apple-music-itunes-12-3

Gratis ringtones maken in iTunes

In iTunes kun je gratis ringtones voor de iPhone maken. Dat werkt erg gemakkelijk door het selecteren van een fragment uit een mp3-muzieknummer. Deze tip legt uit hoe je het aanpakt.

In iTunes is het mogelijk om gratis ringtones voor je iPhone te maken, maar het werkt alleen bij bepaalde versies van iTunes. Volg de stappen in deze tip en je kunt van jouw favoriete nummer een beltoon maken.

apple-music-itunes-12-3

Gratis ringtones maken in iTunes

Het maken van ringtones in iTunes werkt alleen bij muzieknummers zonder DRM. Bovendien heb je iTunes 12.2 of nieuwer nodig. Het werkte ook bij een heel oude versie van iTunes (9.x) maar niet met tussenliggende versies.

Zorg van tevoren dat in iTunes de muziek in AAC-formaat importeert. Dit regel je via de instellingen: tabblad Voorkeuren > Algemeen > Importinstellingen.

iTunes-12-Beltoon

Ringtone maken in iTunes

 1. Open iTunes op de desktop en zoek een muzieknummer waarvan je een ringtone wilt maken. Beluister de preview en noteer de begin- en eindtijd van het fragment dat je wilt gebruiken. De maximale lengte van een ringtone is 30 seconden.
 2. Selecteer met de muis het muzieknummer dat je wilt converteren en druk op Command ⌘+I om het infovenster zichtbaar te maken.
 3. Stel onder het tabblad Opties de gewenste begin- en eindtijd in. Klik op OK.
 4. Houd de Ctrl-knop ingedrukt en klik op het muziekbestand en kies de menuoptie ‘Maak versie voor AAC aan’.
 5. In de muziekbibliotheek verschijnt het geselecteerde muziekbestand nu tweemaal met dezelfde naam: de originele versie en het nieuwe fragment.

gratis ringtones maken iTunes

 1. Sleep het fragment vanuit iTunes naar je bureaublad.
 2. Wijzig de bestandsnaam van .m4a naar .m4r, de standaard bestandsextensie voor iTunes-ringtones.
 3. Dubbelklik op het .m4r-bestand en je fragment wordt automatisch toegevoegd aan iTunes. Je kunt het bestand ook met de muis naar de iTunes-bibliotheek slepen, als je dat prettiger vindt. Je vindt de nieuwe ringtone terug bij de sectie Tonen.
 4. Synchroniseer je iPhone met iTunes. Je kunt nu op de iPhone je nieuwe ringtone instellen.

Beltoon-iPhone

Nieuwe ringtone instellen op je iPhone

Een beltoon wijzigen op je iPhone doe je als volgt:

 1. Ga naar Instellingen > Horen en voelen. Op de iPad en op oudere iPhones kan de optie Instellingen > Geluiden heten.
 2. Scroll naar beneden en selecteer Beltoon. Daar staat nu als het goed is de beltoon die je zojuist via iTunes hebt aangemaakt.

Alternatieven om gratis ringtones te maken

De hierboven beschreven methode werkt op iTunes voor Windows en Mac, mits je de goede versie hebt. Zit je opgescheept met een iTunes-versie tussen 9 en 12.2 in? Dan zijn er gelukkig alternatieven zoals deze apps: gratis ringtones maken voor de iPhone met speciale apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorieën iTunes, Telefoonfuncties
Onderwerpen bellen, itunes, ringtones