Stemmen wijzigen voor spraakfuncties

Verbeterde stem voor spraakfuncties kiezen op iPhone en iPad

Vind je dat de computerstem in iOS wat blikkerig klinkt? In deze tip lees je hoe je de audiokwaliteit van de spraakfuncties op de iPhone kunt verbeteren, bijvoorbeeld als je veel gebruik maakt van teksten voorlezen.

Stem van de iPhone verbeteren

Als je veel veel gebruik maakt van de spraakfuncties van de iPhone, zoals het scherm voorlezen of Voice Over, dan hoor je een computerstem. Deze klinkt normaliter wat blikkerig. Dat kun je zelf echter gemakkelijk verbeteren: je kunt een betere audiokwaliteit instellen. In andere talen (onder andere Engels, Duits, Frans en Italiaans) is er ook nog de mogelijkheid om een extra natuurlijke stem in te stellen, waarbij gebruik wordt gemaakt van slimme technieken genaamd Neural TTS. Helaas is dat in het Nederlands nog niet beschikbaar.

Verbeterde stem kiezen

De functie zit goed verstopt in iOS. Je vindt de opties om de geluidskwaliteit te verbeteren terug in de toegankelijkheidsopties van de Instellingen-app. Dat komt omdat mensen die slechtziend zijn grotendeels afhankelijk zijn van audiobesturing en dus vooral behoefte hebben aan een zo goed mogelijk klinkende stem. Om het voorlezen van teksten zo prettig mogelijk te maken heeft Apple een optie toegevoegd waarmee je de geluidskwaliteit kunt verbeteren.

Voer de volgende onderstaande stappen uit om een verbeterde stem te kiezen:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Toegankelijkheid > Gesproken materiaal.
  3. Tik op Stemmen > Nederlands.
  4. Kies uit Claire, Xander of Ellen (speciaal voor België). Heb je de stem nog niet gedownload, dan moet dit eerst gebeuren.
  5. Tik na het downloaden nogmaals op de gewenste naam en kies Claire/Xander/Ellen (Verbeterd).

Verbeterde stem kiezen

Verbeterde Siri-stem

Je kunt op bovenstaande schermen ook kiezen voor de stemmen Siri (Stem 1) en Siri (Stem 2). Deze Siri-stemmen klinken vaak iets beter en vertrouwder dan de stemmen van de spraakfuncties. De keuze die je hier maakt is onafhankelijk van de Siri-instellingen. Je kunt dus voor het voorlezen van schermteksten kiezen voor de ene Siri-stem, terwijl je voor Siri-opdrachten de andere stem instelt.

In oudere iOS-versies heten deze stemmen Siri (Man) en Siri (Vrouw), maar omdat Apple steeds meer voorstander is van een genderneutrale aanpak zijn de stemmen sinds iOS 14.5 genummerd.

Gedownloade stemmen verwijderen

Je kunt de Siri-stemmen niet verwijderen van je toestel. Wel kun je de gedownloade stemmen voor spraakfuncties zoals VoiceOver verwijderen als je ze niet meer gebruikt.

Zo verwijder je gedownloade stemmen:

  1. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Gesproken materiaal.
  2. Tik op Stemmen > Nederlands > Xander (of een andere stem).
  3. Tik rechtsboven op Wijzig.
  4. Druk op het rode stopbordje om de stem te verwijderen van je toestel.

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Meer tips over stemmen en spraak
We hebben nog meer tips die met de spraakfuncties en de keuze van stemmen te maken hebben. Lees ook deze eens!

Bekijk ook

Tekst op je scherm laten voorlezen: zo werkt het op iPhone, iPad en Mac

Heb je geen tijd om een artikel of mail te lezen? Wij leggen uit hoe je met twee vingers allerlei teksten op het scherm van de iPhone en iPad kunt laten voorlezen. Ook op de Mac kun je teksten laten voorlezen.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri