macbook standaard

Kalibreer de batterij van je MacBook

Heb jij nog een MacBook of PowerBook met een verwisselbare batterij? iCulture toont hoe je de batterijtijd kan verbeteren door de accu te kalibreren.

kalibreren batterij macbook

Heb jij een MacBook met een verwisselbare batterij? Dan kun je de batterij kalibreren. Daar heb je waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar het is wel verstandig om uit te voeren. In deze tip van iCulture leggen we daarom uit hoe je de verwisselbare batterij kalibreert en wat je daar aan hebt.

Wat doet het kalibreren van de batterij?

De verwisselbare batterijen van Apple hebben een interne microprocessor die berekent hoeveel energie er nog in de batterij over is. Dit moet je van tijd tot tijd opnieuw kalibreren, omdat de batterij anders een verkeerde inschatting maakt. Daardoor ‘vergeet’ de batterij een bepaald leeg gedeelte op te laden en gaat je batterij minder lang mee. Door de batterij te kalibreren, blijft de batterij zo efficiënt mogelijk werken. Bovendien klopt de tijd die je in de menubalk ziet, voordat de batterij is opgeladen, ook beter.

Welke Macs hebben batterijen die je moet kalibreren?

macbook proVoor de goede orde: dit artikel gaat ALLEEN over Macs met een verwisselbare batterij. Dat zijn momenteel alleen oudere modellen. Staat je Mac in het onderstaande rijtje? Dan werkt het kalibreren van de batterij dus niet!

Macs ZONDER verwisselbare batterij

 • 13″ MacBook, eind 2009 en later
 • MacBook Air (alle modellen)
 • MacBook Pro met Retina display (alle modellen)
 • 13″ MacBook Pro, half 2009 en later
 • 15″ MacBook Pro, half 2009 en later
 • 17″ MacBook Pro, begin 2009 en later

Heb je bij bovenstaande Mac problemen met de batterij? Neem dan contact op met de Apple Store of ga naar een premium reseller in de buurt.

Batterijen van de MacBook en PowerBook kalibreren:

macbook standaardHeb jij een 15″ PowerBook G4, MacBook of MacBook Pro met verwisselbare batterij? Voer dan de volgende stappen uit om de batterij opnieuw te kalibreren:

 1. Steek allereerst de oplader in het stopcontact en sluit hem op je Mac aan. Laad nu de laptop op tot het groene lampje op de kabel brandt, dat aangeeft dat de batterij volledig is opgeladen.
 2. Laat de batterij nu een tijdje rusten in zijn opgeladen staat; haal de MacBook of PowerBook NIET van de stroom af. Hou dit minstens twee uur vol. Je kunt de laptop overigens nog wel steeds gewoon gebruiken zoals normaal.
 3. Trek de oplader uit de MacBook/PowerBook terwijl de computer nog steeds aan staat. Gebruik nu de laptop zoals normaal. Zodra de batterij bijna leeg is, krijg je een waarschuwing te zien op het scherm.
 4. Sla nu je werk op voor de zekerheid, maar ga door met werken. Ga desnoods een tijdje surfen op internet. Zodra de batterij bijna leeg is, zet MacOS je batterij in de sluimermodus.
 5. Zet nu de compuer uit en laat hem minstens vijf uur met rust.
 6. Verbind na vijf uur je MacBook/PowerBook met de oplader en laadt hem volledig op tot het groene lampje weer brandt.

Apple-laptops gaan eigenlijk niet ‘uit’ zodra de batterij leeg is. In plaats daarvan gaat de MacBook naar de sluimermodus. Pas zodra je de batterij helemaal leeg hebt gemaakt, wordt het apparaat pas uitgeschakeld. Apple heeft in de Mac zogeheten ‘Safe Sleep’-functies ingebouwd om ervoor te zorgen dat dit proces goed verloopt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorie Mac
Onderwerpen batterij, batterijduur, macbook