Samsung Galaxy smartphone

Android-smartphones hebben vanaf nu een eigen ‘AirDrop’, maar het werkt niet met iPhones

Eindelijk bestanden delen tussen Samsung en Google
De AirDrop-variant van Google en Samsung wordt vanaf vandaag uitgerold naar Android-toestellen. Daarmee kunnen Android-gebruikers nu ook moeiteloos bestanden met elkaar uitwisselen, ongeacht of ze een Samsung-toestel of een Google Pixel-telefoon hebben.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Google introduceerde in 2020 voor het eerst een eigen AirDrop-achtig systeem, genaamd Share Nearby. Wat we ons toen nog niet realiseerden, was dat Google Share Nearby helemaal niet met Samsung-toestellen werkte. Die fabrikant heeft namelijk een eigen deeloplossing, Quick Share. Als je een Samsung Galaxy-telefoon gebruikte en je wilde een foto doorsturen naar de Google Pixel-telefoon van een vriend, dan lukte dat niet en was je aangewezen op AirDrop-alternatieven zoals Xender en AirDroid. Afgelopen januari werd tijdens CES 2024 aangekondigd dat hier verandering in komt en dat beide zullen worden samengevoegd onder de naam ‘Google Quick Share’. De uitrol daarvan is nú begonnen!

Google Near Share en Samsung Quick Share worden Quick Share

Voor Samsung-gebruikers verandert er op het eerste gezicht niets: het delen van bestanden heet nog steeds Quick Share. Maar er komen wel meer mogelijkheden bij. Ze kunnen namelijk nu ook bestanden uitwisselen met andere Near Share-geschikte apparaten zoals Chromebooks en Android-telefoons van andere merken. Daarmee wordt Quick Share eindelijk een universele deeloplossing voor alle Android-gebruikers. Uiteindelijk zal Quick Share ook worden uitgebreid naar Windows-computers, maar er is nog geen tijdsplanning gegeven wanneer dit gaat gebeuren.

Google Pixel-gebruikers zien nu voor het eerst de Quick Share-functie op hun toestel verschijnen. Ook eigenaren van andere merken zoals OnePlus, zien de update binnenkomen. Eén ding ontbreekt echter nog en dat is een universele uitwisselmethode tussen Android en iPhone. Er komen immers steeds meer open standaarden bij: Matter voor je smart home, Matter Casting als alternatief voor AirPlay en Aliro voor deursloten (gebaseerd op Apple Home Key). Soms wordt de technologie die Apple al heeft ontwikkeld als voorbeeld genomen om een breder alternatief te ontwikkelen.

Bekijk ook

Opinie: Google heeft eindelijk 'AirDrop', maar waarom werkt het niet met Apple?

Google beloofde het al een paar jaar geleden, nu is het eindelijk klaar: 'Share Nearby'. Hiermee wordt het makkelijker om bestanden, foto's, linkjes en andere content tussen Android-gebruikers uit te wisselen. Het is alleen een gemiste kans dat het niet met die al bestaande techniek samenwerkt, AirDrop.

AirDrop

Met AirDrop kun je foto's, bestanden, links en meer uitwisselen tussen Apple-devices. Je kunt bijvoorbeeld een foto AirDroppen naar jezelf of naar een vriend. AirDrop werkt als je bij elkaar in de buurt bent, ook door twee iPhones tegen elkaar te houden. Er is ook een variant op AirDrop genaamd NameDrop, waarmee je contactgegevens kan uitwisselen. Werkt AirDrop niet goed? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt proberen. Je kunt ook met AirDrop-spam te maken krijgen en kunt je daartegen wapenen door de juiste instellingen te kiezen.

AirDrop

Reacties: 1 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.