iOS 11 op de iPad Pro met dock en appkiezer.

Eerste ontwikkelaarsbeta iOS 11, macOS 10.13, watchOS 4 en tvOS 11 beschikbaar

Apple heeft zojuist de allereerste beta van iOS 11, macOS 10.13, watchOS 4 en tvOS 11 voor ontwikkelaars vrijgegeven. Ontwikkelaars die de nieuwe beta's willen installeren, kunnen nu terecht bij Apple's ontwikkelaarswebsite.

Het is zover: de testperiode van iOS 11, macOS 10.13, watchOS 4 en tvOS 11 is gestart. Apple heeft na de keynote van vanavond de allereerste beta van deze nieuwe versies klaargezet. De ontwikkelaarsbeta is alleen bedoeld voor ontwikkelaars van apps en wordt niet aangeraden voor standaard gebruikers.

Na de WWDC-keynote is het inmiddels een traditie dat Apple de eerste testversies van de nieuwe softwareversies beschikbaar stelt voor ontwikkelaars. Dit jaar is het niet anders, want Apple heeft zojuist de eerste beta van iOS 11, macOS 10.13, watchOS 4 en tvOS 11 vrijgegeven.

Let op: deze beta’s zijn alleen bedoeld voor ontwikkelaars en zijn niet geschikt om te gebruiken op toestellen die je dagelijks nodig hebt.

Beta 1 iOS 11

Ontwikkelaars kunnen dus snel naar de ontwikkelaarswebsite van Apple gaan om iOS 11 alvast te installeren, want de eerste beta staat nu klaar om te downloaden. De eerste beta is beschikbaar voor alle toestellen waarvoor iOS 11 uiteindelijk beschikbaar komt. Dit is dus de iPhone 5s en nieuwer, iPad Air en nieuwer, iPad Pro en iPad mini 2 en nieuwer. iOS 11 bevat heel veel nieuwe functies, waaronder een vernieuwde Muziek-app, aanpassingen in Berichten, Notificaties en meer. Ook zegt Apple vaarwel tegen 32-bit-apps en komt er een speciale Files-app voor het beheren van bestanden. In ons artikel over de aankondiging van iOS 11 lees je meer over de nieuwe functies.

Allereerst kunnen ontwikkelaars aan de slag met de beta van iOS 11. Eind juni volgt de beta voor publieke testers. Meestal is dat gelijk met de tweede of derde beta voor ontwikkelaars. De definitieve versie van iOS 11 verschijnt vervolgens ergens deze herfst, waarschijnlijk in september tegelijk met de iPhone 8 en iPhone 7s.

Beta 1 macOS 10.13 High Sierra

Ook ontwikkelaars met een Mac kunnen aan de slag met de allereerste beta van deze grote update. macOS 10.13 High Sierra werd vanavond door Apple aangekondigd en bevat de nodige verbeteringen en nieuwe functies. Ontwikkelaars kunnen dat vanaf vanavond dus doen, want de eerste beta staat klaar op Apple’s ontwikkelaarswebsite. In onderstaand artikel lees je meer over de nieuwe functies in macOS 10.13.

Net als voor iOS 11 kunnen publieke testers op een later moment aan de slag met macOS 10.13 High Sierra. De publieke versie volgt later deze maand. De definitieve versie van macOS 10.13 komt later dit jaar beschikbaar, waarschijnlijk in september of oktober. Het is de verwachting dat dit ongeveer tegelijk zal zijn met nieuwe Macs.

Beta 1 watchOS 4

Ontwikkelaars die ook een Apple Watch hebben, kunnen vanavond aan de slag met watchOS 4. Ook watchOS 4 is tijdens de WWDC-presentatie voorbij gekomen en bevat de nodige nieuwe functies en verbeteringen voor Apple Watch-gebruikers. Zo legt Apple in watchOS 4 nog meer de focus op sport, zodat je meer gegevens kunt bijhouden via je Apple Watch. Sportieve en minder sportieve ontwikkelaars met de Apple Watch vinden de eerste beta op de ontwikkelaarswebsite van Apple. Om de beta van watchOS 4 te installeren is ook de beta van iOS 11 nodig. In ons aankondigingsartikel over watchOS 4 lees je meer over de nieuwe functies.

Niet-ontwikkelaars moeten nog even geduld hebben. watchOS 4 kan niet worden getest door publieke testers, omdat Apple voor deze groep geen beta’s uit gaat brengen. Niet-ontwikkelaars moeten daardoor geduld hebben tot deze herfst, wanneer watchOS 4 beschikbaar komt voor alle gebruikers.

Beta 1 tvOS 11

Tot slot is er ook nog tvOS 11 voor de vierde generatie Apple TV. Ook hiervoor heeft Apple de eerste beta vrijgegeven, maar gek genoeg heeft Apple tijdens de presentatie geen aandacht gegeven aan tvOS 11. Hoewel de eerste beta dus wel beschikbaar is, weten we niet welke functies hierin zitten. Deze eerste beta is nu te downloaden voor ontwikkelaars met een Apple TV.

Net als voor watchOS 4 geldt dat er voor tvOS 11 geen publieke testversie komt. Dat wil zeggen dat je voor tvOS 11 een geregistreerde ontwikkelaar met de vierde generatie Apple TV moet zijn. De uiteindelijke publieke versie van tvOS 11 wordt deze herfst verwacht, waarschijnlijk tegelijk met de andere versies.

Beta’s niet bedoeld voor dagelijks gebruik

Deze beta’s zijn bedoeld voor ontwikkelaars, dus het is niet de bedoeling dat je deze testversie op een toestel installeert dat je dagelijks gebruikt. Het gaat slechts om de allereerste beta’s, waardoor er nog veel bugs in zitten, nog niet alles werkt zoals Apple gepresenteerd heeft en dat veel apps mogelijk crashen en niet goed werken. We snappen dat de verleiding om de beta te installeren groot is, maar doe dit niet op je belangrijkste toestellen. Ook zorgen beta’s vaak voor een slechte batterijduur, zoals bij de eerste beta van iOS 9 het geval was.

Mocht je één van de beta’s geïnstalleerd hebben, dan horen we graag jullie ontdekkingen van nieuwe functies in de reacties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juni 2017, 21:59
Categorieën iOS, Mac & macOS
Onderwerpen firmware, ios 11, macos, tvos 11, watchos 4

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.