swift-logo-apple

Apple’s programmeertaal Swift vanaf nu open source

De programmeertaal Swift, dat door Apple ontwikkeld is en anderhalf jaar geleden aangekondigd werd, is vanaf vandaag open source. Hierdoor kan iedereen een bijdrage leveren om de taal beter te maken.

Apple heeft de programmeertaal Swift open source gemaakt. Doordat de code nu opengesteld is, is het voor ontwikkelaars mogelijk aanpassingen in te dienen, zodat de programmeertaal steeds beter wordt. De code zal op korte termijn op Github verschijnen.

swift-eigenschappen

Open source Swift opent deuren

Apple introduceerde Swift tijdens de WWDC in 2014 en kondigde een jaar later aan dat de programmeertaal open source zou worden. Nu dit vandaag gebeurd is, is het mogelijk om ook andere apps te maken behalve iOS- en Mac-apps. Het is daardoor mogelijk dat Swift een meer universele programmeertaal wordt, ook voor gebruikers van andere platformen. Volgens Apple is Swift de snelst groeiende programmeertaal aller tijden.

Swift is vanaf vandaag ook op Linux beschikbaar, maar dat betekent niet dat je nu apps volledig op Linux kunt ontwikkelen. Je hebt namelijk nog steeds Xcode nodig en dat is alleen beschikbaar op de Mac. Windows wordt nog niet ondersteund voor Swift en Xcode.

Voorheen werd op iOS en Mac vooral gebruik gemaakt van de programmeertaal Objective-C, terwijl op Android de standaard programmeertaal Java is. Dat Swift nu open source is, zal er waarschijnlijk toe leiden dat nog meer ontwikkelaars gaan overstappen naar deze programmeertaal. Volgens Apple is Swift veiliger en sneller is dan voorgaande tools.

Je kunt meer lezen over Swift en de community op de website van de programmeertaal. Hier vind je ook alle informatie om zelf aan de slag te gaan met deze nieuwste programmeertaal. Apple gaat de code beschikbaar stellen op GitHub, maar de daar aanwezige linkjes werken nog niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 december 2015, 17:38
Categorie Apple
Onderwerpen open source, swift

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.