Apple Watch opslag

Apple Watch opslagruimte vol? Zo controleer je hoeveel er vrij is

De Apple Watch wordt geleverd met 8GB, 16GB of 32GB opslag, die je deels kunt gebruiken voor muziek, podcasts en meer. Hoe controleer je hoeveel geheugen er nog vrij is op je Apple Watch? Hoe kun je de opslagruimte uitbreiden? En wat kun je doen als de Apple Watch-opslag vol is?

De opslagruimte op je Apple Watch kun je gebruiken voor eigen content, zoals muziek, foto’s en apps, maar er zitten wel wat limieten aan. Zo kun je maar een beperkte hoeveelheid muziek en foto’s kwijt op je smartwatch. Ook is niet de volledige opslagruimte beschikbaar om zelf te gebruiken. In deze tip leggen we uit waar je rekening mee moet houden.

Hoeveel Apple Watch opslag?

De hoeveelheid opslagruimte er op de Apple Watch zit is afhankelijk van het model:

Van de genoemde hoeveelheid opslag wordt ongeveer 3GB in beslag genomen door het besturingssysteem watchOS. Daardoor zul je niet de volledige 32GB tot je beschikking hebben, maar ongeveer 26GB. De vrije ruimte kun je gebruiken voor allerlei toepassingen, zoals het opslaan van muziek. De opslag is onderverdeeld per type data. Bij foto’s kun je aangeven hoeveel foto’s er gesynchroniseerd mogen worden. Daarbij geldt een maximum van 500 stuks. Het is dus niet de bedoeling om je complete foto- en muziekbibliotheek op je pols mee te nemen, maar alleen een selectie.

Opslagcapaciteit controleren van je Apple Watch

Wil je weten hoeveel opslagcapaciteit je Apple Watch aan boord heeft, dan check je dat zo:

 1. Open de Instellingen-app op je Watch.
 2. Ga naar Algemeen > Info.
 3. Bij Capaciteit zie je de totale hoeveelheid opslagruimte.

Apple Watch opslagcapaciteit

De capaciteit wordt verschillend weergegeven:

 • In watchOS 7 (links) en eerder is dit de totale opslag minus systeembestanden.
 • In watchOS 8 (rechts) en hoger krijg je de totale opslag te zien, inclusief systeembestanden.

Apple heeft deze weergave gewijzigd, omdat gebruikers soms verbolgen waren over het feit dat de beloofde 32GB helemaal niet zichtbaar was. De aangegeven hoeveelheid komt nu overeen met de 32GB die je hebt gekocht, ook al kun je het niet volledig gebruiken. Toch was de eerdere weergave eerlijker, omdat het aangeeft hoeveel opslag je daadwerkelijk tot je beschikking hebt.

Je kunt ook de Watch-app op je iPhone openen en naar Algemeen > Info gaan.

Capaciteit Apple Watch

Controleren hoeveel Apple Watch opslag vrij is

Om te zien hoeveel ruimte er nog vrij kun je op de iPhone of op de Apple Watch zelf kijken.

Opslag controleren op de iPhone

 1. Open de Watch-app op je iPhone.
 2. Ga naar Algemeen > Opslag.
 3. Bovenin het scherm zie je hoeveel opslagruimte er in gebruik is en als je naar beneden bladert zie je de ruimte die elke app inneemt.

Opslag vrij op Apple Watch

Bij oudere watchOS-versies ga je naar Algemeen > Gebruik. Ook je watchOS-versie, model en serienummer en andere info krijg je hier te zien.

Als er een software-update voor je Apple Watch klaar staat, kan deze extra veel ruimte in nemen waardoor het installeren van nieuwe apps niet meer mogelijk is.

Opslag controleren op de Apple Watch:

Je kunt ook op de Apple Watch zelf de opslag controleren:

 1. Ga op de Apple Watch naar de Instellingen-app.
 2. Ga naar Algemeen
 3. Blader omlaag en tik op Gebruik (watchOS 7) of Opslag (watchOS 8).

Vrije opslag bekijken watchOS 7
Weergave van vrije opslag in watchOS 7.

Je ziet de beschikbare capaciteit en de ruimte die verschillende apps innemen. In watchOS 8 is deze info meer gedetailleerd en kun je op een app tikken om te zien hoeveel ruimte de app zelf inneemt en hoe groot de bestanden zijn. Je kunt hier geen apps verwijderen.

Vrije opslag bekijken watchOS 8
Weergave van vrije opslag in watchOS 8.

Apple Watch: opslag vol?

Aanvankelijk waren de meeste apps nog maar enkele KB’s groot, maar gaandeweg is dit gegroeid. Tegenwoordig zijn de meeste apps enkele tientallen MB’s. Op een gegeven moment krijg je een melding krijgen dat er geen nieuwe apps meer geïnstalleerd kunnen worden, omdat de opslag vol zit. Je kunt via bovenstaande stappen (Algemeen > Gebruik) kijken welke apps veel ruimte in beslag nemen. Meestal nemen Muziek, Podcasts, Audioboeken en Foto’s de meeste ruimte in. Vooral op de Apple Watch Series 3 speelt dit probleem, omdat deze relateif weinig opslag heeft. Bij de Series 3 kun je ook tegen het probleem aanlopen dat je nauwelijks meer updates kunt installeren. Vanaf watchOS 8 heeft Apple dit opgelost door je tijdelijk meer ruimte te geven.

Apple Watch opslag vol

Apple Watch opslag vrijmaken

Wil je apps wissen, dan ga je naar het tabblad Mijn Watch. Je kunt nu de apps aantikken en de schakelaar omzetten om ze te deïnstalleren. Je kunt ook op de Apple Watch naar de lijstweergave van apps gaan en over de app vegen die je wilt verwijderen. Vervolgens tik je op het prullenbak-icoon.

Zoals hierboven uitgelegd kan het geheugen van je Apple Watch snel vol raken als er een software-update klaarstaat die al is gedownload naar de Apple Watch, maar nog niet is geïnstalleerd. Dit kan ongeveer 200MB in beslag nemen. Installeer de watchOS-update en je zult merken dat er weer ruimte vrij komt.

Muziek, Podcasts, Audioboeken en Foto’s verwijderen

Zie je dat één van deze categorieën de meeste ruimte innemen, dan los je dat als volgt op:

Muziek

 1. Open de Watch-app op je iPhone en ga naar Muziek.
 2. Schakel de persoonlijke afspeellijsten uit om deze muziek te verwijderen.
 3. Tik op Wijzig. Verwijder onderaan de apart gesynchroniseerde afspeellijsten en albums.

Podcasts

 1. Open de Watch-app op je iPhone en ga naar Podcasts.
 2. Standaard worden er automatisch podcasts toegevoegd die in het Luister nu-deel van de Podcasts-app op je iPhone staan. Heb je ze geluisterd, dan verdwijnen ze ook automatisch van je Apple Watch. Wil je dit handmatig regelen, selecteer dan nu Aangepast in plaats van Luister nu.
 3. Schakel de podcasts uit waarop je geabonneerd bent.

Audioboeken

 1. Open de Watch-app op je iPhone en ga naar Audioboeken.
 2. Schakel de opties Luister ik nu of Leeslijst uit om de audioboeken te verwijderen.
 3. Tik op Wijzig en verwijder onderaan de handmatig gesynchroniseerde audioboeken.

Foto’s

 1. Open de Watch-app op je iPhone en ga naar Foto’s.
 2. Tik op Fotolimiet en zet dit zo laag mogelijk (bijvoorbeeld 25).

Met deze instelling worden alleen de 25 meest recente foto’s van het geselecteerde album gesynchroniseerd.

Als je wilt weten hoe je iPhone opslagruimte kunt vrijmaken, lees dan eens onderstaande tips!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch