Mac delen met kinderen

Zo kun je een Mac delen met je kinderen binnen het gezin

Een Mac delen met het hele gezin kan ontzettend handig zijn, omdat je dan niet voor iedereen een eigen computer hoeft te kopen. Maar het brengt ook een aantal risico's met zich mee. Met ouderlijk toezicht op de Mac kun je voorkomen dat je kinderen (bewust of onbewust) misbruik kunnen maken van je Mac.

Mac delen met je kinderen

Het delen van een Mac binnen een gezin kan handig zijn en is goedkoper dan voor iedereen een eigen Mac kopen. Maar hoe voorkom je dat kinderen onbeperkt gaan internetten, rondneuzen in jouw mail en op websites komen die nog niet geschikt voor ze zijn? Gelukkig zijn er een paar simpele dingen die je kunt doen om je kinderen veilig met je Mac om te laten gaan. In dit overzicht vertellen we je wat je allemaal zou kunnen doen en hoe je het aanpakt.


Mac delen met kinderen

#1 Geef iedereen een eigen account
Wanneer je een Mac deelt met je kinderen of het hele gezin is het handig om iedereen een eigen account te geven. Op die manier is het eenvoudig om het ouderlijk toezicht in te stellen, maar op die manier voorkom je ook dat je kinderen bijvoorbeeld in jouw mail of contacten kunnen kijken. Om een nieuwe account toe te voegen volg je de volgende stappen:

Account aanmaken mac delen met kinderen

  1. Open Systeemvoorkeuren en ga naar Gebruikers en groepen.
  2. Om de instellingen aan te passen moet je eerst op het hangslot links onderin klikken en je toegangscode invoeren.
  3. Wanneer je nu op het plusje klikt, kun je een nieuw account toevoegen.
  4. Vul nu alle gegevens in van de persoon waarvoor je een account aanmaakt. Je kunt ervoor kiezen om iedereen een eigen account te geven of een gezamenlijk account te maken voor je kinderen. Een alternatief is om je kinderen gebruik te laten maken van een gastaccount op de Mac.
  5. Klik nu op Maak gebruiker aan en volg de stappen.

#2 Gebruik ouderlijk toezicht
Ouderlijk toezicht is een functie in macOS die ervoor zorgt dat jouw kinderen op een veilige wijze gebruik kunnen maken van een Mac. Er zijn een diverse instellingen die je zelf kunt aanpassen. Zo weet je precies wat je kinderen wel en niet mogen doen op de Mac. Alle instellingen kun je per account aanpassen. Dit kan handig zijn wanneer iedereen een eigen account heeft. We nemen je mee langs alle instellingen:

Programma's ouderlijk toezicht Mac delen met kinderen

Programma’s

Het eerste tabblad van Ouderlijk toezicht is Programma’s. In dit menu kun je verschillende instellingen aanpassen als het gaat om bepaalde programma’s die niet of beperkt gebruik mogen worden. Je kunt hier instellen dat je kinderen bijvoorbeeld geen gebruik mogen maken de camera. Daarnaast kun je instellen welke programma’s niet geopend mogen worden met het account. Dit doe je door Beperk programma’s op deze Mac aan te vinken. Vervolgens kun je de lijst met Andere programma’s uitklappen en aanvinken welke programma’s wel gebruik mogen worden.

Ook kun je het mailverkeer van je kinderen binnen de perken houden. Je kunt instellen dat je een mail ontvangt wanneer je kind een email stuurt naar een niet-vertrouwde contactpersoon. De lijst met vertrouwde contactpersonen kun je aanpassen, zodat je bepaalt met wie je kinderen kunnen e-mailen. Het werkt niet wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van Microsoft Outlook of webmail.

Web ouderlijk toezicht Mac delen met kinderen

Web

Het volgende tabblad is Web. Hier pas je alles aan als het gaat om pagina’s die je kinderen mogen bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat sommige websites niet bezocht mogen worden met dit account. Maar het kan ook andersom: door een lijstje van goedgekeurde websites te maken die je kinderen wél mogen bezoeken. Apple heeft een standaardlijst met geschikte websites voor je gemaakt en daar kun je zelf websites aan toevoegen of uit halen. Deze instellingen blijven niet beperkt tot Apple’s webbrowser Safari, maar gelden ook voor browsers als Firefox of Google Chrome.

Meer opties over het blokkeren van websites op de Mac vind je in onderstaande gids.

Stores ouderlijk toezicht Mac delen met kinderen

Stores

Het tabblad Stores gaat volledig over de instellingen van de iTunes Store. Je kunt deze helemaal uitschakelen of bepaalde beperkingen instellen. Wanneer je de iTunes Store helemaal uitschakelt kan je kind niets meer aanschaffen. De beperkingen kunnen bijvoorbeeld inhouden dat je kind alleen films voor een bepaalde leeftijd mag downloaden. Hetzelfde geldt voor de beperkingen voor boeken met een expliciet seksuele inhoud of muziek met expliciete teksten.

Tijd ouderlijk toezicht Mac delen

Tijd

Zoals de naam al zegt gaat het tabblad Tijd over tijd. Je kunt tijdslimieten instellen voor doordeweekse dagen of in het weekend. En ook kun je een bepaalde bedtijd instellen waardoor je voorkomt dat je kinderen na een vooraf ingesteld tijdstip toegang hebben tot de computer. De bedtijd kun je variëren in de weekenden ten op zichtte van doordeweekse dagen. De tijdslimieten houden in dat kinderen bijvoorbeeld niet langer dan 3 uur per dag gebruik kunnen maken van de Mac. Als beheerder kun je langer dan deze restricties gebruik maken. Hetzelfde geldt voor de bedtijd-instellingen.

Privacy ouderlijk toezicht Mac delen met kinderen

Privacy

Het volgende tabblad gaat over de instellingen op het gebied van privacy. Je hebt hier de mogelijkheid om in te stellen dat kinderen wel of geen wijzigingen kunnen aanbrengen in de privacy-instellingen van de Mac. Wanneer je een deel of alle opties uitschakelt is het vanaf dit account niet meer mogelijk om de privacy-instellingen te wijzigen.

Andere

Onder het tabblad Andere staan een aantal overige instellingen. Zo kun je hier Siri uitschakelen of ervoor zorgen dat er niets gewijzigd kan worden in het Dock. Deze instellingen wijzen zichzelf.

Mac delen met kinderen

Sterk wachtwoord
Het is belangrijk om ook je eigen account goed te beveiligen. Kies een sterk wachtwoord dat niet eenvoudig door je kinderen te raden is. Als zij het wachtwoord van jouw account weten, kunnen zelf alle instellingen wijzigen of zelfs het Ouderlijk toezicht uitschakelen.

Delen met gezin
Daarnaast kun je ook Delen met gezin inschakelen. Op die manier voorkom je dat je kinderen ongewenst betaalde apps downloaden en heb je meer controle over de apps die je kinderen kunnen aanschaffen. Meer informatie over Delen met gezin vind je in onze gids.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Mac
Onderwerpen familie, gezin, mac, macbook
Devices Mac, MacBook
Software macOS