Robert Palladino

Apple-historie: Robert Palladino

Wie zijn de mensen die de Apple-producten hebben beïnvloed? Vandaag: Robert Palladino, de kalligrafieleraar van Steve Jobs, die de typografie van de Mac sterk heeft bepaald. Zonder er zelf aan mee te werken.

Robert Palladino

Het zijn vaak niet de bekende namen die invloed hebben gehad op de Macs en iPhones van vandaag. Behalve Steve Jobs en Steve Wozniak zijn er nog veel meer mensen die een inspiratie zijn geweest. Vandaag beginnen we een nieuwe weekendserie op iCulture, waarin we kijken naar mensen die op de achtergrond zijn gebleven, maar wel grote invloed hebben gehad op Apple. Om te beginnen: priester Robert Palladino.

Robert Palladino, priester

Wat heeft een priester met Apple te maken, zou je denken? Steve Jobs stond erom bekend dat hij spiritueel was ingesteld, maar de invloed van Palladino komt uit een heel andere hoek. Eigenlijk was het puur toeval dat Palladino priester is. De man die Steve Jobs zijn liefde voor typografie bijbracht, was vooral kalligrafie-expert. Hij stierf afgelopen week op de leeftijd van 83 jaar.

Robert Palladino is geen Italiaan van geboorte. Hij kwam ter wereld en groeide op in Albuquerque, New Mexico. Op zijn 17e trad hij toe tot de Trappisten-orde en bestudeerde kalligrafie in de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe in Lafayette, Oregon. Hij werkte als boekbinder, kopiist en koorleider.

Robert Palladino kalligrafielessen

Kalligrafieleraar op Reed College

In 1968 trad hij uit het klooster en ging aan Reed College studenten lesgeven in kalligrafie. Daar ontmoette hij Steve Jobs. Die had de studieboeken al vaarwel gezegd maar kwam toch nog graag op de campus van de universiteit, waar hij de kalligrafielessen van Palladino volgde.

Jobs vertelde in zijn beroemde speech op Stanford:

I learned about serif and sans serif typefaces, about varying the amount of space between different letter combinations, about what makes great typography great. It was beautiful, historical, artistically subtle in a way that science can’t capture, and I found it fascinating.

Toen Apple tien jaar later de eerste Macintosh-computer op de markt wilde brengen, waren die kalligrafielessen van grote invloed:

Ten years later, when we were designing the first Macintosh computer, it all came back to me. And we designed it all into the Mac. It was the first computer with beautiful typography. If I had never dropped in on that single course in college, the Mac would have never had multiple typefaces or proportionally spaced fonts. And since Windows just copied the Mac, it’s likely that no personal computer would have them.

Ondanks die enorme invloed had Palladino zelf nooit een computer. Hij zou er zelfs niet eentje hebben gebruikt. Volgens Gregory MacNaughton, die tegenwoordig de kalligrafielessen op Reed College geeft, was Palladino iemand die het belang van stilte, rust en aandacht begreep. Iets dat we tegenwoordig bijna niet meer kennen. “Hij vond het amusant dat hij vooral zou worden herinnerd als de kalligrafieleraar van Steve Jobs, vooral omdat Robert zelf nooit een computer bezat of gebruikte”, aldus MacNaughton. Palladino vond de letters op het scherm zo lelijk. Wel schreef hij talloze handgeschreven brieven.

Over leerling Steve Jobs zei Palladino in een interview:

Hij was meestal plezierig. Als hij terugkwam voor advies, waren alle studenten blij om hem te zien. Hij moet wel erg populair zijn geweest.

Palladino was ook te zien in de film Jobs, een rol die gespeeld werd door William Mapother.

Meer info over Robert Palladino lees je op de website van Reed College.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 maart 2016, 11:00
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple, historie, steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.