Locatie delen

Voorkom locatietracking op iPhone 11 door Ultra Wideband uit te schakelen

Als je de U1-chip in de iPhone 11 (Pro) gebruikt, wordt standaard je locatie bijgehouden door je iPhone. Je kunt dit voorkomen door de hele U1-chip en de Ultra Wideband functionaliteit uit te schakelen. Wat betekent dat en hoe doe je het? Dat lees je hier.

Omdat het gebruik van Ultra Wideband technologie in sommige gebieden of landen verboden is, moet de iPhone volgens Apple altijd controleren waar je bent. Zodra je in een gebied bent waar de technologie niet gebruikt mag worden, wordt de Ultra Wideband automatisch uitgeschakeld. Om dit te kunnen doen, houdt de iPhone je locatie bij, zelfs als je de locatievoorzieningen in iOS helemaal uitgeschakeld hebt. Daarover kwam kritiek en sinds iOS 13.3.1 kun je deze locatietracking voor de Ultra Wideband voorkomen. Zo kun je de Ultra Wideband uitschakelen en locatietracking voorkomen.

U1-chip en Ultra Wideband uitschakelen om locatietracking te voorkomen

De U1-chip zit ingebouwd sinds de iPhone 11 (Pro) en zorgt voor verbeterde locatievoorzieningen. Daarbij gaat het vooralsnog om AirDrop. Het is de bedoeling dat deze chip nauwkeurig kan zien waar andere apparaten zijn en dat moet AirDrop sneller maken.

De functie om de U1-chip en Ultra Wideband uit te schakelen, zit flink verstopt. De schakelaar geeft niet expliciet aan dat je de functie ermee kan uitzetten. De schakelaar vind je onder de naam Netwerken en draadloos. Let op: als je dit uitschakelt worden wifi- en bluetooth-verbindingen niet meer ‘geoptimaliseerd,’ maar zo’n probleem is dat niet.

Nogmaals, de U1-chip zit alleen in de iPhone 11 (Pro) en nieuwer. Ook heb je iOS 13.3.1 of nieuwer nodig om de schakelaar te vinden. Zo schakel je de U1-chip en de locatietracking uit:

  1. Open Instellingen en ga naar het Privacy-menu.
  2. Tik bovenaan op Locatievoorzieningen.
  3. Scroll helemaal naar beneden en tik op Systeem.
  4. Zet de schakelaar bij Netwerken en draadloos uit (wit) en bevestig je keuze.

U1-chip uitschakelen iPhone locatietracking voorkomen

Heel duidelijk maakt Apple het niet, maar het is met deze schakelaar in ieder geval mogelijk om de Ultra Wideband-chip en daarmee locatietracking te voorkomen. Overigens kun je de U1-chip weer inschakelen door de schakelaar op aan (groen) te zetten.

Ben je benieuwd naar wat al die andere schakelaars betekenen? Erg duidelijk zijn de omschrijvingen niet allemaal. Daarom kun je bij ons lezen over de locatievoorzieningen instellingen in iOS.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2020
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen locatie, tracking
Devices iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
Software iOS 13

Actuele iPhone 11 deals