Locatietracking op iPhone, vrouw in taxi

Ultra Wideband uitschakelen op de iPhone doe je zo

De U1-chip in de iPhone houdt standaard je locatie bij. Wil je dit niet, dan kun je dit voorkomen door Ultra Wideband uit te schakelen. Hoe doe je dit en welke gevolgen heeft het? Dat lees je hier.

Ultra Wideband volgt je locatie

Omdat het gebruik van Ultra Wideband-technologie in sommige gebieden of landen verboden is, moet Apple controleren waar je bent. Het kan hier gaan om bepaalde landen, regio’s of zelfs een kleiner gebied, zoals militaire installaties. Zodra je dergelijk gebied betreedt zal UWB automatisch worden uitgeschakeld. Om dit te kunnen doen, houdt de iPhone je locatie bij, zelfs als je de locatievoorzieningen in iOS helemaal uitgeschakeld hebt. Apple kreeg kritiek op deze vorm van constante locatietracking en voerde daarom een schakelaar in het te voorkomen. Deze tip legt uit hoe dit werkt.

Locatietracking van Ultra Wideband uitschakelen op de iPhone

In recente iPhones en andere Apple-producten vind je een U1-chip, die voor de Ultra Wideband-functies zorgt. Deze chip is aanwezig in de iPhone 11 en nieuwer en vereist locatietracking.

Zo schakel je Ultra Wideband uit:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Ga naar Privacy > Locatievoorzieningen.
  3. Scroll helemaal naar beneden en tik op Systeem.
  4. Zet de schakelaar bij Netwerken en draadloos uit en bevestig je keuze.

U1-chip uitschakelen iPhone locatietracking voorkomen

De functie om de U1-chip en Ultra Wideband uit te schakelen, zit flink verstopt. De schakelaar geeft niet expliciet aan dat je de functie ermee kan uitzetten, maar noemt ‘Netwerken en draadloos’. Daarmee zet je ook de locatietracking voor WiFi- en Bluetooth-verbindingen uit.

Wel of niet uitschakelen?
Door de locatievoorzieningen voor Ultra Wideband uit te schakelen, worden WiFi- en Bluetooth-verbindingen niet meer geoptimaliseerd. Dit zal meestal geen problemen opleveren, maar merk je dat de draadloze functies van je iPhone niet meer goed werken, dan kun je de locatietracking weer actief maken door de schakelaar op groen te zetten.

Let op: UWB blijft actief op uitgeschakelde iPhones

Iets om rekening mee te houden: staat de iPhone volledig uitgeschakeld, dan is UWB nog steeds actief. Dit is nodig voor functies zoals het Zoek mijn-netwerk en CarKey. Na ongeveer vijf uur schakelen de draadloze functies van Bluetooth, NFC en UWB uit.

Bekijk ook

Ultra Wideband en U1-chip: alles over nauwkeurige locatiebepaling

Apple heeft grote plannen met Ultra Wideband-technologie en de U1-chip. Wat is UWB en kun je ermee? In deze uitleg lees je alles over de Ultra Wideband-chips in de iPhone, Apple Watch en andere apparaten.

Ben je benieuwd wat alle andere schakelaars betekenen, die je in de lijst met locatietracking ziet? Uit de omschrijving is niet meteen duidelijk waar ze voor bedoeld zijn. Daarom kun je bij ons lezen over de instellingen voor locatievoorzieningen in iOS.

Bekijk ook

Locatievoorzieningen in iOS: dit betekenen alle instellingen

De iPhone kan je locatie in de gaten houden, zodat je makkelijk routes kunt plannen en het weer op jouw locatie te zien krijgt. Hoe werken de locatiefuncties in iOS en hoe kun je ze zo instellen, dat je privacy gewaarborgd blijft? In deze tip lees je alles over de Locatievoorzieningen van iOS.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!