Elektrische auto opladen iPhone

iPhone-apps voor elektrische auto’s: opladers en laadpalen vinden

Wat zijn de beste iPhone-apps voor elektrische auto's? In dit artikel zetten we apps voor laadpalen, tanken en opladen op een rij.

Elektrische auto opladen iPhone

Als bezitter van een elektrische auto kan je bijna niet zonder een iPhone en apps om laadpalen en andere laders mee te vinden. Er zijn verschillende gratis applicaties in de App Store voor te vinden, maar er zit behoorlijk wat verschil in het aanbod van de oplaadpalen en de overzichtelijkheid waarmee je ze vindt. iCulture zet de beste iPhone-apps voor elektrische auto’s op een rij, met een klein beetje hulp van Vincent Everts.

Update februari 2017: Apple Kaarten toont nu ook oplaadpunten van auto’s, zodat je in feite geen aparte app meer nodig hebt.

iCulture adviseert: The New Motion

The New Motion is de favoriete app van gadgetnerd en prominent groenrijder Vincent Everts. De reden waarom hij de aap aan iCulture tipt is simpel: prijzen. In The New Motion selecteer je de auto van voorkeur en zie je alleen de oplaadpalen die voor jou relevant zijn. Indien beschikbaar, kies je voor verschillende batterij opties en de beschikbaarheid van supercharging of een duolader. Met een filter op de kaart, kan je vervolgens aangeven of je alle of alleen beschikbare laadpalen wil zien.

The New Motion opladers per locatie The New Motion prijs bij locatie

De applicatie blinkt uit in volledigheid. Je hebt per laadpaal inzicht in het stekkertype en de prijs, of die nou in sessieprijs, volume, tijd of met een startprijs wordt afgerekend. Bevat een plek meerdere palen, dan zie je per paal de beschikbaarheid. Je toont de resultaten op een kaart of in een lijst gesorteerd op afstand, en kan vanuit de app direct naar een laadstation navigeren. Een onmisbare app voor rijders van elektrische auto’s.

ChargeMap

ChargeMap is voor de hele wereld (nou ja, in ieder geval Frankrijk) wat The New Motion voor Nederland is. Als je het aandurft met de elektrische auto naar het buitenland te gaan, is dit een app waar je niet omheen kan. Mits je beschikt over een internetverbinding vind je opladers op de kaart of zie je de dichtstbijzijnde in de lijst.

ChargeMap iPhone kaart ChargeMap lijst Franse elektrische opladers

Bij elke laadpaal zie je een beschrijving van onder andere de stekkers, een indicatie van de openingstijden en de kosten. Er is regelmatig een telefoonnummer voorhanden en je ziet of er ook snelladers zijn. Soms zijn er zelfs foto’s aanwezig, zodat je de plek van een afstand kan herkennen. ChargeMap is overigens ook gewoon in Nederland te gebruiken, maar haalt het net niet bij de veelzijdigheid van The New Motion.

Nuon Laadpunten

Nuon Laadpunten is nog een elektrische auto-oplaadhulp op de iPhone die aan te bevelen is. De applicatie heeft niet zo’n ruim aanbod in oplaadpunten als The New Motion en ChargeMap, maar dat heeft een reden. Nuon heeft namelijk alleen openbare laadpalen geïndexeerd, en dus geen plekken die toebehoren aan bedrijven.

Nuon oplaadpunten op kaart iPhone Nuon laadpalen berichten

Ook heeft de app een ander handig trucje. Je kan bezette laadpalen namelijk ‘volgen’. Door dat te doen, krijg je in de komende twee uur een pushbericht als de laadpaal vrij komt. Gebruikers kunnen berichten schrijven over laadpalen en je hebt inzicht in de openingstijden. Filteren op stekkertypes en beschikbaarheid is eenvoudig, maar een prijsindicatie zal je in deze app niet krijgen.

Andere apps:

Er zijn nog meer (Nederlandse) iPhone-apps om laadpalen en laadpunten voor elektrische auto’s mee te vinden. De onderstaande apps kan je overwegen, maar halen het niet bij onze favorieten.

  • Eneco Slimladen (gratis, op aanvraag) Een app waarmee Tesla-rijders kunnen kijken wat het goedkoopste moment is om de auto op te laden.
  • ANWB Onderweg (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - gebruikt The New Motion als bron voor de laadpalen op kaart, maar de informatievoorziening is schaars. Wel handig is dat je ook brandstofprijzen in de app ziet.
  • Jedlix - Slim Laden (gratis, iPhone, iOS 9.3+) - Een relatief nieuwe app, die het meest handige moment bepaalt om op te laden. Daardoor staat je auto opgeladen klaar op het moment dat jij moet vertrekken en profiteer je van het gunstige stroomtarief. Ontstaan vanuit Eneco.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - is de iPhone-app van Eneco, die je toegang geeft tot nabije laadpunten op de kaart en in een lijst. Qua informatie lijkt de applicatie op Nuon Laadpalen, maar de app is priegeliger en ontbeert handige zoekfilters.
  • Fastned (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Fastned bouwt aan een netwerk van elektrische auto-snelladers langs de snelweg. Via de app kun je het opladen starten en stoppen, de historie bekijken en het abonnement beheren. Je hebt daarvoor wel een Fastned-account nodig. Inmiddels zijn er meer dan 50 snelladers, verspreid over Nederland.

Openingsfoto: Falk Lademann/ Flickr CC

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 02 februari: Oplaadpunten in Apple Kaarten toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2017
Categorie Apps
Onderwerpen auto, elektrisch, opladen
Devices iPad, iPhone
Software iOS