Steve Jobs met Lisa-computer

Apple-historie: 40 jaar vernieuwing in foto’s

Veertig jaar Apple betekent 40 jaar mooie producten en vernieuwing. Wij hebben 20 hoogtepunten op een rijtje gezet, die bepalend zijn geweest.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple is al 40 jaar springlevend! Gisteren besteedden we al even aandacht aan 40 jaar Apple, vandaag vervolgen we het verjaardagsfeestje met foto’s uit 40 jaar Apple. Het is geen compleet overzicht van alles wat Apple in 40 jaar heeft uitgebracht, maar een selectie van de dingen waarvan we vinden dat ze een beslissende rol hebben gespeeld in de historie van Apple.

#1 iPhone
Kijk naar de omzetcijfers van Apple en je weet waar het meeste geld vandaan komt: de verkoop van de iPhone is al jarenlang de belangrijkste inkomstenbron van Apple. De iPhone lijkt een miniatuur-muziekspelertje in de handen van Steve Jobs. met 4GB opslag, een 3,5-inch multitouch-scherm en een 620MHz Samsung-processor is de eerste iPhone een lachertje in vergelijking met de latere modellen.

Steve Jobs met iPhone in 2007

Aanvankelijk werd Apple uitgelachen door fabrikanten als Nokia en BlackBerry, omdat ze geen ervaring met het maken van telefoons hadden en het product jammerlijk zou mislukken. Maar uiteindelijk was Apple de lachende derde.

#2 Think Different
Het lijkt soms alsof de Think Different-campagne al heel oud is, maar het dateert ‘pas’ uit 1997.

Apple Think Different

Apple maakte een indrukwekkende reclamespot in zwart-wit met visionaire personen, achtereenvolgens Albert Einstein, Bob Dylan, Martin Luther King, Jr., Richard Branson, John Lennon & Yoko Ono, Buckminster Fuller, Thomas Edison, Muhammad Ali, Ted Turner, Maria Callas, Mahatma Gandhi, Amelia Earhart & Bernt Balchen, Alfred Hitchcock, Martha Graham, Jim Henson, Frank Lloyd Wright en Pablo Picasso.

Aan het einde zie je een jong meisje (Shaan Sahota), dat haar ogen opent alsof de ze mogelijkheden opeens voor zich ziet.

#3 iMac
De iMac was de computer waarmee Apple doorbrak tot het grote publiek. De kekke kleurtjes en het moderne uiterlijk spraken veel mensen aan. Steve Wozniak was al lang niet meer in beeld; deze computer is het resultaat van de samenwerking tussen Steve Jobs en Jony Ive.

iMac uit 1998

Het was gericht op de massamarkt, mensen die een betaalbare computer zochten om mee te internetten. Een 56Kb-modem zat er standaard in.

#4 Mac OS X
Apple stapte in 2001 over op een compleet nieuw besturingssysteem voor de Mac. De lancering van OS X 10.0 Cheetah luidde een nieuw tijdperk in en het vormt ruim 15 jaar later nog steeds de basis van het huidige OS X.

Mac OS X bestaat vandaag precies vijftien jaar.

De grote vraag is wat hierna komt: gaat Apple eindeloos door met OS X (10) of komt er ook nog een versie 11?

#5 iPod
Er waren geruchten dat Apple een mp3-speler zou maken, in een periode dat mp3-spelers maar een stuk of 20 liedjes konden bevatten. Steve Jobs onthulde een apparaat waarmee je 1.000 nummers op zak kon hebben, ontworpen door Jony Ive.

iPod eerste generatie

Het veranderde voorgoed hoe we naar muziek luisteren. De 5GB opslag was gigantisch voor die tijd. Apple maakte met een stapeltje cd’s duidelijk hoeveel muziek je erop kon meenemen. Toch was het aanvankelijk niet de bedoeling om een iPod te maken. Apple ontwikkelde iTunes in eerste instantie om muziekbestanden op een harde schijf op te slaan en af te spelen.

Het ontwikkelen van een draagbare muziekspeler kwam pas later, toen voormalig Philips-werknemer Tony Fadell zijn idee aan verschillende fabrikanten probeerde te slijten. Niemand hapte, totdat Apple in februari 2001 het idee wel zag zitten en Fadell in dienst nam. Samen met Jonathan Rubinstein, verantwoordelijk voor hardware in die tijd, ontwikkelde hij de iPod.

#6 Apple Store
Je zou de winkels van Apple misschien niet zo snel als product zien, maar er zit meer achter dan je denkt.

apple-store-istanbul

Nieuwe Apple Stores zoals die in Istanbul (foto) en Brussel laten zien hoe slim het design is van de winkels. Apple heeft meer omzet per vloeroppervlak dan luxe winkels zoals Tiffany’s en het is een ideale plek om even langs te wippen als je op vakantie bent: de computers zijn vrij te gebruiken en verbonden met internet, zodat je even snel een leuk restaurantje kunt opzoeken.

#7 App Store
Wat was jouw eerste app? Als je vroeg erbij was downloadde je in 2008 wellicht Cro-Mag Rally of Super Monkey Ball. Shazam en Facebook waren ook al vroeg van de partij, net als fart- en zaklamp-apps.

App Store

Apple was zeker niet de eerste met een App Store, maar maakte het wel makkelijker dan ooit. Voorheen moest je werken met licentiecodes, die je rechtstreeks van de ontwikkelaar kreeg. Apple maakte het makkelijk om updates van apps te installeren met één druk op de knop. De App Store verscheen pas in 2008, een jaar nadat de iPhone op de markt was. Aanvankelijk vond Apple dat mobiele websites en webapps goed genoeg waren.

#8 iPad
De iPhone had zich al bewezen als succesnummer, maar toch waren mensen nog wat afwachtend bij de introductie van de eerste iPad. Zouden ze zo’n apparaat dat tussen een smartphone en een laptop in zat, echt nodig hebben? Bedrijven en organisaties zagen wel meteen de mogelijkheden: tijdschriften gingen aan de slag met digitale edities en overal in het land werden conferenties en workshops gehouden om met de iPad aan de slag te gaan.

iPad kinderen

Uiteindelijk pakte het heel anders uit: de iPad is een tv-gids voor op de bank, een videospeler voor kinderen en een apparaat dat vooral als gebruiksvoorwerp wordt gezien.

#9 Apple’s eerste computer
De eerste, originele Apple Computer had nog geen professioneel uitziende behuizing; je kon zelf gaan knutselen om er iets moois van de maken. Deze Apple I verscheen in 1976 en was ontworpen en gebouwd door Apple’s mede-oprichter Steve Wozniak. Zijn vriend Steve Jobs kreeg het idee om er een commercieel product van te maken.

Apple I

#10 Apple Watch
De Apple Watch is Apple’s eerste nieuwe product sinds het overlijden van Steve Jobs. Gloednieuwe Apple-producten hebben vaak een paar jaar nodig om tot het gewone publiek door te dringen en de Apple Watch is daarop geen uitzondering. Sinds de introductie in 2015 is er al vaak gemopperd over het feit dat nog niet ‘iedereen’ met een Apple Watch rondloopt. Voor Apple is het momenteel nog een van de wat kleinere producten, maar vergis je niet: Apple verkocht meer smartwatches dan welke andere fabrikant dan ook. Samsung, LG, Sony en Pebble zouden willen dat ze zoveel smartwatches verkopen als Apple.

Apple Watch handen

Toch zullen we de echte impact pas merken op langere termijn. Zeker als er nieuwe functies in de bandjes komen zijn de mogelijkheden eindeloos.

#11 iMac G4
De iMac G4, ook wel bekend als het ‘lampje’ is nog steeds een van de meest iconische Apple-producten aller tijden. We hebben er zelf eentje als pronkstuk in de woonkamer staan en het was een van de eerste Macs die we (tweedehands) kochten.

iMac G4 in beweging

Tot die tijd waren computers vergeelde kasten die je het liefst verstopte onder het bureau. Deze iMac was futuristisch en strak maar door het halve bolletje toch lief. Je wilde het aanraken, het scherm kantelen, over het bolletje aaien.

De reclamespot uit die tijd is al net zo vertederend en ziet er na ruim tien jaar nog steeds niet gedateerd uit. Dat geldt trouwens ook voor het design en het materiaal: na zoveel jaren is ‘ie nog steeds niet vergeeld.

#12 Lisa
Apple’s Lisa-computer uit 1983 zie je niet zo vaak terug in overzichten van de meest iconische producten, maar deze computer was toch revolutionair voor die tijd. Denk aan een ingebouwd scherm, een gebruikersinterface en een muis (die overigens niet door Apple is uitgevonden). Het was zelfs de eerste Apple die met een muis werd geleverd en kostte $10.000. Een verkoopsucces was het niet. De computer is genoemd naar Jobs’ buitenechtelijke dochter.

Steve Jobs met Lisa-computer

#13 1984
Het jaartal 1984 zal voor altijd verbonden zijn met het boek van George Orwell én met de reclamecampagne uit die tijd. In 1984 verscheen ook de Apple IIc, de eerste ‘draagbare’ computer uit die tijd. Er zat geen accu in, waardoor hij altijd met het stroom moest zijn verbonden. In hetzelfde jaar werd de Mac geboren. De bekende reclamecampagne uit dat jaar werd uitgezonden tijdens de Super Bowl.

#14 Steve Jobs als hippie
Steve Jobs heeft als mede-oprichter een onuitwisbare stempel op het bedrijf gezet. Dat hij daarin slaagde, is te danken aan een zeldzame combinatie van eigenschappen. Enerzijds was Jobs een hippie, anderzijds een geslepen zakenman. Netflix heeft deze week de documentaire ‘Steve Jobs: Million Dollar Hippy’ online gezet, waarin dat contrast mooi in beeld wordt gebracht.

Steve Jobs Million Dollar Hippy

De 59 minuten durende BBC-documentaire gaat terug in de geschiedenis van het bedrijf. Alle hoogtepunten en iconische producten komen nog een keer langs, waarbij Stephen Fry, Steve Wozniak en andere bekende figuren terugblikken. Heb je geen Netflix? Dan kun je ook kijken via Dailymotion.

#15 Apple’s eerste laptop
Apple maakte in 1991 de eerste laptop, een PowerBook 100. Deze was ontworpen en geproduceerd door Sony en kostte $2.500. Het diskettestation zat er los bij.

Powerbook 100

#16 Lossere cultuur
Apple vierde vrijdag de 40e verjaardag met een bierfeest in de tuin, waarbij dj Zane Lowe plaatjes draaide en een selfie maakte met Tim Cook. Meer dan 6.000 mensen kwamen erop af en luisterden hoe Cook huidige medewerkers feliciteerde en een dankwoord uitsprak voor de vele medewerkers die in het verleden voor het bedrijf hebben gewerkt. Op Instagram is een korte video te zien.

40 jaar Apple Tim Cook en Zane Lowe

“Happy Birthday, Apple! Celebrating 40 years & looking forward to many more decades of innovation,” schreef Cook in een tweet. Sinds Tim Cook aan het roer staat en Apple Music van start is gegaan zijn er vaker feestjes bij Apple. Het stugge karakter van hard work, no fun is er een beetje vanaf en dat komt waarschijnlijk ook door het wat minder opvliegende karakter van Tim Cook.

#17 Apple II
De Apple II was een veel commerciëlere computer dan z’n voorganger. Deze had een eigen behuizing met audiocassette-interface en draaide op 1 MHz met 4KB RAM-geheugen.

Steve Jobs met Apple II

Huidige iPhones hebben processors met 1.800 keer deze kloksnelheid en 500.000 keer meer RAM. De Integer BASIC-programmeertaal was ingebouwd in de ROM’s. De videocontroller toonde 24 lijnen in 40 kolommen tekst op het scherm, uitsluitend in hoofdletters. Maar… je kon er ook mee schaken.

#18 Steve Wozniak
Steve Wozniak is vandaag de dag een clown, die af en toe nog gevraagd wordt om uitspraken te doen over Apple en daarbij geliefd is omdat hij wel eens wat controversieels zegt.

Steve Wozniak met Apple II in het Computer History Museum

Helaas heeft Wozniak geen rol van betekenis meer in de hedendaagse techwereld en slijt hij zijn dagen als adviseur voor bedrijven die zelden in het nieuws zijn. Maar zijn betekenis voor Apple (en voor de computerhistorie in het algemeen) is gigantisch. Zonder Woz was de Macintosh er niet geweest.

#19 Rebelleren tegen de massa
Op de dag van de 40e verjaardag van Apple wapperde er een replica van de piratenvlag bij het hoofdkantoor. Het was ter nagedachtenis aan het eerste Mac-team, dat ervoor zorgde dat de personal computer-revolutie losbarste. De vlag was gemaakt door voormalig Macintosh-programmeur Steve Capps en grafisch designer Susan Kare.

Apple piratenvlag

In 1983 wapperde de vlag boven het Bandley 3-gebouw, waar het Mac-team werkte. De rebelse cultuur is ook terug te vinden reclamecampagnes als Think Different en het feit dat de beide Steves knutselden met blue boxes om gratis te kunnen bellen.

Inmiddels is Apple een gevestigd bedrijf geworden, maar ook vandaag rebelleren ze tegen de gevestigde orde. Tim Cook maakt zich sterk voor gelijke rechten voor de LGBT-community en op juridisch vlak maakt Apple zich sterk voor privacy.

#20 Newton
apple newtonOp een website die over mobiele technologie gaat, mag de Newton natuurlijk niet ontbreken. Apple’s eerste poging om een PDA te maken dateert uit 1993. Hij was z’n tijd ver vooruit met bijvoorbeeld handschriftherkenning. Dankzij Apple ontstond de term ‘personal digital assistant’ (PDA). Het apparaat bleef maar vijf jaar op de markt en het project werd bij de terugkeer van Steve Jobs bij Apple de nek omgedraaid omdat hij vond dat het zich op de basis moest focussen. Als je kijkt hoe breed het aanbod van Apple momenteel is (van een muziekdienst tot batterijhoesjes) is wel duidelijk dat Apple dat principe van focussen op het strikt noodzakelijke, inmiddels los heeft gelaten. Het team dat de Newton had ontwikkeld maakte later het besturingssysteem voor de iPod, een ander deel van het team trad in dienst bij Palm, dat rond de eeuwwisseling dé PDA was om te hebben (en waarmee het allemaal is begonnen voor het iCulture-team).

Eerder verschenen in deze serie

In de serie Apple-historie bespreken we personen, producten en momenten die bepalend zijn geweest in de geschiedenis van Apple. Staat jouw favoriete Apple-product niet in bovenstaand overzicht? Grote kans dat ‘ie in een toekomstige aflevering van Apple-historie aan bod komt. Heb je verzoeknummers? Laat het weten!

Eerder kon je onder andere lezen over:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 april 2016, 22:37
Categorie Apple
Onderwerpen apple, historie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.