Apple Watch opslag

Apple Watch opslagruimte vol? Zo controleer je hoeveel geheugen er vrij is

De Apple Watch wordt geleverd met 8GB of 16GB opslag, die je kunt gebruiken voor muziek, podcasts en meer. Hoe controleer je hoeveel geheugen er nog vrij is op je Apple Watch? En hoe kun je de opslagruimte uitbreiden?

De opslagruimte op je iPhone kun je gebruiken voor muziek, podcasts en foto’s, maar er zitten wel wat beperkingen aan. Zo kun je maar een beperkte hoeveelheid muziek en foto’s kwijt op je smartwatch en in deze tip leggen we uit waar je rekening mee moet houden.

Hoeveel Apple Watch opslag?

De hoeveelheid opslagruimte er op de Apple Watch zit is afhankelijk van het model:

Hiervan wordt ongeveer 3GB in beslag genomen door het besturingssysteem watchOS. De rest kun je gebruiken voor andere toepassingen, zoals het opslaan van muziek. De opslag is onderverdeeld per type data. Zo kun je bij de 8GB-modellen maximaal 2GB aan muziek opslaan en maximaal 75MB aan foto’s. Zo kun je muziek luisteren en foto’s kijken zonder dat je verbonden hoeft te zijn.

De 2GB aan muziek komt neer op ongeveer 200 nummers, meer dan genoeg om mee te gaan hardlopen. Is de Apple Watch verbonden met de iPhone, dan kun je veel meer muzieknummers luisteren.

Foto’s past de Apple Watch automatisch aan, zodat het niet te veel ruimte inneemt. Dit betekent ongeveer 100 favoriete foto’s. Het is dus niet de bedoeling om je complete fotobibliotheek op je pols mee te nemen.

Controleren hoeveel Apple Watch opslag vrij is

Om te zien hoeveel ruimte er nog vrij kun je op de iPhone of op de Apple Watch zelf kijken.

Opslag controleren op de iPhone:

  1. Open de Watch-app op je iPhone.
  2. Ga naar Algemeen > Gebruik.
  3. Bovenin het scherm zie je hoeveel opslagruimte er in gebruik is per app.

Apple Watch ruimte van apps, muziek, foto's

De totale opslag minus de systeembestanden vind je terug onder Capaciteit (in het voorbeeld 5,3GB). Dit is altijd minder dan de theoretische capaciteit van 8GB of 16GB. Als er een software-update voor je Apple Watch klaar staat, kan deze extra veel ruimte in nemen waardoor het installeren van nieuwe apps niet meer mogelijk is.

Opslag controleren op de Apple Watch:

Je kunt ook op de Apple Watch zelf de opslag controleren:

  1. Ga op de Apple Watch naar de Instellingen-app.
  2. Ga naar Algemeen.
  3. Ga naar Info.

Apple Watch opslag en gebruik

Je ziet nu de beschikbare capaciteit en de nog vrije opslag, met het aantal muzieknummers, foto’s en apps die je hebt geïnstalleerd. Ook je watchOS-versie, model en serienummer en andere info krijg je hier te zien.

Wil je per app zien hoeveel ruimte wordt ingenomen, dan kijk je weer in de Watch-app op de iPhone. Je kunt hier geen apps verwijderen.

Apple Watch: opslag vol?

Aanvankelijk waren de meeste apps nog maar enkele KB’s groot, maar gaandeweg is dit gegroeid. Tegenwoordig zijn de meeste apps enkele tientallen MB’s. Op een gegeven moment krijg je een melding krijgen dat er geen nieuwe apps meer geïnstalleerd kunnen worden, omdat de opslag vol zit. Je kunt via bovenstaande stappen (Algemeen > Gebruik) kijken welke apps veel ruimte in beslag nemen.

Apple Watch opslag vol

Wil je apps wissen, dan ga je naar het tabblad Mijn Watch. Je kunt nu de apps aantikken en de schakelaar omzetten om ze te deïnstalleren. Helaas is er geen snelle manier om heel veel apps tegelijk te wissen. Zoals hierboven uitgelegd kan het geheugen van je Apple Watch snel vol raken als er een software-update klaarstaat die al is gedownload naar de Apple Watch, maar nog niet is geïnstalleerd. Dit kan ongeveer 200MB in beslag nemen. Installeer de watchOS-update en je zult merken dat er weer ruimte vrij komt.

Als je wilt weten hoe je iPhone opslagruimte kunt vrijmaken, lees dan eens onderstaande tips!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Categorie Apple Watch
Onderwerpen apple watch, opslag, opslagcapaciteit, opslagruimte
Device Apple Watch