iphone-in-sneeuw

iPhone gevonden? Zo kun je de eigenaar opsporen

Je hebt een iPhone gevonden, maar hebt geen idee wie de eigenaar is? Met deze tips kun je de eigenaar achterhalen zodat je de iPhone weer kunt teruggeven.

iPhone gevonden? Zo vind je de eigenaar

Je hebt in een bar, in een taxi of op een andere plek een iPhone gevonden en je wil het toestel teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Alleen… hoe achterhaal je dat? Als eigenaar contactgegevens op het toegangsscherm heeft gezet (via een speciaal daarvoor gemaakte wallpaper) kun je meteen contact opnemen. Maar dat is vaak niet het geval, waardoor je op andere methoden aangewezen bent.


In een ander artikel hebben we uitgelegd wat je moet doen als je je iPhone bent verloren. We adviseren daarin om voorzorgsmaatregelen te nemen, voor als je je toestel ooit kwijtraakt. Maak bijvoorbeeld regelmatig backups, of stel een wallpaper in waarop je contactgegevens staan. Ook leggen we uit dat het vaak onhandig is om het toestel op afstand te wissen of te blokkeren, want daarmee geef je een eerlijke vinder geen mogelijkheden meer om het toestel bij jou terug te krijgen. Omdat veel mensen hun toestel tegenwoordig voorzien van een pincode is het wat lastiger om de juiste eigenaar te vinden, maar het kán wel met de tips uit dit artikel. Ook bij een vergrendelde iPhone zijn er via het toegangsscherm allerlei hints te vinden – al kan de eigenaar dat uit privacy-overwegingen hebben uitgeschakeld.

In dit artikel geven we geen tips hoe je een gevonden iPhone kunt wissen, zodat je het toestel kunt verhandelen of zelf gebruiken. Dit zijn praktijken waar we niet achter staan en dus ook geen uitleg over geven.

iPhone gevonden, eigenaar achterhalen

#1 Vraag het aan Siri
Is de iPhone vergrendeld, dan kun je aan Siri vragen wie de eigenaar is. Dit is heel eenvoudig door te vragen: “Wie ben ik?”. Je krijgt dan een foto, telefoonnummer, naam en andere details van de eigenaar te zien. Vervolgens kun je (via je eigen toestel) contact opnemen met de eigenaar. Het heeft vaak geen zin om het getoonde mobiele nummer te bellen, want de simkaart zit immers in het toestel dat je gevonden hebt. Een vast nummer bellen, e-mailen of contact leggen via Facebook of de werkgever van de eigenaar zijn mogelijke opties.

Lukt het niet om op deze manier de eigenaar te achterhalen, dan kun je ook vragen: “Wie is mijn echtgenoot?” of “Bel mijn man/vrouw”. De telefoon zal dan kijken naar degene die als partner staat geregistreerd in de Contacten-app. Je kunt hierop variëren door bijvoorbeeld: “Bel mijn moeder” of “Bel mijn broer”. Hiervoor moet de optie Voicedialing aan staan (te vinden in Instellingen > Face ID en toegangscode).

Tijdens het testen met een iPhone X lukte het om familieleden te bellen, maar lukt het bellen in jouw geval niet omdat de telefoon is vergrendeld, dan heb je in ieder geval een naam en kun je bijvoorbeeld aan de hand van Facebook-contacten achterhalen om welke persoon het gaat. Zeker als de telefoon van ‘Jan de Vries’ is kan het lastig zijn om de juiste Jan te vinden. Hoe meer info je hebt, hoe nauwkeuriger je iemand kunt lokaliseren.

Siri: eigenaar iPhone achterhalen

#2 Check de Medische ID
Met de Medische ID kun je achterhalen wie de eigenaar van de iPhone is en wie de naaste contactpersonen zijn. Deze functie heet Medische ID en is eigenlijk bedoeld voor hulpverleners, maar kan ook worden gebruikt om de rechtmatige eigenaar van een iPhone te achterhalen.

Noodgevallen bellen op de iPhone.

Zo controleer je of het Medische ID op een iPhone is ingevuld:

  1. Als de iPhone vergrendeld is druk je op de thuisknop om het codeslot in beeld te krijgen.
  2. Tik linksonder op Noodgeval. Je krijgt nu de telefoonfunctie voor noodgevallen te zien.
  3. Tik op linksonder op Medische ID en je krijgt de contactgegevens van de eigenaar te zien.

Medische ID instellen

#3 Zoek op de telefoon zelf
Is de iPhone niet vergrendeld met een toegangscode, dan kun je gemakkelijk zelf achterhalen wie de eigenaar van de telefoon is. Start bijvoorbeeld de Twitter- of Facebook-app om te zien welke accounts zijn ingesteld. Open de Mail-app om te zien wie de geadresseerde is en start een nieuw mailtje om te zien welke contactgegevens er in de mailhandtekening staat.

Je kunt ook in het adresboek kijken om te zien bij welke naam het woordje ‘ik’ staat, zoals op de afbeelding hieronder staat aangegeven.

eigenaar gevonden door op iPhone te zoeken

Vervolgens heb je meerdere opties. Bellen naar de eigenaar heeft niet zoveel zin, want je hebt zelf de telefoon in handen, maar je kunt wel een iMessage of e-mail sturen. Ook kun je proberen om de partner en naaste familie te achterhalen, bijvoorbeeld via de favorieten in de Telefoon-app.

#4 Probeer ICE-informatie te achterhalen
Via de Medische ID en via gespecialiseerde apps je ook zogenaamde ICE-informatie achterhalen. ICE staat voor In Case of Emergency en het gaat hierbij om gegevens van contactpersonen die moeten worden gewaarschuwd in noodgevallen. Eigenlijk gaat het vooral om situaties waarbij iemand een ernstig ongeval heeft gehad, maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken om een gevonden iPhone terug te krijgen bij de rechtmatige eigenaar.

#5 Zoek naar aanwijzingen
Soms verklapt de iPhone zelf iets over de eigenaar. Probeer de iPhone daarom eens aan te sluiten op een computer met iTunes, om te kijken of je een pop-up krijgt die wellicht aanwijzingen bevat (“iPhone van…”). Je kunt ook naar andere aanwijzingen speuren. Zo gebruiken we op de redactie van iCulture meestal een wallpaper met iCulture-logo.

Als de iPhone in een hoesje zit met het logo van een voetbalteam, dan is de kans natuurlijk klein dat de eigenaar daar werkzaam is. Maar toch kan het helpen: als je zoekt naar een ‘Piet de Vries’ waarvan er tientallen op internet te vinden zijn, dan kan een hobby of interesse hints bieden om welke persoon het gaat.

#6 Wacht tot de eigenaar zelf in actie komt
Wat je ook zou kunnen doen is wachten tot de eigenaar zelf een berichtje naar de iPhone stuurt via Zoek mijn iPhone. Je kunt als eigenaar namelijk op afstand het toestel blokkeren, een geluid laten afspelen of een berichtje sturen.

#7 Reageer op notificaties
Deze tip kregen we binnen via iCulture-lezer Nick. Hij probeerde contact te leggen met de eigenaar door via Siri het laatst gekozen nummer te bellen. Ook reageerde hij op binnengekomen WhatsApp-berichten, tot er iemand was die hem aan de juiste contactgegevens kon helpen. We noemen deze tip als laatste, omdat het natuurlijk wel een beetje een inbreuk op iemands privacy is om namens een wildvreemde persoon anderen te gaan bellen of berichtjes te sturen.

iPhone gevonden? Meer tips zijn welkom!

Weet jij nog meer manieren om de eigenaar van een gevonden iPhone te achterhalen? Laat het ons weten, dan vullen we dit artikel aan! Alle tips gelden natuurlijk ook als je een iPad of iPod touch hebt gevonden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen kwijt, verlies
Devices iPad, iPhone
Software iOS