel impact de WWDC eigenlijk heeft op jouw dagelijkse leven als Mac-, iPhone- of iPad-gebruiker.

1. Steve Jobs onthult plannen voor OS X in 1998

Tijdens WWDC 1998 onthulde Steve Jobs zijn plannen voor de overgang van Mac OS 9 naar Mac OS X. De lancering van de eerste versie van Mac OS X (10.0 Cheetah) vond uiteindelijk pas plaats in 2001, maar drie jaar eerder had Jobs zijn visie al uiteengezet. In onderstaande video zie je dit historische moment.

2. De eerste Safari-versie in 2003

Tegenwoordig kunnen veel Mac-gebruikers niet meer zonder de Safari-browser. De eerste versie kwam echter pas in 2003. Vóór die tijd Internet Explorer de meest gebruikte browser op de Mac. Apple wilde met zijn eigen browser niet langer afhankelijk zijn van derde partijen zoals Microsoft. Uiteindelijk verdween Internet Explorer op de Mac helemaal uit beeld en is het ook op Windows-pc’s inmiddels ingehaald door Google’s Chrome-browser.

3. De overstap naar Intel in 2005

Wie al heel lang Mac-gebruiker is, weet dat Macs vroeger op PowerPC-processoren werkten. In 2005 maakte Steve Jobs bekend dat Apple ging overstappen op processoren van Intel. Dit maakte het onder andere mogelijk om Windows ook op de Mac te laten draaien, iets waar zakelijke gebruikers zeker gebaat bij waren. Tim Cook, die toen nog over de distributie ging, zorgde ervoor dat het hele proces op rolletjes verliep. De eerste versie van Mac OS X dat als ‘Intel-only’ besturingssysteem verscheen was 10.6 Snow Leopard in 2009.

4. De App Store in 2008

Met 2 miljoen apps en 130 miljard downloads is de App Store inmiddels niet meer weg te denken uit het portfolio van Apple. Begin 2008 kondigde Apple het eerste SDK aan waarmee ontwikkelaars aan de slag konden om apps te maken. In juli 2008 ging de App Store voor het publiek van start, gelijktijdig met de verkoop van de iPhone 3G. We maakten een artikelenserie over 5 jaar App Store, waarin je onder andere kunt lezen dat Super Monkey Ball een enorm succes was. Iedereen móest die game hebben. Het leidde tot 300.000 downloads in de eerste 20 dagen en een omzet van 2 miljoen dollar. Dat was gigantisch voor een game die €7,99 kostte. “Never seen anything like this in my career for software“, stamelde Steve Jobs.

iCulture was er vanaf het prille begin bij. Lees de app-herinneringen van de iCulture-redactie bij de viering van de vijfde verjaardag van de Apple Store.

5. De iPhone 4 in 2010

De iPhone 4 werd gepresenteerd op WWDC 2010 en was tevens de laatste iPhone die ooit op een WWDC aangekondigd zou worden. De iPhone 4 betekende een compleet nieuw uiterlijk voor de iPhone. Het was de eerste iPhone die volledig in glas en metaal was uitgevoerd en tevens de eerste iPhone met een Retina scherm. Toch wordt het succes van dit toestel overschaduwd door een paar vervelende affaires.

6. Apple Kaarten in 2012

Sinds het prille begin was Google de vaste leverancier van Apple voor kaartensoftware op de iPhone. Google Maps was jarenlang een standaard-app op het beginscherm van de iPhone en kreeg alleen een update bij een nieuwe iOS-versie. In 2012 veranderde dat met de aankondiging van Apple’s eigen navigatie-app: Apple Kaarten. Apple Kaarten bevatte als grote vernieuwing 3D-kaarten, maar kreeg de eerste jaren veel kritiek wegens onjuiste informatie.

7. Swift in 2014

Tijdens WWDC 2014 kondigde Apple Swift aan, een nieuwe programmeertaal als vervanging van Objective-C. Apple was al vier jaar in het geheim bezig met de ontwikkeling van Swift. De aankondiging op WWDC kwam voor veel mensen dan ook als een verrassing. Swift is sinds december 2015 open source en is de meest populaire taal op GitHub.

Nog meer Apple-historie
Eerder in deze serie verschenen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juni 2016, 12:09
Categorieën iOS, Mac & macOS
Onderwerpen historie, wwdc

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.