Agenda voor Mac is een notities-app.

Review: Nederlandse Agenda Notes voor Mac haalt meer uit je notities

Notities met een datum
Agenda is een nieuwe notitie-app voor de Mac, afkomstig van Nederlandse bodem. Met de app haal je meer uit je notities, omdat je deze toe kan wijzen aan categorieën, projecten en data. Werk je veel met notities, dan is Agenda mogelijk de moeite waard. Wij bekijken deze nieuwe notitie-app.

Agenda Notes: review van Nederlandse notitie-app

We bespraken Agenda Notes voor Mac eerder al kort op iCulture, maar deze veelbelovende notitie-app verdient een uitgebreidere bespreking. Voor wie het eerder gemist heeft: Agenda is, in tegenstelling wat de naam misschien doet vermoeden, niet zozeer een agenda-app. Agenda is namelijk een uitgebreide notitie-app, waardoor de naam in het Nederlands wat onhandig gekozen is. De app is met de nieuwste versie dan ook omgedoopt tot Agenda Notes. Dat neemt echter niet weg dat datums niet belangrijk zijn. De belangrijkste functie van Agenda Notes is dat je je notities overzichtelijk groepeert en dat deze op basis van de opgegeven datums makkelijk terug te vinden zijn. Met een tijdlijn zie je in één overzicht al je notities uit het verleden, heden en de toekomst.

Voordat je met Agenda Notes aan de slag gaat, is het goed om je af te vragen of deze app voor jou bedoeld is. Maak je nooit gebruik van een notitie-app, dan zal je deze geavanceerde versie ook niet nodig hebben. Heb je sterk de neiging om elk klein dingetje in een nieuwe notitie te plakken zodat je het niet vergeet, dan kan Agenda Notes juist wel een uitkomst zijn. Ook als je notities gebruikt om je werk op orde te houden zodat je weet wat je nog allemaal moet doen, is Agenda Notes voor Mac een uitkomst.

Bekijk ook

Nieuwe Nederlandse notitie-app Agenda voor Mac wil het overzichtelijk houden

De nieuwe notitie-app Agenda voor de Mac wil het beheren en werken met notities overzichtelijker maken. Door ze te koppelen aan data, vind je ze makkelijker terug.

De basis van Agenda Notes bestaat uit drie onderdelen. Individuele notities kun je toewijzen aan meerdere projecten, die weer in te delen zijn per categorie. Denk bijvoorbeeld aan een categorie werk en een categorie privé. Bij elke categorie kus je dus een soort sub-categorie waar je elke notitie in verwerkt. Door deze structuur blijven je notities meteen al overzichtelijk bij elkaar, al moet je er wel zelf even moeite voor doen om de juiste categorieën en projecten aan te maken. Door dit direct te doen nadat je Agenda Notes geïnstalleerd hebt, ga je meteen opgeruimd van start.

Tijdlijn in notitie-app Agenda.

Het voordeel van de indeling van Agenda Notes is dat notities binnen eenzelfde project bij elkaar gezet worden op hetzelfde scherm. Bij de standaard Notitie-app ben je al snel geneigd om elk dingetje in een losse notitie te zetten. Het nadeel daarvan is dat het al snel overzichtelijk wordt. Heb je juist sterk de neiging om alles in één notitie te zetten, dan is het weer lastig om de juiste info terug te vinden. Bij Agenda Notes wordt dit voorkomen, doordat je door je notities op hetzelfde scherm scrollt. Al je notities binnen hetzelfde project staan dus onder elkaar en volledig uitgeklapt. Om onderscheid aan te duiden tussen de notities, geef je elke aantekening een eigen titel. Dan weet je meteen waar het over gaat en wat het onderwerp is. Bij de standaard Notitie-app kun je ook een titel invoeren dankzij een andere tekstopmaak, maar bij Agenda Notes ben je bijna verplicht een titel aan te maken.

Agenda Notes is minder geschikt om even snel een notitie te maken, bijvoorbeeld als je aan de telefoon bent. Doordat je elke notitie aan een project moet koppelen, heb je wat meer stappen nodig dan bij een gewone notitie-app. Voor dit soort gevallen kun je dus beter terugvallen op de standaard Notitie-app, terwijl je voor het serieuze en belangrijke werk Agenda Notes gebruikt.

Notities met een datum
Een ander kenmerkend onderdeel van Agenda Notes is dat de app veel met datums werkt. Elke notitie kun je aan een datum koppelen, maar dit is niet verplicht. Het grote voordeel hiervan is dat al je notities met een datum chronologisch weergegeven worden in het overzicht On the Agenda. Dit is het meest kenmerkende onderdeel van deze notitie-app en maakt hem extra overzichtelijk. In On the Agenda zie je per project de notities in chronologische volgorde. Bovenaan de notitie die het verste weg is, onderaan de oudste notitie. Dit is dus meestal een notitie uit het verleden. Je ziet daardoor in één overzicht welke notities nu en binnenkort belangrijk zijn. Vooral als je heel veel notities hebt, komt dit overzicht goed van pas.

Datum toevoegen aan notitie in Agenda.

Het nadeel is wel dat je niet zelf kunt bepalen in welke volgorde de notities verschijnen. De notitie die het meest in de toekomst staat, staat altijd bovenaan. Dit kan ervoor zorgen dat deze toekomstige aantekeningen je notities van gisteren naar beneden duwt, terwijl die misschien wel veel belangrijker of dringender zijn. Wel kun je met een enkele klik een notitie uit dit overzicht verwijderen. De aantekening blijft dan wel gewoon behouden bij het desbetreffende project. Je kunt On the Agenda dus ook gebruiken als een soort todo-lijst, waarop alleen de notities staan die op dit moment (of zeer binnenkort) belangrijk zijn.

Opmaak en extra opties
Wat betreft de opmaak van de notities heb je de keuze uit een aantal mogelijkheden. Met Agenda Notes maak je je notities cursief, dik gedrukt of maak je lijstjes met checklists die je af kunt vinken. De opties zijn daardoor nagenoeg gelijk met de standaard Notitie-app. Het enige wat je mist bij deze app is de mogelijkheid om tabellen te maken. Ook kun je niet tegelijkertijd met iemand anders samenwerken aan een notitie, terwijl dat met een productieve app als deze juist wel heel praktisch is. Je hebt bij Agenda Notes nog wel de keuze om tags of personen toe te voegen, maar dat komt alleen van pas bij de zoekfunctie.

Opmaak in Agenda voor Mac.

Agenda Notes is standaard gratis beschikbaar, waarmee je meteen ongelimiteerde toegang krijgt tot de meeste functies. Voor een extra in-app aankoop krijg je vier extra functies. Na de aankoop kun je de app koppelen aan de standaard Agenda-app op je Mac. Hierdoor wordt er meteen een agenda-activiteit gemaakt voor een notitie met een datum. Dit kan extra handig zijn, omdat een notitie via deze omweg ook meteen op je iPhone te bekijken is. Bovendien is zoeken na de in-app aankoop extra geavanceerd, want elke zoekopdracht kun je opslaan zodat je de notities snel paraat hebt. Ook wordt het watermerk bij printjes en geëxporteerde PDF-bestanden verwijderd en werk je met het Markdown-formaat. Tot slot ben je een jaar lang verzekerd van alle nieuwe functies die eraan zitten te komen.

De extra in-aankoop van €19,99 is dus optioneel en is wel wat aan de hoge kant. Je weet van tevoren nog niet welke extra functies er nog bij komen en de app is ook prima te gebruiken zonder de vier mogelijkheden die je er na de extra aankoop bij krijgt. De in-app aankoop is daardoor verre van een vereiste, dus de hoge prijs mag je niet afschrikken om Agenda Noteseen kans te geven. Voor overstappers van de standaard Notitie-app is er wel goed nieuws, want met de importeerfunctie kun je met een paar klikken al je aantekeningen overzetten naar de Agenda Notes-app. Een puntje om rekening mee te houden, is dat de app voorlopig alleen op de Mac beschikbaar is. De makers werken wel aan een iOS-versie, maar die laat nog even op zich wachten.

Score

8.5

Agenda Notes

Agenda Notes

Gratis

Voordelen +

  • Overzichtelijke notitie-app
  • Handige tijdlijn met huidige en toekomstige notities
  • Aantekeningen uit standaard Notities-app importeren

Nadelen -

  • Geen optie om samen te werken aan notities
  • Mist enkele opmaakfuncties

Conclusie Agenda Notes review

De notitie-app Agenda Notes voor de Mac is een fijne nieuwe productiviteitsapp. Deze notitie-app zorgt ervoor dat al je aantekeningen overzichtelijker bewaard worden. De nieuwe weergave met indeling voor projecten en categorieën, maakt van deze notitie-app een prettig hulpmiddel om geordend te werk te gaan. Het koppelen van datums aan een notitie zorgen ervoor dat je efficiënter werkt, terwijl de On the Agenda-functie goed in beeld brengt welke notities op dit moment van belang zijn. Het is wel jammer dat de app enkele functies mist die wel in de standaard Notities-app zit, zoals direct samenwerken aan een notitie en de mogelijkheid om tabellen te maken. Desalniettemin is Agenda notes prettig in het gebruik. Laat je niet afschrikken door de in-app aankoop van €20, want deze is volledig optioneel. Het is jammer dat Agenda alleen nog op de Mac beschikbaar is, maar met de iOS-versie in het vooruitzicht moet dat ook goed komen. Al blijft die naam toch nog steeds even wennen.

Bekijk ook

Dit zijn de beste Evernote-alternatieven

Zoek je een alternatief voor Evernote? Wij hebben de beste Evernote-alternatieven op een rijtje gezet, voorzien van plus- en minpunten, zodat je nog beter kunt kiezen.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.