iPhone homescreen

Spraakkwaliteit verbeteren op iPhone en iPad

Vind je dat de computerstem in iOS wat blikkerig klinkt? iCulture legt uit hoe je de spraakkwaliteit van de spraakfunctie op de iPhone kunt verbeteren.

betere kwaliteit spraakfunctie uitgelichtAls je veel veel gebruik maakt van de spraakfuncties van de iPhone, zoals het voorlezen van teksten, dan hoor je een computerstem. Deze klinkt normaliter wat blikkerig. Dat kun je zelf echter gemakkelijk verbeteren: in iOS zit een optie verstopt waarmee je de spraakfunctie een betere audiokwaliteit kunt geven via een extra download. In deze tip gaan we je uitleggen hoe je de spraakkwaliteit op de iPhone en iPad verbetert.

Let op: deze tip verbeter niet de spraakkwaliteit van Siri!

Spraakkwaliteit verbeteren

De functie zit goed verstopt in iOS. Je vindt de opties om de geluidskwaliteit te verbeteren terug in de toegankelijkheidsopties in de app Instellingen. Dat komt doordat mensen die niet zo goed kunnen zien grotendeels afhankelijk zijn van audiobesturing. Om dit voor deze mensen toch zo prettig mogelijk te maken, heeft Apple een optie toegevoegd waarmee je de geluidskwaliteit kunt verbeteren. Voer de volgende onderstaande stappen uit:

voiceover spraak

  1. Open de app Instellingen en ga naar Algemeen > Toegankelijkheid > VoiceOver.
  2. Veeg naar beneden tot je de optie voor ‘Spraak’ ziet. Tik daar op en druk daarna op ‘Standaarddialect’.

Betere kwaliteit

  1. Nu zie je de opties voor de geluidskwaliteit van de huidige taal die je hebt ingesteld op de iPhone. Deze staat normaliter op ‘Standaard’. Druk op ‘Betere kwaliteit’ om de aanvullende geluidsbestanden te downloaden waarmee je de geluidskwaliteit van de spraakfunctie verbetert.
  2. iOS installeert automatisch de bestanden en schakelt de verbeterde kwaliteit meteen in. Nu klinkt het geluid van de spraakfunctie net iets helderder dan eerder het geval was.


Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorie Basisfuncties
Onderwerp spraak