Locatievoorzieningen van het systeem op een iPhone.

Locatievoorzieningen in iOS: dit betekenen alle instellingen

iOS houdt niet alleen voor apps je locatie in de gaten, maar ook voor allerlei systeemfuncties. Wat betekent precies wat en hoe kun je zelf het delen van je locatie instellen? In deze tip lees je alles over de Locatievoorzieningen van iOS.

Locatievoorzieningen van het systeem op een iPhone.
Je iPhone houdt voor heel veel zaken je locatie in de gaten. Apps, pushberichten, de nieuwste informatie en navigatie: bijna elk onderdeel in je toestel maakt op één of andere manier gebruik van je huidige locatie. Maar wat betekenen al die Locatievoorzieningen in iOS eigenlijk? In dit artikel leggen we ze stuk voor stuk uit.

Locatievoorzieningen in iOS uitgelegd

De instellingen voor locatievoorzieningen in iOS vind je in de Instellingen-app. Ga naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen en je vindt hier niet alleen alle apps die gebruikmaken van je locatie, maar ook alle andere systeeminstellingen.

Bij apps heb je de vaak de keuze uit drie opties: Nooit, Bij gebruik van app en Altijd. Afhankelijk van de app heeft de instelling de volgende consequenties:

 • Nooit: Een app mag nooit je locatie opvragen. Dit betekent dat je niet kunt navigeren in een navigatie-app, niet de dichtstbijzijnde winkel kunt opzoeken in een app als de Apple Store-app en ook niet je locatie kunt delen met anderen.
 • Bij gebruik van app: Kies je voor deze optie, dan wordt je locatie alleen gebruikt zodra de app op het scherm zichtbaar is. Afhankelijk van de app kan dit constant zijn zodra de app open is of bij gebruik van een bepaalde functie. Dit is voor de meeste apps de meest voor de hand liggende instelling, omdat je locatie niet constant bijgehouden wordt met wel opgevraagd kan worden als het nodig is.
 • Altijd: Deze optie zorgt ervoor dat je locatie altijd opgehaald wordt, ook als de app niet zichtbaar op het scherm open staat. Zo kan de Nest-app bijvoorbeeld zien of je thuis of afwezig bent en kan de Weer-app altijd nieuwe versie informatie ophalen.

Locatievoorzieningen voor apps.

Naast elke app wordt met een windroos weergegeven of je locatie onlangs opgehaald is. Een paarse windroos geeft aan dat je locatie kortgeleden opgehaald is, terwijl een grijze variant aangeeft dat dit alleen in de afgelopen 24 uur gebeurd is. Een paars omlijnde windroos geeft tot slot aan dat gekeken wordt of je je binnen of buiten een bepaald ingesteld gebied bevindt. De Apple Store-app bekijkt bijvoorbeeld of je je in of buiten de winkel bevindt.

Er is ook een apart kopje genaamd Deel mijn locatie. Hierin kun je instellen of je locatie constant gedeeld mag worden in de Berichten-app en Zoek mijn Vrienden. Je kunt ook kiezen van welk apparaat je je locatie wil delen en wie van je gezinsleden jou volgen, mocht je Delen met Gezin ingesteld hebben.

Locatievoorzieningen in systeem

Onder aan de reeks apps vind je nog een aparte optie onder de noemer Systeem. Hier vindt je alle instellingen die je locatie opvragen die te maken hebben met systeemfuncties. Het gaat om de volgende instellingen en hun betekenis:

  Locatievoorzieningen in Systeem.

 • Bewegingskalibratie en afstand: Dit wordt gebruikt om je beweging in de gaten te houden voor bijvoorbeeld fitnessactiviteiten. De Gezondheid-app houdt bijvoorbeeld bij hoeveel stappen je gelopen hebt.
 • Deel mijn locatie: Met deze instelling kun je je locatie delen in iMessage en Zoek Vrienden.
 • HomeKit: Heb je HomeKit-accessoires, dan wordt deze instelling gebruikt om je locatie te bekijken en eventueel automatisch scènes te activeren, op basis van je locatie.
 • Kompas kalibreren: De Kompas-app en de kompas in de Kaarten-app gebruiken je locatie om deze zo nu en dan te kalibreren.
 • Locatiegebonden Apple Ads: Apps kunnen reclames tonen op basis van je locatie. Wil je dit niet, dan kun je dit uitzetten. Je zet hier de locaties zelf niet mee uit.
 • Locatiegebonden suggesties: Dankzij locatiegebonden suggesties kan je iPhone een app voorstellen op basis van je locatie. Deze wordt bijvoorbeeld weergegeven op het toegangsscherm of in het multitasking venster.
 • Meldingen op locatiebasis: Je kunt ook pushberichten krijgen aan de hand van je eigen locatie, bijvoorbeeld voor herinneringen. Wil je van geen enkele app of instelling zulke meldingen ontvangen, dan kun je dit uitzetten.
 • Mobiel netwerk zoeken: Deze functie is niet essentieel om gebruik te maken van een mobiel netwerk. De data wordt gebruikt om producten en diensten te verbeteren. Wil je dit niet, dan kun je de functie uitschakelen.
 • SOS-noodmelding: Heb je een Apple Watch, dan kun je de SOS-noodmelding functie gebruiken om contacten te alarmeren en je locatie te sturen in geval van nood. Als je geen Apple Watch hebt, kun je dit uitschakelen.
 • Tijdzone instellen: Deze functie wordt gebruikt om de klok automatisch aan te passen bij het wisselen van tijdzones, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Ook voor het activeren van Night Shift bij zonsondergang kan gebruik worden gemaakt van deze instelling.
 • Wifinetwerken: Net als Mobiel netwerk zoeken, verzamelt deze instelling informatie over Wi-Fi-netwerken in de buurt, ter verbetering van Apple’s producten en diensten. Ook als dit uitgeschakeld staat, kun je gewoon gebruikmaken van Wi-Fi.
 • Zoek mijn iPhone: Deze instelling is voor gebruik met de Zoek mijn iPhone-app. Staat dit aan, dan wordt de locatie van je iPhone doorgestuurd zodra je inlogt in de Zoek mijn iPhone-app of op iCloud.com.
 • Veelbezochte locaties: Je iPhone houdt locaties bij die je vaak bezoekt, zoals je thuisadres of je werk. Hierdoor kan de Kaarten-app bijvoorbeeld doorgeven hoe lang het rijden is naar je werk. Je kunt hier ook de specifieke locaties nader bekijken.
 • Diagnose en gebruik: Deze optie verzamelt informatie om de producten verder te verbeteren. Informatie wordt anoniem verstuurd, maar als je dit niet wil kun je het zonder consequenties uitschakelen.
 • Populair vlakbij: Hierdoor wordt doorgestuurd welke apps er populair zijn op je huidige locatie. Dit zie je vervolgens terug in de App Store, waar je onder het kopje Categorieën kunt zien welke apps er op je locatie veel gebruikt worden.
 • Routes en verkeer: Je locatie wordt gebruikt om je snelheid te meten en informatie te verzamelen over de verkeersinformatie. Apple gebruikt dit ook anoniem om haar diensten te verbeteren. Uitschakelen heeft geen directe invloed op jouw eigen verkeersinformatie.
 • Verbeter Kaarten: Apple kan je locaties die je vaak bezoekt gebruiken om de Kaarten-app te verbeteren, bijvoorbeeld voor locaties van zogenaamde points of interests (POI).

iOS houdt dus op een hele hoop manieren je locatie in de gaten, veelal voor bepaalde specifieke functies van het besturingssysteem. In veel gevallen kun je dit uitschakelen, zonder dat dit direct effect heeft op je verbruik. Wil je echter alles uit iOS halen wat het te bieden heeft, dan kun je beter alle functies aan laten staan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2016
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen ios, locatie