Bedieningspaneel in iOS 11 op de iPhone.

Zo voorkom je dat het scherm meedraait op iPhone en iPad

Als je scherm meedraait op de iPhone en iPad, kan dat vervelend zijn. In deze tip lees je hoe het rotatieslot werkt, zodat het scherm niet meer meedraait als je het toestel een kwartslag draait.

Als je de iPhone of iPad draait, zal het scherm ook meedraaien. Wil je dat niet, bijvoorbeeld omdat je in bed ligt, dan kun je het scherm vastzetten, zodat het niet roteert. Deze tip legt uit hoe dat werkt:

Scherm meedraaien: wel of niet?

Wanneer je je toestel 90 graden kantelt zal het scherm ook meedraaien. Je kunt dit uitschakelen met het rotatieslot. Hoe dat werkt is afhankelijk van de iOS-versie die je gebruikt. In iOS 7 en hoger gebruik je het rotatieslot in het Bedieningspaneel. Bij oudere toestellen kun je ook gebruikmaken van de fysieke schakelaar aan de zijkant (alleen bij oudere iPads) of de schakelaar op het multitask-scherm:

Rotatieslot gebruiken op iPhone en iPad

In nieuwere iOS-versies vind je het rotatieslot in het Bedieningspaneel. Op toestellen met Face ID open je het Bedieningspaneel door vanaf de rechter bovenkant van het scherm omlaag te vegen. Heb je een toestel met Touch ID, dan kun je vanaf de onderrand van het scherm met je vinger omhoog vegen. Het Bedieningspaneel (Control Center) bevat allerlei functies die je vaak nodig hebt en waartoe je snel toegang wilt hebben.

Rotatieslot in het Bedieningspaneel in iOS 11.

Veeg omhoog en tik het hangslotje aan. Is het hangslot niet te zien? Dan moet je eerst deze functie aan het Bedieningspaneel toevoegen via Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan.

Rotatieslot in oudere iOS-versies

In iOS 7 t/m iOS 10 werkt het op dezelfde manier. Je veegt vanaf de onderkant van het scherm omhoog om het Bedieningspaneel zichtbaar te maken. Daarna tik je op het hangslotje. Het Bedieningspaneel ziet er in deze iOS-versies iets anders uit, maar het werkt precies hetzelfde.

Meedraaien (rotatie) van foto's

De knop voor het schermrotatieslot vind je rechtsboven, zoals aangegeven op de afbeelding. Het gaat om een hangslot met een rond pijltje eromheen. Zwart is uit, rood is aan.

Niet alle apps op een iOS-apparaat kunnen roteren. Sommige apps zijn zo ontworpen dat ze alleen staand (portrait) of liggend (landscape) gebruikt kunnen worden. Er zijn ook apps die bij het roteren andere functies laten zien, bijvoorbeeld de standaard meegeleverde rekenmachine-app Calculator. In portretweergave krijg je een eenvoudige rekenmachine te zien, in liggende weergave een wetenschappelijke rekenmachine.

https://www.iculture.nl/tips/wetenschappelijk-rekenmachine-iphone-ipad/

Meedraaiend scherm op iPhone Plus- en Max-modellen

Heb je een iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus of één van de grote Max-modellen, dan is er nog een andere manier om te voorkomen dat de icoontjes op het scherm draaien. Hiervoor moet je een weergave met grotere iconen inschakelen:

  1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Tik op Beeldscherm en helderheid > Weergave.
  3. Kies bovenin het scherm de optie Ingezoomd.
  4. De iPhone zal herstarten, wat niet meer dan vijf seconden in beslag neemt.

De iconen zullen voortaan ingezoomd worden getoond. Dit heeft als toevallig bij-effect dat de iconen op je scherm ook niet meer meedraaien.

Meedraaiend scherm op oudere iPads

Op de iPad werkt het inschakelen van het rotatieslot op dezelfde manier als hierboven omschreven. Maar op sommige iPads vind je ook nog een fysieke schuifknop (zie foto), die twee functies heeft. Je kunt er het geluid mee uitschakelen of voorkomen dat het scherm roteert. Je bepaalt zelf welke van de twee functies je wilt gebruiken.

iPad muteknop

Je stelt de zijschakelaar als volgt:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen.
  2. Onder het kopje Functie zijschakelaar vind je de mogelijkheid om de schakelaar in te stellen voor Rotatievergrendeling.

Het scherm zal nu niet meer meedraaien. Op nieuwere iPads is een dergelijke fysieke schuifknop niet aanwezig.

Schermrotatieslot in oudere iOS-versies

In iOS 6 en lagere versies dubbelklik je op de thuisknop om de multitaskbalk zichtbaar te maken. Veeg daarna met je vinger naar rechts om de iPod-knoppen in beeld te krijgen. Helemaal links vind je het rotatieslot. Tik erop om de functie aan of uit te zetten.

rotatieslot

Een ronddraaiend pijltje met een hangslot geeft aan dat het scherm vergrendeld is. Je kunt nu met je iPhone in de hand een radslag doen of in een rollercoaster gaan zitten, zonder dat de scherm meedraait. Tik nogmaals op het icoontje om het slot weer uit te schakelen.

We hebben een aparte tip over het rotatie van foto’s, wat ongeveer op dezelfde manier werkt.

Bekijk ook

Meedraaien (roteren) van foto's voorkomen op iPhone en iPad

Voorkom dat je foto's meedraaien op de iPhone en iPad, door het rotatieslot in te schakelen. Deze tip legt uit hoe dat werkt, zodat jij niet langer gestoord wordt door meedraaiend beeld.

Informatie

Laatst bijgewerkt
november 2019
Onderwerp
Categorie
Basisfuncties