Kind met iPad

Zo kun je zien welke iPhone-apps je het meest gebruikt

Aan welke apps ben jij verslaafd?

Wil je weten welke apps je het meest gebruikt? Je kunt jouw appgebruik opzoeken via de instellingen van je iPhone, zodat je precies weet welke apps voor jou het meest verslavend zijn.

Welke apps gebruik ik het meest?

Apple probeert je steeds beter bewust te maken van jouw appgebruik. Vanaf iOS 12 heb je de mogelijkheid om per app te zien hoeveel tijd je hebt besteed. Dit doe je met de nieuwe functie Schermtijd. Maar ook in eerdere iOS-versies kun je achterhalen welke apps je het meest gebruikt en in deze tip leggen we uit hoe je dat achterhaalt.

Welke apps gebruik ik het meest?

Zo kun je zo zien welke iPhone-apps je het meest gebruikt.

  1. Open in iOS 12 de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Schermtijd.
  3. Tik bovenin het scherm op Alle apparaten.
  4. Je ziet nu hoeveel tijd je op al je apparaten hebt doorgebracht.
  5. Bij Meest gebruikt zie je de meestgebruikte apps.

Je ziet hoe lang je een bepaalde app gebruikt en hoe dit verdeeld is over de dag. Bovenstaande methode werkt vanaf iOS 12 (september 2018).

Meest gebruikte apps

Je kunt ook zien welke categorieën apps je het meest gebruikt (bijv. games) en daarvoor limieten instellen. Ook kun je wisselen tussen een weergave voor de afgelopen 24 uur en de afgelopen 7 dagen.

Meest gebruikte apps

Wil je meer weten over Schermtijd en het instellen van limieten per app, lees dan onze uitleg Schermtijd!

Appgebruik bekijken in iOS 11 en eerder

Heb je een oudere versie van iOS, dan kun je ook zien welke apps je het meest hebt gebruikt. Sinds iOS 8 laat Apple het batterijverbruik per app zien en in iOS 9 is dit verder uitgebreid, zodat je de tijdsduur per app kunt zien. Je krijgt hierdoor een beter beeld van de batterijslurpers, maar het geeft je ook een (indirecte) indruk welke apps je het meest hebt gebruikt.

Je vindt dit overzicht als volgt:

  • Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  • Blader naar Batterij.
  • Onderin beeld zie je een lijst van de apps die de meeste energie hebben verbruikt.
  • Tik op het klokje om te zien hoeveel tijd je per app hebt besteed.

Appgebruik per app ios 11

Je ziet alle apps die je de afgelopen 24 uur hebt gebruikt, met daarnaast een knop voor de apps van de afgelopen 7 dagen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen momenten dat de app in beeld was en wanneer hij in de achtergrond werd gebruikt.

Appgebruik meten met apps

Je kunt het appgebruik ook meten met specifieke apps. We bespreken hier een drietal opties: Moment, Instant en ScreenUse.

Moment-app

Moment

Met Moment kun je het gebruik van je iPhone in de gaten houden, zowel van jezelf als van gezinsleden. Dit is een uitbreiding op het ouderlijk toezicht op de iPhone. Er is ook een Phone Coach, die je kan helpen om iets aan je smartphoneverslaving te doen.

Instant

Wil je je appgebruik op de iPhone en Android-smartphones in de gaten houden, dan is Instant een betere oplossing. Het werkt op beide apparaten. Wel zijn er wat beperkingen, waardoor je niet precies kunt zien hoeveel tijd je nu in een bepaalde app hebt doorgebracht. Om alle functies te gebruiken moet je abonnee worden. Naast het gebruik van apps toont Instant ook andere data, bijvoorbeeld hoe lang je hebt geslapen en de plekken waar je bent geweest.

Bekijk ook eens onze andere tips over app-gebruik:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019
Onderwerpen apps, batterij
Software iOS