Safari-logo

Bladeren en zoeken in Safari-tabbladen op iPhone en iPad

In Safari op de iPhone kun je meerdere tabbladen openen. De meeste mensen gebruiken een bladerbeweging met hun vinger om van het ene tabblad naar het andere te gaan. Maar het kan ook sneller.

Safari werkt op de iPhone met tabbladen. Als je meerdere tabbladen hebt geopend kun je in een soort kaartenbakweergave er doorheen bladeren. Deze tip legt uit hoe je ze bekijkt.

Bladeren door tabbladen van Safari

Blader je door de tabbladen, dan kun je snel een overzicht kijken van de pagina’s die je hebt bezocht. Met het plusje onderin het scherm kun je snel een nieuw tabblad openen. Geopende tabbladen sluit je eenvoudig met het kruisje. Wil je alle tabbladen tegelijk sluiten, dan kan dat ook met de informatie in onderstaande tip.

Je kunt ook zien welke tabbladen je op andere apparaten hebt geopend door omlaag te bladeren. Er verschijnt dan een lijst met tekstlinkjes voor alle geopende tabbladen zoals op de middelste afbeelding hieronder te zien is. Op de bladerpagina heb je bovendien de mogelijkheid om de privémodus te activeren. Dit zorgt ervoor dat de pagina’s die je bezoekt niet worden vastgelegd in je browsergeschiedenis.

Bladeren in tabbladen van Safari

Het is bij tabbladen trouwens zo, dat ze soms opnieuw worden geladen. Het kan dus voorkomen dat je een eerder bekeken pagina niet meer kunt openen op het moment dat de internetverbinding wegvalt. Gaat het om een klein stukje tekst op een webpagina, dan zou je hiervan een screenshot kunnen maken. Ook kun je de tekst van een website kopiëren en in een notitie plakken. Met later lezen-apps zoals Instapaper en Pocket kun je vaak artikelen offline opslaan.

Zoeken in tabbladen van Safari

Vanaf iOS 10 is het mogelijk om te zoeken in tabbladen van Safari op basis van een trefwoord. Heb je een heleboel tabbladen open, dan kan dit erg handig zijn omdat je niet handmatig hoeft te zoeken op welke pagina een bepaalde term ook alweer staat.

Bij het doorzoeken van de Safari-tabbladen wordt gekeken naar de termen die in de titel of in de URL staan. Er wordt dus niet gekeken naar de tekst op een webpagina zelf. Heb je eenmaal de juiste webpagina gevonden, dan kun je uiteraard wel de tekst daarvan doorzoeken.

Safari-tabbladen doorzoeken

Het werkt als volgt:

  1. Open Safari op de iPhone en iPad en tik op de tabblad-knop rechtsonder. Deze ziet eruit als twee overlappende vierkanten.
  2. Op de iPhone roteer je het toestel zodat je het scherm in landschapsweergave kunt bekijken. Linksboven verschijnt nu een zoekvak.
  3. Tik in het zoekvak waar je naar op zoek bent, bijvoorbeeld ‘LEGO’.
  4. Alle geopende tabbladen met de tekst ‘LEGO’ zullen nu op een rijtje worden gezet.

Draait je scherm niet mee, dan is wellicht het rotatieslot van de iPhone actief.

Op de iPad is het niet nodig om het scherm te draaien. In Safari op de iPad is het zoekvak namelijk altijd zichtbaar als je de tabbladen opent. De functie is het meest handig voor mensen die vaak tientallen tabbladen open hebben staan. Ook kan het handig zijn als je snel een aantal tabbladen wilt filteren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2016
Categorie Internet
Onderwerpen safari, tabbladen