Macbook met een boek

iWork, Garageband en iMovie gratis downloaden op iOS en Mac: voor wie en hoe?

Apple heeft diverse apps die je gratis kunt downloaden op je iPhone, iPad en Mac. Voor productiviteit zijn er de apps Pages, Numbers en Keynote (ook wel iWork genaamd) en voor creatieve toepassingen zijn er Garageband en iMovie. In deze tip lees je hoe je deze apps gratis in bezit krijgt.

Bij Microsoft moet je betalen voor het gebruik van Word, Excel en PowerPoint, maar Apple heeft alternatieven die helemaal gratis te gebruiken zijn. Dat geldt voor Pages, Numbers en Keynote, maar ook voor de creatieve apps GarageBand en iMovie. Je mag de apps gratis installeren en je krijgt alle toekomstige updates ook gratis. In dit artikel leggen we uit hoe het precies zit met deze apps. De apps zijn allemaal bedoeld voor consumentengebruik, al komen sommige ook zakelijk goed van pas.

iWork-apps gratis downloaden

Met de iWork-apps van Apple kun je op verschillende apparaten, zoals je Mac, iPhone en iPad, productief zijn. Deze collectie apps bestaat uit Pages, Numbers en Keynote en biedt verschillende functies om documenten, spreadsheets en presentaties te maken en te bewerken. Hier zijn enkele belangrijke dingen die je kunt doen met iWork-apps:

  • Pages (Gratis, iPhone/iPad, iOS 16.0+) - Tekstverwerken. Met Pages kun je diverse soorten documenten maken, zoals verslagen, cv’s, tijdschriftartikelen en flyers. Je hebt toegang tot sjablonen, stijlen en lettertypen om je document vorm te geven. Bovendien kun je afbeeldingen, tabellen, grafieken en diagrammen toevoegen om je inhoud te verrijken.
  • Numbers (Gratis, iPhone/iPad, iOS 16.0+) - Spreadsheets. Numbers is een spreadsheet-app waarmee je gegevens kunt organiseren, analyseren en presenteren. Je kunt formules en functies gebruiken, gegevens sorteren en filteren, en visueel aantrekkelijke diagrammen en grafieken maken. Numbers biedt ook samenwerkingsmogelijkheden, zodat je gemakkelijk kunt samenwerken met anderen aan spreadsheets.
  • Keynote (Gratis, iPhone/iPad/Watch, iOS 16.0+) - Presentaties. Met Keynote kun je presentaties maken. Er zijn verschillende professioneel ontworpen thema’s en overgangseffecten beschikbaar om je presentatie visueel aantrekkelijk te maken. Keynote biedt ook geavanceerde functies zoals animaties, audio- en videomateriaal, en diavoorstellingregelaars om je presentatie interactief te maken.

Alle iWork-apps ondersteunen iCloud-integratie, waardoor je gemakkelijk je documenten, spreadsheets en presentaties kunt synchroniseren en bewerken op al je Apple-apparaten. Daarnaast is samenwerken met anderen in realtime mogelijk, waarbij wijzigingen automatisch worden bijgewerkt en bijgehouden. De iWork-apps bieden de mogelijkheid om bestanden te importeren en te exporteren in populaire bestandsformaten zoals Microsoft Office- en PDF-bestanden. Hierdoor kun je naadloos samenwerken met mensen die andere kantoorsoftware gebruiken. Met de iWork-apps van Apple heb je toegang tot alle benodigde tools om professionele documenten te maken, gegevens te analyseren en overtuigende presentaties te geven. De software is geschikt voor een brede doelgroep, van student en professional tot creatieve gebruiken.

iWork-apps Pages en Keynote voor Mac en iPhone.

Iedereen kan de apps Pages, Numbers en Keynote gratis downloaden op elk ondersteund Apple-device, ongeacht hoe oud deze is. Je krijgt ook regelmatig gratis updates. Wil je extra sjablonen, dan zijn er externe ontwikkelaars die ze tegen betaling aanbieden. Meer informatie over iWork lees je in onze uitleg.

Bekijk ook

Apple iWork: alles over Pages, Numbers en Keynote van Apple

De iWork-apps Pages, Numbers en Keynote zijn Apple's kantoortoepassingen voor tekstverwerking, spreadsheets en presentaties. In dit dossier lees je alles over de iWork-apps voor iPhone, iPad en Mac.


Garageband en iMovie gratis downloaden op iPhone en iPad

GarageBand en iMovie zijn twee handige toepassingen voor Apple-gebruikers, omdat ze creatieve mogelijkheden bieden en gemakkelijk te gebruiken zijn. Hier is waarom ze nuttig zijn:

  • GarageBand (Gratis, iPhone/iPad, iOS 17.0+) - Muziek maken. GarageBand is een krachtige muziekproductie-app die je in staat stelt om muziek te componeren, op te nemen en te bewerken. Het biedt een breed scala aan virtuele instrumenten, waaronder piano, gitaar, drums en synthesizers, die je kunt bespelen met behulp van een toetsenbord of via USB-aansluitingen. GarageBand biedt ook vooraf opgenomen loops en effecten die je kunt gebruiken om je muziek te verrijken. Het is een geweldige tool voor muzikanten, producenten en zelfs beginners die graag muziek willen maken en experimenteren.
  • iMovie (Gratis, iPhone/iPad, iOS 16.0+) - Video bewerken. iMovie is een gebruiksvriendelijke videobewerkingsapp waarmee je professioneel ogende films kunt maken. Met iMovie kun je video’s importeren, clips rangschikken, overgangen toevoegen en titels maken. Het biedt ook mogelijkheden voor het bewerken van audio, het toevoegen van geluidseffecten en het inspelen van voice-overs. Daarnaast bevat iMovie thema’s en sjablonen die je kunt gebruiken om je video’s snel een professionele uitstraling te geven. Het is een handige tool voor het maken en bewerken van persoonlijke video’s, vakantieherinneringen, vlogs en meer.

Films en trailers maken op de iPad met iMovie

Beide apps zijn geoptimaliseerd voor gebruik op Apple-apparaten en profiteren van de naadloze integratie met andere Apple-services en -hardware. Zo kan bijvoorbeeld GarageBand gebruikmaken van de ingebouwde microfoons en sensoren van je iPhone of iPad, terwijl iMovie kan samenwerken met de foto- en muziekbibliotheek op je apparaat. Bovendien zijn beide apps compatibel met iCloud, waardoor je projecten gemakkelijk kunt synchroniseren en delen tussen al je Apple-apparaten.

Of je nu een muzikant bent die op zoek is naar een digitale opnamestudio, of een amateurfilmmaker die op zoek is naar professionele videobewerking, GarageBand en iMovie bieden handige tools en functionaliteiten om je creatieve projecten tot leven te brengen op Apple-apparaten. Beide zijn gratis te downloaden op je iPhone, iPad en Mac. Wil je een stap verder gaan, dan heeft Apple ook de wat meer professionele apps Logic Pro (muziek) en Final Cut Pro (video).

Bekijk ook

GarageBand: alles wat je wilt weten

Met Apple's GarageBand kun je muziek maken, instrumenten bespelen en muziekles volgen. Ook kun je opnames maken en je muziek publiceren. In dit overzicht lees je wat er met GarageBand zoal mogelijk is.