Breaking
Apple's maart 2024-aankondigingen
UPDATED
Toon of verberg de lijst met posts

‘Apps die muggen wegjagen werken niet’

Ventilator werkt beter
Misschien heb je ze wel eens in koopjeswinkel zien liggen: apparaatjes waarmee je muggen en vliegen kunt wegjagen. Ze bestaan al tientallen jaren en zijn meestal waardeloos. Tegenwoordig zijn er apps die beloven dat ze muggen kunnen wegjagen met zoemtoon op lage frequenties. Maar werken ze ook? Een muggenexpert zegt van niet.

Geen enkel bewijs
In de App Store vind je tientallen apps die beloven muggen weg te jagen. Sommige apps claimen dat het werkt, terwijl andere wat voorzichtiger zijn. Sommige appmakers waarschuwen dat er geen wetenschappelijke bewijzen zijn dat je met lage tonen muggen kunt verjagen. Er zijn ook apps die zeggen dat het eigenlijk maar een grap is en dat je het kunt gebruiken om je vrienden te frustreren met een zoemgeluid. Het idee is natuurlijk dat de muggen weg blijven en je niet langer kunnen prikken. Maar volgens muggenexpert Cameron Webb is het allemaal onzin. Je kunt beter een ventilator aanzetten.


Dat er tegenwoordig apps zijn die muggen beloven weg te jagen, is op zich een gunstige ontwikkeling. Je hoeft nu niet meer een paar euro’s uit te geven aan een plastic apparaatje met batterijen, dat uiteindelijk op de vuilnisberg terechtkomt omdat het toch niet werkt. Met een gratis app kun je in ieder geval proberen om de muggen weg te jagen. Maar je zult al snel merken dat het geen enkele zin heeft. “Het is allemaal wishful thinking”, vindt Webb, die in een blogposting uitlegt wat er precies aan de hand is. Er is geen bewijs dat je met geluiden kunt voorkomen dat muggen toeslaan. Sommige fabrikanten en appmakers denken dat het gezoem van een libelle de muggen zou kunnen wegjagen, omdat dit een natuurlijke vijand van ze is. Het is getest in het dagelijkse leven en in laboratoria, maar in beide gevallen bleek het onzin. Sommige apparaten die een zoemgeluid maken trekken juist bepaald ongedierte aan, zoals de Aziatische tijgermug en de gelekoortsmug (oftewel denguemug). Die wil je niet in je slaapkamer hebben.

Er is volgens Webb ook geen enkele reden om te denken dat smartphone-apps het beter doen dan de apparaatjes die al decennialang in de winkel liggen. Je wordt nog steeds gestoken en de muggen brengen nog steeds ziektes over.

Wat je beter kunt doen is gaas voor je ramen aanbrengen, een klamboe rondom je bed hangen, of een ventilator aan je plafond bevestigen (hoewel het constante waaien vervelend kan zijn tijdens het slapen). Zo’n ventilator blaast de koolstofdioxide weg die je uitademt, want daar komen de muggen volgens Webb juist op af. Je zou ook gebruik kunnen maken van middeltjes die DEET of picaridin/icaridin bevatten. Heb je liever iets natuurlijks, dan zou citroeneucalyptusolie kunnen helpen.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.