iPhone 6s in handen

Apple maakt oudere iPhones bewust trager [update]

Uit cijfers van Geekbench blijkt dat Apple inderdaad bij de iPhone 6s (in iOS 10.2.1) en de iPhone 7 (bij iOS 11.2) de performance omlaag heeft geschroefd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 6s in handen

Eerder schreven we al dat Apple mogelijk de performance omslaag schroeft bij iPhones met een wat oudere batterij. Het bewijs dat dit echt zo is, is nu geleverd door Geekbench: uit metingen die de afgelopen tijd gedaan zijn is een duidelijke trend waarneembaar: iPhones halen in de loop van de tijd lagere performance-scores.


Update 29 december: Apple biedt oplossing aan
Apple heeft excuses aangeboden en heeft een oplossing bekendgemaakt. Gebruikers die de getroffen toestellen hebben (iPhone 6, 6s, SE of 7) krijgen in 2018 de mogelijkheid om tegen gereduceerd tarief hun batterij te laten vervangen. Meer informatie lees je in onderstaand artikel:

Update 20 december: Apple bevestigt het bewust trager maken van iPhones
Apple heeft gereageerd op de berichten met een officiële verklaring. Ze leggen daarin de link met het verouderen van de batterijen in de loop van de tijd en het onverwacht uitschakelen van toestellen. Apple noemt het een ‘feature’:

Our goal is to deliver the best experience for customers, which includes overall performance and prolonging the life of their devices. Lithium-ion batteries become less capable of supplying peak current demands when in cold conditions, have a low battery charge or as they age over time, which can result in the device unexpectedly shutting down to protect its electronic components.

Last year we released a feature for iPhone 6, iPhone 6s and iPhone SE to smooth out the instantaneous peaks only when needed to prevent the device from unexpectedly shutting down during these conditions. We’ve now extended that feature to iPhone 7 with iOS 11.2, and plan to add support for other products in the future.

Mindere performance bij oudere batterij

Als een paar mensen op Reddit roepen dat Apple moedwillig de performance omlaag schroeft als de batterij verouderd raakt, is dat nog geen bewijs. Daarom besloten de makers van Geekbench het grondiger uit te zoeken. Ze bekeken de performance-scores van de iPhone 6s en iPhone 7 bij verschillende iOS-versies en ze kwamen inderdaad iets op het spoor. Om het te begrijpen zul je wel thuis moeten zijn in statistiek, met name de kernel density.

iPhone 6s Geekbench

Bij de iPhone 6s (hierboven) is duidelijk te zien dat bij iOS 10.2 alle toestellen nog ongeveer dezelfde score leveren rond de 2500 punten. Bij iOS 10.2.1 blijkt er iets veranderd: er ontstaan kleine piekjes bij lagere scores. En bij iOS 11.2 is dat effect nog duidelijker te zien.

Wat kunnen we daaruit afleiden?

  • Ten eerste dat Apple in iOS 10.2.1 iets in de software heeft gewijzigd, waardoor bepaalde toestellen opeens veel lager scoren in de Geekbench-test. De plotselinge verandering in de grafiek is niet op een andere manier te verklaren. Apple schroeft bij iOS 10.2.1 de performance omlaag als de conditie van de batterij onder een bepaalde waarde komt.
  • Ten tweede dat het een wijdverbreid probleem is. Het zijn dus niet een paar klagers die toevallig veel aandacht krijgen. Het komt bij veel meer mensen voor.
  • Ten derde dat lang niet iedereen getroffen is. Zoals je ziet zit de grootste piek nog steeds bij een score rond 2500 punten.

iPhone 7 Geekbench

Bij de iPhone 7 is een soortgelijk effect te zien, maar toch zijn er verschillen. Bij iOS 10.2, 10.2.1 en 11.1.2 is steeds één grote piek te zien bij de score 3500, dus alle toestellen presteren hetzelfde. Bij iOS 11.2 blijkt er echter iets veranderd: daar heeft Apple ook opeens de performance omlaag geschroefd bij een deel van de gebruikers (maar niet bij alle!).

Wil je toch de best mogelijke performance, dan zul je bij een iets oudere iPhone om de zoveel jaar de batterij moeten vervangen. De mensen van Geekbench denken – net zoals wij ook al vermoedden – dat Apple de performance verlaagt om het probleem met steeds crashende iPhones op te lossen. Die zaak speelde vorig jaar bij de iPhone 6s en leidde tot een reparatieprogramma. Je krijgt dus een iPhone die minder vaak crasht, maar hij is wel een stukje trager geworden. De vraag is of de gebruikers dat pikken, zonder dat Apple ze erover heeft geïnformeerd.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 29 december: Update over excuses en korting op batterijvervanging toegevoegd.
  • 2017 - 20 december: Reactie van Apple toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 december 2017, 0:33
Categorie Achtergrond
Onderwerpen benchmark, geekbench
Devices iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus
Software iOS

Actuele iPhone 7 deals

64 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.