Man met iPhone in oranje hoesje

Hoelang kun je een oude iPhone veilig blijven gebruiken?

Beveiligingsupdates lossen niet alles op
iPhones gaan jarenlang mee, maar op een gegeven moment is het tijd om te vervangen. Je moet daarbij niet alleen kijken naar de fysieke staat, maar ook naar de beveiligingsupdates die Apple nog uitbrengt.

Wanneer moet je je oude iPhone vervangen?

Mensen houden de afgelopen tijd langer vast aan hun iPhone. Elk jaar vervangen zit er niet altijd in en is ook helemaal niet nodig. Na een paar jaar is het tijd om ‘m te vervangen. Toch zijn er ook mensen die blijven doorlopen met hun oude iPhone met het idee: zolang hij niet kapot is, is er geen reden om een nieuwe iPhone te kopen. Eventueel laten ze de batterij vervangen, zodat hij weer de hele dag meegaat. Zeker voor mensen die niet zoveel met hun toestel doen, is zo’n lange levensduur erg prettig. Het bespaart geld en alle standaardfuncties blijven toch wel goed functioneren. Maar je loopt risico’s als je te lang met een oude iPhone blijft doorlopen. Dat heeft te maken met beveiligingsupdates.

Beveiligingsupdates voor oudere iPhone

Apple staat erom bekend om producten lange tijd te ondersteunen. Je kunt de iPhone XR (toch alweer een ‘oudje’) nog steeds updaten naar iOS 18. Apple brengt hiervoor allerlei updates uit, die steeds weer kleine verbeteringen en nieuwe functies bevatten.

Daarnaast brengt Apple voor nóg oudere toestellen beveiligingsupdates uit. Heb je bijvoorbeeld een iPhone 7, dan kreeg je sinds iOS 16 geen nieuwe functies meer, maar er zijn wel meerdere beveiligingsupdates verschenen voor dit toestel (waaronder iOS 15.7.6).

Onderstaande toestellen krijgen geen updates met nieuwe functies meer, maar soms nog wel beveiligingsupdates:

Dit maakt ook meteen duidelijk welke toestellen je nog relatief veilig kunt gebruiken. Heb je een iPhone 6s, de eerste generatie iPhone SE of een iPhone 7, dan brengt Apple hiervoor nog steeds beveiligingsupdates uit en ben je min of meer veilig. Maar optimaal is het niet, zoals je verderop zult zien.

iPhone 5c groen
De ‘plastic fantastic’ iPhone 5c krijgt helemaal geen updates meer, ook niet om beveiligingslekken te dichten.

Heel oude iPhones: minder functies, minder veilig

Eerdere modellen uit bijvoorbeeld de iPhone 4- en iPhone 5-serie zou je misschien nog wel kunnen gebruiken, maar de gebruikerservaring gaat langzamerhand achteruit. Je zult merken dat bepaalde software (zoals WhatsApp op oudere iPhones) niet meer beschikbaar is. Sommige standaardfuncties zullen nog steeds werken, maar ook daar komt een einde aan. Op deze supportpagina kun je zien wat de minimale systeemeisen per toepassing zijn. Zo heb je voor Apple Arcade minimaal iOS 13 nodig en werkt Apple ID en iCloud: zo werkt het op iOS en macOS

Tweefactorauthenticatie pas vanaf iOS 9. En voor Apple Kaarten heb je minimaal iOS 10 nodig.

Nu zal je als bezitter van een oudere iPhone niet zo snel behoefte hebben om veeleisende games te spelen, maar als je onze tips over Apple Kaarten leest, krijg je misschien toch zin om het te gebruiken.

Bekijk ook
Werkt WhatsApp nog op mijn (oudere) iPhone?

Werkt WhatsApp nog op mijn (oudere) iPhone?

Gebruik je nog een oudere iPhone om via WhatsApp in contact te blijven met vrienden of familie? In dit artikel lees je welke iOS-versies en toestellen nog worden ondersteund.

Geen beveiligingsupdates meer? Dit zijn je risico’s

Veel beveiligingsupdates die Apple uitbrengt zijn gericht op ‘zero-day’ kwetsbaarheden en exploits. Dergelijke kwetsbaarheden worden bijvoorbeeld gebuikt door de Pegasus-spyware van de NSO Group, waarmee bewindslieden en journalisten konden worden afgeluisterd. De meeste aanvallen zijn gericht op heel specifieke personen, om te proberen inlichten te krijgen over geheime operaties.

Maar ook als gewone gebruiker loop je risico’s. Bijvoorbeeld bij een ‘zero-click’ kwetsbaarheid, waarbij je geïnfecteerd kunt worden zonder op een link te klikken of een website te bezoeken. De exploit kan bijvoorbeeld geactiveerd worden als er een foto wordt bekeken in de Berichten-app of Mail-app. Zwakke plekken in de software kunnen worden gebruikt om je inloggegevens te achterhalen, om vervolgens je accounts te kapen en je bankrekening leeg te halen. Gebruik je geen tweefactorauthenticatie (simpelweg omdat je toestel het niet ondersteunt), dan ben je minder goed beveiligd tegen bijvoorbeeld identiteitsdiefstal.

Er zijn ook veel kwetsbaarheden die te maken hebben met WebKit: zo werden er in het eerder genoemde voorbeeld iOS 15.7.6 (bedoeld voor oudere iPhones) weer een aantal opgelost die actief werden misbruikt. Apple probeert deze lekken op te sporen en te dichten. Heb je een veel oudere iOS-versie, dan loop je meer kans om op een schadelijke site terecht te komen.

iPhone 6 SE modkit

Zijn beveiligingsupdates wel voldoende? Nee!

Apple zal proberen om ook oudere iPhones veilig te houden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het overzicht van opgeloste beveilingslekken. Zo werden er in iOS 18.1.1 (voor recente iPhones) twee beveiligingslekken opgelost. In de update iOS 17.7.2, die gelijktijdig verscheen voor oudere iPhones, vind je dezelfde twee beveiligingsfixes terug.

Om kwetsbaarheden snel te kunnen dichten heeft Apple Rapid Security Response-updates ingevoerd, maar dit wordt niet meer zo vaak toegepast.

Bekijk ook
Automatische beveiligingsupdates voor iPhone en Mac: zo installeer je ze

Automatische beveiligingsupdates voor iPhone en Mac: zo installeer je ze

Met Rapid Security Response kan Apple snelle beveiligingsupdates uitbrengen voor al je apparaten, zonder dat je handmatig hoeft te updaten. Het installeren van deze kleine beveiligingsupdates gebeurt automatisch en in deze tip leggen we uit hoe dit werkt en lees je alles over de nieuwste updates.

Voor maximale veiligheid zul je dus onze lijst met iOS 18-toestellen moeten raadplegen en dat betekent dat je het volgende nodig hebt:

Bekijk ook
iPhone kopen in Nederland: prijzen, abonnementen en simlockvrij

iPhone kopen in Nederland: prijzen, abonnementen en simlockvrij

Alles over de Apple iPhone kopen in Nederland. Van voordelige iPhone-abonnementen tot leuke deals met sim only: als je een nieuwe iPhone zoekt vind je hier alle tips.

Koopadvies: deze toestellen zijn de beste keuze (wat ons betreft)

Met een iPhone 11 zit je op het eerste gezicht wel goed, maar niet voor lang. De komende jaren zal dit toestel geen gewone updates meer krijgen, maar alleen nog de (minder complete) beveiligingsupdates. Wil je nú een nieuw toestel kopen en kun je je niet de allernieuwste veroorloven, dan is het beter om voor de iPhone 13 of nieuwer te kiezen, zodat je er nog een jaartje of drie mee vooruit kan.

Voor mensen die heel lang met hun toestel willen doen is de iPhone SE 2022 ook een prima keuze, want die heeft een relatief nieuwe A15-chip (dezelfde als in de iPhone 13) en krijgt nog jarenlang échte updates. Dit advies geldt ook voor de aanschaf van een refurbished iPhone: misschien kun je nog een opgeknapte iPhone XR vinden, maar je moet je afvragen of je dat wil. Hij functioneert nog prima en alle onderdelen zijn goed nagekeken en eventueel vervangen, maar echt veilig is ‘ie over een tijdje niet meer.

Daarom ons advies om minimaal een iPhone 13 te kopen of een iPhone SE 2022.

Bekijk ook
iPhone 13 los toestel kopen: prijzen vergelijken en de beste deals

iPhone 13 los toestel kopen: prijzen vergelijken en de beste deals

Wil je de iPhone 13 als los toestel kopen? Lees hier alles over bestellen bij Apple en webwinkels en wat de voordelen zijn van een losse iPhone 13 ten opzichte van een langer contract. Combineer met een goedkope sim only en je zit helemaal goed!

Lees ook ons artikel hoelang jouw iPhone nog iOS-updates krijgt, dus met nieuwe softwarefuncties. We voorspellen daarin tot welk jaar je je iPhone nog kan updaten met de nieuwste features.

Bekijk ook
Hoelang krijgt mijn iPhone nog iOS updates?

Hoelang krijgt mijn iPhone nog iOS updates?

Je iPhone gaat doorgaans heel wat jaren mee, maar er komt een moment dat het toestel geen updates meer krijgt. In dit artikel lees je hoelang jouw iPhone nog software updates krijgt.