bepaalde websites instellen

Zo kun je bepaalde websites blokkeren op je Mac

Wanneer je kinderen hebt die je Mac gebruiken, wil je niet dat ze alle websites kunnen bezoeken. Dit kun je voorkomen door bepaalde websites te blokkeren voor gebruikers op je Mac. Het omgekeerde kan ook: zorgen dat kinderen alleen toegang hebben tot de sites die jij vooraf hebt gekozen.

Websites blokkeren op de Mac

Als ouder wil je waarschijnlijk niet dat je kinderen zomaar alle websites kunnen bezoeken. Er zijn aardig wat websites die niet geschikt zijn voor kinderen, bijvoorbeeld sites die te maken hebben met gewelddadige spelletjes of gokken. Met een paar instellingen kun je voorkomen dat je kind dergelijke websites te zien krijgt. Je moet hiervoor wel beheerrechten hebben op de Mac.

Zo kun je bepaalde websites blokkeren

Zo stel je in welke specifieke websites niet bezocht mogen worden:

  1. Instellingen en open Gebruikers en groepen.
  2. Klik op het hangslot links onderin het venster.
  3. Klik aan de zijkant op de gebruiker waarvoor je de websites wilt instellen.
  4. Kies Open ‘Ouderlijk toezicht’.

bepaalde websites instellen

  1. Ga vervolgens naar Web.
  2. Kies Pas aan om bepaalde websites te kiezen die deze gebruiker niet mag bezoeken.
  3. Klik op het plusje om een website toe te voegen.
  4. Hier kun je de naam van de website typen.

bepaalde websites instellen

Op deze manier kun je bepaalde websites blokkeren voor accounts die deze websites niet mogen bezoeken. Deze beperkingen gelden voor alle browsers. Wanneer je het ingesteld hebt gelden ze dus voor Safari, Chrome en Firefox.

bepaalde websites instellen

Alleen bepaalde websites toestaan
Je kunt ook instellen dat een gebruiker maar een beperkt aantal websites mag bezoeken. Dit kan ook handig zijn bij kinderen, als je alleen wilt dat ze bepaalde websites mogen bezoeken die geschikt zijn voor kinderen. Ook kan het van pas komen bij volwassenen die niet goed om kunnen gaan met teveel prikkels: door het aantal websites te beperken kom je niet in de verleiding om eindeloos rond te klikken en kom je ook niet terecht op websites die je onrustig of onzeker maken. Dit doe je ook in het Web-menu, maar dan vink je Sta alleen toegang tot deze websites toe aan. Apple heeft al een aantal kindersites opgenomen in de lijst. Je kunt hier met het plusje zelf websites aan toevoegen.

Deel je een Mac binnen het gezin, dan is het wel zo handig om te weten welke opties voor ouderlijk toezicht je hebt. We leggen dit uit in onze tip Mac delen binnen het gezin:

Bekijk ook

Zo kun je een Mac delen met je kinderen binnen het gezin

Een Mac delen met het hele gezin kan ontzettend handig zijn, omdat je dan niet voor iedereen een eigen computer hoeft te kopen. Maar het brengt ook een aantal risico's met zich mee. Met Schermtijd op de Mac kun je voorkomen dat je kinderen (bewust of onbewust) misbruik kunnen maken van je Mac.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!