Apple Watch series 5

Er zit een LTPO-scherm in de Apple Watch Series 5: dit heb je eraan als gebruiker

Apple maakt in de nieuwe Apple Watch Series 5 gebruik van een LTPO-scherm. Dit zorgt voor een betere batterijduur en geeft je de mogelijkheid om op de Apple Watch Always On te gebruiken, maar hoe werkt dat? Wij vertellen je alles!
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Hoe werkt een LTPO-scherm?

De afkortingen vliegen je om de oren zodra Apple een reeks nieuwe producten aankondigt. Zo is er bij de Apple Watch Series 5 gebruik gemaakt van een nieuw type scherm, een LTPO-scherm. Maar wat is dat dan? LTPO staat voor low-temperature polycrystalline oxide. In het kort zorgt dit ervoor dat Apple een always-on display kan gebruiken zonder dat de batterij snel leeggaat. Apple gebruikte vorig jaar in de Apple Watch Series 4 ook LTPO, maar dit jaar heeft de techniek ook echt duidelijke voordelen, waardoor het zin heeft om er wat meer over te vertellen.


We zullen niet ingaan op alle technische details achter LTPO-schermen, maar het komt erop neer dat Apple een soort hybride heeft gemaakt tussen twee schermtechnieken; LTPS TFT en IGZO. Dit stelt Apple in staat om een extreem lage verversingssnelheid in het scherm van de Apple Watch Series 5 mogelijk te maken. Zo laag zelfs, dat de minimale snelheid 1Hz is. Dat betekent dat het scherm eenmaal per seconde ververst. Normaalgesproken draait een vergelijkbaar scherm op 30Hz of 60Hz.

Wat heb je aan een LTPO-scherm?

De lage verversingssnelheid van dit LTPO-scherm komt gek genoeg van pas als je de Apple Watch Series 5 niet gebruikt. Het scherm blijft namelijk aan, maar verbruikt weinig stroom omdat het niet constant wordt bijgewerkt. En dat komt de batterijduur ten goede.

Apple Watch Series 5 functies.

Apple beweert een batterijduur van 18 uur te halen met de nieuwe Apple Watch. Dat is hetzelfde als de voorgaande generaties. Wil je meer weten over de Apple Watch Always On-functie en hoe je het kunt in- en uitschakelen, dan lees je er in onderstaand artikel meer over!

Er waren vorig jaar al geruchten dat Apple bezig was met de ontwikkeling van LTPO-schermen voor de iPhone en Apple Watch. De nieuwe iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) maken hier echter geen gebruik van. Het is geen gek idee om te bedenken dat Apple deze techniek wel in de pijplijn heeft voor toekomstige iPhones.

Wil je meer weten over alle nieuwe functies van de Apple Watch Series 5? Check dan ons Apple Watch-overzicht! Alle aankondigingen van afgelopen dinsdag nog eens teruglezen? Ook daarvoor kun je bij iCulture terecht, in ons september-event overzicht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.