Fonetische uitspraak voor contact instellen.

Spreekt Siri je naam verkeerd uit? Zo leer je Siri de uitspraak van contactnamen

Spreekt Siri je naam steeds verkeerd uit? Leer Siri hoe je de naam van contactpersonen uitspreekt met een fonetische naam, zodat de assistent hem ook beter herkent. In deze tip lees je hoe je Siri leert om namen van contactpersonen goed uit te spreken.

Heeft Siri moeite om een bepaalde naam uit te spreken of te herkennen? Dan kun je een fonetische uitspraak van de naam toevoegen, zodat Siri toch weet wat de juiste uitspraak is. Siri is een persoonlijke assistent, maar het is tegelijk een computer. De uitspraak en herkenning van persoons- en bedrijfsnamen kan daarom weleens te wensen over laten, vooral bij ongebruikelijke namen. Heb je een vriend met een niet zo gangbare voor- of achternaam, dan kun je Siri leren om de naam correct uit te spreken op de manier die jij wil. Dit voorkomt ook dat Siri Engels klinkende namen zoals ‘iCulture’ vreemd uitspreekt.


Fonetische uitspraak voor contact instellen.

Siri namen leren uitspreken

Bij het bellen van contactpersonen kan het handig zijn als Siri precies weet hoe je een bepaalde voornaam of achternaam uitspreekt. Standaard wordt bijvoorbeeld de naam iCulture door Siri op z’n Nederlands uitgesproken (iekulture), terwijl wij veel liever de Engelse uitspraak horen. Je kunt dit als volgt aanpassen:

  1. Open het adresboek op de iPhone of iPad.
  2. Blader naar de gewenste contactpersoon, in dit geval iCulture.
  3. Tik op Wijzig.
  4. Blader omlaag en tik op Voeg veld toe.
  5. Kies de optie Uitspraak voornaam of Uitspraak achternaam. Zelfs als er alleen een bedrijfsnaam toegevoegd is, kun je gebruikmaken van de optie Uitspraak voornaam om de bedrijfsnaam goed uit te laten spreken.
  6. Er zijn ook opties genaamd Voornaam fonetisch en Achternaam fonetisch, maar als je de uitspraak hier invoert is het ook zichtbaar op het contactkaartje.
  7. Typ de fonetische uitspraak van de naam, in dit geval “aikultjeur“.
  8. Sla op. Je kunt nu ‘Bel iCulture’ zeggen, om te zorgen dat Siri het telefoonnummer van iCulture belt.

Fonetische uitspraak van een contact.

Uitspraak van een naam direct leren

Als je de fonetische uitspraak van namen hebt ingevoerd, zal Siri ze makkelijker herkennen. Vooral bij Engelse en Franse namen kan dat handig zijn. Toch is de Nederlandse versie van Siri nog erg beperkt ten opzichte van de Engelstalige Siri. In het Engels kun je bijvoorbeeld zeggen: “That’s not how you say that” als de uitspraak van een naam niet klopt.

Leer Siri een naam uitspreken.

Zodra je dit tegen Siri zegt, krijg je de vraag om de juiste uitspraak uit te spreken. Daarna kun je uit meerdere opties kiezen hoe Siri de naam moet uitspreken. In het Nederlands werkt dit helaas nog niet. Zodra je Siri vraagt om een naam uit te spreken, krijg je bovenstaande melding te zien.

Andere fouten met namen uitspreken

Heb je problemen dat Siri fouten maakt bij het herkennen van woorden en namen? Dan is het niet altijd nodig om de fonetische uitspraak vast te leggen. Je kunt er ook voor kiezen om de fout eenmalig handmatig te corrigeren. Hoe dat moet lees je in onderstaande tip.

Een andere optie is om (familie)relaties vast te leggen, zodat je voortaan tegen Siri kan zeggen: “Bel mijn broer” of “Bel mijn collega”, zodat je de moeilijke persoonsnaam niet langer hoeft in te spreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen contacten, namen, Siri
Devices iPad, iPhone
Software iOS