Originele iPhone

Apple-historie: het allereerste iPhone-gerucht stamt al uit 2002

Geruchten over nieuwe Apple-producten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Wist je dat het eerste gerucht over de iPhone bijna 14 jaar geleden verscheen? Terwijl de iPhone zelf pas 9 jaar oud is.

Geruchten over nieuwe Apple-producten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Maanden voor een Apple-event is vrijwel alles al uitgelekt en door de populariteit van Apple zijn de geruchten de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Maar wist je dat de eerste geruchten over de iPhone al in 2002 circuleerden? Met de kennis van nu is het interessant om terug te lezen wat The New York Times destijds schreef.

Originele iPhone

Allereerste iPhone-gerucht

De iPhone dateert uit 2007 (al denkt Tim Cook hier anders over) maar het eerste gerucht over de iPhone kwam al 5 jaar eerder. John Markoff van The New York Times schreef in 2002 een dat Apple een apparaat wilde maken dat een kruising was tussen een telefoon en een Palm-organizer met de naam ‘iPhone’. Dit artikel verscheen een aantal maanden na de eerste iPod.

And now come signs that Mr. Jobs means to take Apple back to the land of the handhelds, but this time with a device that would combine elements of a cellphone and a Palm -like personal digital assistant.
Mr. Jobs and Apple decline to confirm those plans. But industry analysts see evidence that Apple is contemplating what inside the company is being called an “iPhone.”

Wat die aanwijzingen waren? Analisten wezen op het feit dat Apple een deal had gesloten met Pixo, een bedrijfje dat de software voor de iPod had ontwikkeld. In die overeenkomst stond dat Apple de software ook mocht gebruiken op een tweede product. Ook zagen analisten in de nieuwste Mac-software hints dat er functies aan zitten te komen die beter zouden passen op een draagbaar apparaat dan op een desktopcomputer. “Als je de punten met elkaar verbindt, kom je uit op een telefoon”, aldus Charles Wolf, financieel analist bij Needham & Company.

‘Geen nieuwe Newton’

Newton vs iPhoneIn 2002 werd nog veel gesproken over de Newton, een handheld computer die Apple in 1993 uitbracht. Het mislukken van de Newton werd vooral toegeschreven aan John Sculley, Apple’s voorgaande CEO. De Newton kwam te vroeg op de markt, in een tijd dat nog niemand klaar was voor een dergelijk product.

In 2002 was de situatie anders: bedrijven zoals Microsoft, Nokia en Motorola hadden al het voorwerk gedaan en kleine bedrijfjes zoals Handspring en Danger lieten zien dat er ruimte was voor innovatieve ideeën. De New York Times waarschuwde wel dat het risico’s voor Apple zou meebrengen: in een markt met zoveel concurrenten moest Apple’s nieuwe product er echt bovenuit steken.

Maar dat was Jobs wel toevertrouwd, meende de krant: het zou voor Jobs juist een leuke uitdaging zijn om te laten zien hoe goed Apple was op het gebied van innovatie en marketing. Zelf ontkende Jobs overigens dat hij plannen had in die richting. Zoals we later hebben gezien: ook Jobs veranderde wel eens van mening.

De ‘iTunes-telefoon’

Motorola ROKR E1Apple’s eerste telefoon werd in samenwerking met Motorola gemaakt, van oudsher dé pionier op het gebied van mobiele telefoons. De ROKR E1 werd gepresenteerd als de ‘iTunes-telefoon’ en werd in 2005 aangekondigd. Dit toestel had nog niets weg van de geruchten waarover The New York Times-auteur berichtte.

Het ontwerp van de ROKR E1 kwam ook niet uit de koker van Jony Ive, maar was een standaard Motorola-toestel met aangepaste firmware. Apple had hiervoor een speciale versie van iTunes gemaakt, die leek op de versies die op de eerste iPods werden meegeleverd. De ontvangst van de Motorola ROKR E1 was niet geweldig. Gebruikers klaagden over de maximum capaciteit van 100 nummers en de gebruiksvriendelijkheid liet ook te wensen over. Zo was het toevoegen van muziek te veel gedoe.

Eerste iPhone in 2007

In 2007 kwam Apple dan eindelijk met de verwachte iPhone, die inderdaad een kruising was tussen een telefoon, een organizer en tevens een iPod muziekspeler. Deze iPhone leidde tot een revolutie in mobiele telefoons, zoals we allemaal weten.

Nog meer Apple-historie
Eerder in deze serie verschenen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juni 2016, 11:56
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen historie, iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.