iMac DV Special Edition

Apple-historie: deze 5 Apple-producten bestaan als Special Edition

Apple heeft al veel vaker Special Editions (SE) van producten uitgebracht. In dit overzicht vind je 5 producten uit de historie van Apple, die de letters SE achter hun naam kregen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

U2 Special Edition iPod

Als Apple op 21 maart 2016 de iPhone SE aankondigt, zal dat niet de eerste Special Edition zijn. Er verschenen al eerder SE-versies van Apple-producten en die traditie gaat zelfs vrij ver terug, tot 1987. Hieronder vind je Apple-producten die eerder al de letters SE achter de naam kregen.

Dit is een nieuwe serie op iCulture over Apple-historie. Vorige week kon je lezen over Robert Palladino, die grote invloed heeft gehad op de lettertypes van de Mac.

iPod U2 Special Edition

ipod u2Voor veel mensen zal dit de meest bekende Special Edition zijn, die meteen te herkennen is aan het rode klikwiel. Maar een verkoopsucces was het niet. De speciale iPod die in samenwerking met U2 was ontwikkeld, werd samen met de iPod Photo aangekondigd op het muziek-evenement van 2004. Het zou de enige Special Edition iPod tot nu toe worden en bovendien de eerste niet-witte iPod. Later verschenen er wel meer iPods, die helemaal zwart waren, inclusief het klikwiel. De achterkant van de iPod U2 Special Edition was zilverkleurig, met de handtekeningen van de vier U2-bandleden erop. Met de aanschaf kreeg je een kortingsbon voor de digitale cd-box van U2.

U2 Special Edition iPod

Later zou de kleur rood een veel prominentere rol gaan spelen voor speciale uitvoeringen van Apple-producten, namelijk bij de PRODUCT(RED)-uitvoeringen. Daarvan gaat een deel van de aanschafprijs naar aids-projecten.

Macintosh SE

Het allereerste Apple-product dat de letters SE achter de naam kreeg was een Mac. Het was 1987 en Apple bracht de Macintosh SE uit. Eigenlijk stonden de letters SE niet voor Special Edition, maar de meeste mensen zijn alweer vergeten waar de letters wél voor staan, namelijk System Expansion. Het was de eerste kleine Mac met uitbreidingssloten, zowel aan de voor- als aan de achterkant.

Macintosh SE

Later volgden nog andere uitvoeringen zoals de Macintosh SE FDHD op de foto hierboven. De Macintosh SE was net iets beter dan de Macintosh Plus, wat maar weer aangeeft dat Apple de toevoeging ‘Plus’ ook al vroegtijdig in productnamen gebruikte. De Macintosh SE bleven jarenlang op de markt. Hoogtepunt was de SE/30, vernoemd naar de Motorola 68030-processor die erin zat. Apple gebruikte in die tijd ook de toevoeging ‘x’ aan productnamen, maar bij de Macintosh SE was dat geen optie. Alle specs van deze Mac vind je hier.

Macintosh SE close-up

iMac DV SE

De iMac G3 ken je van de vrolijke kleurtjes, waarmee Apple zichzelf weer op de kaart zette. De iMac DV SE werd echter in grafietgrijs uitgebracht, om de exclusiviteit ervan te benadrukken. In vergelijking met de gewone iMac DV heeft deze een dubbele hoeveelheid RAM (128MB) voor videobewerking en in plaats van een 10GB harddisk zat er eentje met 13GB opslagruimte in.

iMac DV Special Edition

Deze iMac verscheen in 1999, het jaar dat Apple grote veranderingen doorvoerde in de iMac-lijn. Ze stopten met zogenaamde ‘slide-out trays’ (waarbij er een lade naar buiten kwam om het cd-schijfje in te leggen) en kozen sindsdien voor ‘slot-loading’ (een simpele gleuf). Ook kreeg deze iMac ondersteuning voor de pas ingevoerde AirPort-technologie en voor het koelingssysteem maakte Apple de overstap naar convectiekoeling, dat veel stiller was.

Steve Jobs iMovie-presentatie

De iMac DV had ten opzichte van de gewone iMac al een krachtiger processor, een DVD-ROM-drive, snelle FireWire-poorten en een VGA-out poort. De iMac DV SE ging nog een stapje verder en kostte dan ook $200 extra. In juni verscheen er een tweede Special Edition van deze iMac, met een 500MHz processor en in een nieuwe kleur: sneeuwwit. Op hetzelfde moment verscheen iMovie 2, bedoeld om op deze supersnelle iMac te gebruiken.

iMac SE in sneeuwwitOok opvallend aan deze SE is dat de interne metalen behuizing grotendeels achterwege is gelaten, waardoor de iMac nog transparanter is. Meer technische specs lees je hier.

iBook SE

Steve Jobs nieuwe iBooksApple koos een bijzondere locatie uit voor de aankondiging van de iBook SE. In februari 2000 werd op Macworld in Tokio een compleet vernieuwde lijn laptops aangekondigd. De iBooks kregen betere specificaties, werkten voortaan allemaal met AirPort en waren verkrijgbaar in nieuwe kleuren. Voor de zakelijke gebruiker was er de Pismo PowerBook, het topmodel uit die tijd.

Voor gewone consumenten had Apple ook iets nieuws in petto: de iBook SE. Deze was uitsluitend in grafietgrijs verkrijgbaar en kostte $200 ten opzichte van het standaardmodel. Voor dat geld kreeg je een 366MHz PowerPC G3 processor en dubbel zoveel RAM en harddisk-opslag. Later in 2000 bracht Apple ook nog een model met 466MHz PowerPC G3-processor uit. Dit model had tevens een 6x DVD-ROM drive, de meest gewilde functie van dat moment. Hier vind je alle specs.

iBook SE

Dat jaar was er nog een andere belangrijke gebeurtenis: op 13 september 2000 bracht Apple de eerste publieke bètaversie van Mac OS X (Kodiak) uit, om feedback van het publiek te krijgen. Nieuw was de Aqua-interface. De publieke bèta werd stopgezet toen Mac OS X 10.0 Cheetah verscheen. Later zou het besturingssysteem voor de Mac kortweg ‘OS X’ gaan heten.

iPod shuffle Special Edition

Deze iPod shuffle met een behuizing van glimmend staal zou je zomaar over het hoofd zien. Apple bracht in 2009 de kleinste iPod shuffle ooit uit, een model zonder knoppen. De derde generatie was licht van gewicht en was verkrijgbaar in slechts twee kleuren: zilver en zwart aluminium.

Apple iPod shuffle Special Edition

Een halfjaar later verscheen deze iPod shuffle Special Edition, uitgevoerd in gepolijst staal en met 4GB opslag. Het model kostte $99 en was twee tientjes duurder dan de normale modellen, die inmiddels ook in blauw, roze en groen verkrijgbaar waren.

Apple iPod shuffle Special Edition in gebruik

Via: Macworld.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 maart 2016, 1:01
Categorie Apple
Onderwerpen apple, historie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.