Er zit een LTPO-scherm in de Apple Watch Series 5: dit heb je eraan als gebruiker

Apple maakt in de nieuwe Apple Watch Series 5 gebruik van een LTPO-scherm. Dit zorgt voor een betere batterijduur en geeft je de mogelijkheid om op de Apple Watch Always On te gebruiken, maar hoe werkt dat? Wij vertellen je alles!
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Hoe werkt een LTPO-scherm?

De afkortingen vliegen je om de oren zodra Apple een reeks nieuwe producten aankondigt. Zo is er bij de Apple Watch Series 5 gebruik gemaakt van een nieuw type scherm, een LTPO-scherm. Maar wat is dat dan? LTPO staat voor low-temperature polycrystalline oxide. In het kort zorgt dit ervoor dat Apple een always-on display kan gebruiken zonder dat de batterij snel leeggaat. Apple gebruikte vorig jaar in de Apple Watch Series 4 ook LTPO, maar dit jaar heeft de techniek ook echt duidelijke voordelen, waardoor het zin heeft om er wat meer over te vertellen.


We zullen niet ingaan op alle technische details achter LTPO-schermen, maar het komt erop neer dat Apple een soort hybride heeft gemaakt tussen twee schermtechnieken; LTPS TFT en IGZO. Dit stelt Apple in staat om een extreem lage verversingssnelheid in het scherm van de Apple Watch Series 5 mogelijk te maken. Zo laag zelfs, dat de minimale snelheid 1Hz is. Dat betekent dat het scherm eenmaal per seconde ververst. Normaalgesproken draait een vergelijkbaar scherm op 30Hz of 60Hz.

Bekijk ook

Apple Watch Series 5: alles over de Apple Watch van 2019

De Apple Watch Series 5 is de smartwatch die Apple in 2019 uitbracht. Dit model heeft diverse verbeteringen gekregen, waaronder een always-on display en een ingebouwd kompas. Je leest hier alles over de nieuwe functies, design en meer van de nieuwe Apple Watch!

Wat heb je aan een LTPO-scherm?

De lage verversingssnelheid van dit LTPO-scherm komt gek genoeg van pas als je de Apple Watch Series 5 niet gebruikt. Het scherm blijft namelijk aan, maar verbruikt weinig stroom omdat het niet constant wordt bijgewerkt. En dat komt de batterijduur ten goede.

Apple Watch Series 5 functies.

Apple beweert een batterijduur van 18 uur te halen met de nieuwe Apple Watch. Dat is hetzelfde als de voorgaande generaties. Wil je meer weten over de Apple Watch Always On-functie en hoe je het kunt in- en uitschakelen, dan lees je er in onderstaand artikel meer over!

Bekijk ook

Zo werkt always-on op de Apple Watch (Altijd Aan)

In de Apple Watch Series 5 en nieuwer vind je een always-on scherm. Hiermee blijft het scherm altijd ingeschakeld, maar wordt wel gedimd. Lees hier alles over de always-on functie: hoe je het gebruikt en hoe je voorkomt dat anderen privacygevoelige informatie te zien krijgen.

Er waren vorig jaar al geruchten dat Apple bezig was met de ontwikkeling van LTPO-schermen voor de iPhone en Apple Watch. De nieuwe iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) maken hier echter geen gebruik van. Het is geen gek idee om te bedenken dat Apple deze techniek wel in de pijplijn heeft voor toekomstige iPhones.

Bekijk ook

Toekomstige schermtechniek zorgt dat je iPhone-accu langer meegaat

Apple zou overwegen om de accuduur van iPhones te verbeteren door over te stappen naar een nieuwe schermtechnologie. Door LTPO te gebruiken kost het minder energie om het scherm te updaten.

Wil je meer weten over alle nieuwe functies van de Apple Watch Series 5? Check dan ons Apple Watch-overzicht! Alle aankondigingen van afgelopen dinsdag nog eens teruglezen? Ook daarvoor kun je bij iCulture terecht, in ons september-event overzicht.

Bekijk ook

Samenvatting: Alle aankondigingen van Apple's iPhone 2019-event!

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Apple's iPhone 11-event van 10 september. Lees de samenvatting en nog veel meer! Alles over het grote iPhone-event van 10 september 2019 lees je hier!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.