WhatsApp stickers in chat.

WhatsApp heeft nu stickers voor je chats: zo werkt het

Je kan nu stickers in je WhatsApp-berichten gebruiken! Hoe dit moet leggen we uit in deze tip over WhatsApp stickers. Je kan rechtstreeks in WhatsApp stickers gebruiken om je berichten op te vrolijken.

Je kan in berichtenapps als Facebook Messenger en iMessage stickers plakken. WhatsApp had al een enige tijd stickers voor op foto’s, maar je kan nu ook in al je chats stickers gebruiken. We leggen je hier stap voor stap uit hoe de WhatsApp stickers werken en hoe je ze gebruikt.

WhatsApp stickers gebruiken: zo doe je dat

De stickers in WhatsApp-chats zijn helemaal nieuw en worden geleidelijk uitgerold. Het enige wat je nodig hebt is versie 2.18.100 of nieuwer. Met de nieuwe stickerfunctie kun je vrolijke plaatjes downloaden en in je chats plakken. Je gebruikt de stickers als volgt:

 1. Open WhatsApp en ga naar een gesprek.
 2. In het invoerveld zie je nu een stickericoontje, naast de cameraknop. Tik hierop.
 3. Je moet nu eerst stickers toevoegen. Tik hiervoor op het plusje rechtsboven.

WhatsApp stickers downloaden.

 1. De speciale Sticker-winkel opent nu. Kies één van de beschikbare pakketten door op het pijltje te tikken om ze te downloaden.
 2. Sluit de Sticker-winkel. Je gedownloade stickers verschijnen nu naast het hartje. Kies een stickerpakket en tik op de sticker om deze te versturen.

WhatsApp stickers gebruiken.

Het is niet mogelijk om de sticker ergens op te plakken zoals in iMessage. Je kan een sticker dus niet vasthouden en verslepen om ergens in het gesprek te plaatsen. De stickers worden gewoon als losse afbeeldingen verstuurd.

Ik kan WhatsApp-stickers nog niet gebruiken, wat nu?

Zie jij de optie voor de stickers nog niet? De functie wordt langzaamaan uitgerold, dus het kan even duren voordat het bij jou beschikbaar is. Wil je er nu al gebruik van maken, dan kan je het forceren door WhatsApp te verwijderen en opnieuw te installeren. Vergeet niet eerst om een backup van WhatsApp te maken, die je na het opnieuw installeren weer terug kan zetten. WhatsApp haalt de meest recente instellingen op zodra je WhatsApp opnieuw op je iPhone zet, waardoor de stickerfunctie beschikbaar komt.

WhatsApp-stickers als favoriet markeren

Net als bij emoji verschijnen de recent gebruikte stickers vooraan bij het klokje. Je kan stickers ook als favoriet markeren, zodat je favoriete stickers altijd snel beschikbaar zijn. Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar WhatsApp en open een gesprek.
 2. Tik op het stickericoontje.
 3. Zoek de sticker op die je als favoriet wil markeren.
 4. Hou de sticker ingedrukt en tik op Zet in favorieten.
 5. De favoriete stickers verschijnen nu bij het sterretje. Om een sticker daar weer te verwijderen, hou je deze ingedrukt en tik je op Verwijder uit favorieten.

WhatsApp stickers als favoriet markeren.

WhatsApp-stickers verwijderen

Heb je een stickerpakket gedownload, maar wil je deze weer verwijderen? Dat werkt als volgt:

 1. Ga naar WhatsApp en open een gesprek.
 2. Tik op het stickericoontje, gevolgd door het plusje rechtsboven.
 3. Kies voor Mijn stickers en selecteer het pakket dat je wil verwijderen.
 4. Tik nu op Verwijder.

WhatsApp stickers verwijderen.

Hoe kan ik emoji op WhatsApp-foto’s plakken?

Het is al een tijdje mogelijk om aantekeningen en emoji op foto’s te zetten. Dit werkt als volgt:

 1. Open een gesprek in WhatsApp.
 2. Tik op plusje en kies voor Camera of Foto- en videobibliotheek.
 3. Maak een foto of kies een bestaande foto.
 4. Tik bovenaan op de smiley.
 5. Kies een smiley en zet deze op de foto. Je kunt ook roteren en groter maken door twee vingers op het scherm te zetten.

WhatsApp emoji-stickers

Je hebt de keuze uit bijna alle emoji’s die je normaal gesproken ook kan gebruiken, dus niet alleen maar de gele gezichtjes. Daarnaast kun je nog tekenen of tekst toevoegen op je foto.

Hoe kan ik in WhatsApp stickers op foto’s plakken?

Je hebt in WhatsApp ook de mogelijkheid om een beperkt aantal stickers op foto’s te plakken. Je kunt kiezen uit een klokje of de locatie. Dit werkt op dezelfde manier als hierboven omschreven.

 1. Open een gesprek in WhatsApp.
 2. Tik op plusje en kies voor Camera of Foto- en videobibliotheek.
 3. Maak een foto of kies een bestaande foto.
 4. Tik bovenaan op de smiley.
 5. Bovenin het scherm zie je nu de stickers: twee klokjes en een locatiebord.
 6. Tik op de gewenste sticker en voeg deze toe.

WhatsApp stickers locatie en tijd

Je kunt de stickers meteen plakken en de foto verzenden. Wellicht volgen er in de toekomst nog meer stickers, want de keuze is nu nogal beperkt. Als je een sticker of emoji weer wil verwijderen, sleep je deze tijdens het bewerken naar de linker bovenhoek.

Zijn er ook sticker-apps voor WhatsApp?

WhatsApp laat externe ontwikkelaars ook stickers maken die je in WhatsApp kan gebruiken. Deze verschijnen als losse apps in de App Store. Vervolgens kun je vanuit de apps de stickers importeren in WhatsApp en daar gebruiken zoals de standaard stickers. Op moment van schrijven zijn er nog geen externe sticker-apps die gebruikmaken van deze vernieuwde functie. Zodra er meer sticker-apps beschikbaar komen, werken we het artikel bij.

Dergelijke apps werken dus niet zoals met iMessage-stickers: je kunt ze dus niet rechtstreeks in een WhatsApp-gesprek plakken.

Meer WhatsApp-tips
Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2018
Categorie Apps
Onderwerpen sociale netwerken, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp