Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Watch Mirroring in watchOS 9 en iOS 16

Apple Watch Mirroring: zo bedien je de Apple Watch vanaf je iPhone

De Apple Watch bedienen vanaf je iPhone kan dankzij de toegankelijkheidsfunctie Apple Watch Mirroring. Deze functie wordt ook wel synchrone Apple Watch-weergave genoemd. Wij laten je zien hoe dit werkt en wat je hiervoor nodig hebt.

Om de Apple Watch te bedienen, maak je gebruik van het touchscreen of de Digital Crown (of een combinatie van beide). Maar er kunnen situaties zijn waarbij het bedienen van de Apple Watch niet zo makkelijk gaat als je zou willen. Apple Watch Mirroring komt hierbij van pas. Dit is een Toegankelijkheidsfunctie, vooral bedoeld om mensen te helpen die problemen hebben met het bedienen van de Apple Watch. Maar het helpt iedereen om de Apple Watch vanaf de iPhone te bedienen, al dan niet in combinatie met andere toegankelijkheidsfuncties op de iPhone zoals schakelbediening. De functie maakt gebruik van de techniek van AirPlay en lijkt dan ook veel op AirPlay Mirroring en synchrone weergave met de Apple TV.

Apple Watch Mirroring: dit heb je nodig

Om Apple Watch Mirroring te kunnen gebruiken, moet je wel aan een paar eisen voldoen. Je hebt namelijk bepaalde softwareversies nodig en het werkt niet op alle Apple Watch-modellen:

De synchrone weergave van de Apple Watch om het horloge vanaf je iPhone te bedienen, werkt dus niet op oudere modellen zoals de Apple Watch Series 5 of de eerste generatie Apple Watch SE.

Apple Watch vanaf je iPhone bedienen doe je zo

Als je aan de eisen voldoet, kun je via deze stappen Apple Watch Mirroring instellen:

  1. Open op de iPhone de Instellingen-app en tik op Toegankelijkheid.
  2. Tik onder het kopje Fysiek en motorisch op Synchrone Apple Watch-weergave.
  3. Zet de schakelaar bij Synchrone Apple Watch-weergave aan.

Apple Watch bedienen vanaf iPhone dankzij Synchrone Apple Watch-weergave

Er verschijnt een venster met een grafische weergave van jouw Apple Watch. De iPhone maakt verbinding met je horloge en vervolgens verschijnt het scherm van de Apple Watch op je iPhone. Rondom het scherm van je Apple Watch verschijnt een blauw gekleurde ring, om aan te geven dat het beeld op je iPhone getoond wordt.

Vervolgens kun je alles bedienen vanaf je iPhone. Je kan op de virtuele Apple Watch tikken en scrollen, apps openen en meer. De Apple Watch zelf gebruik je dan alleen nog voor het doen van metingen, bijvoorbeeld voor je hartslag of voor het maken van een ECG. Het komt dan ook van pas als je om wat voor reden dan ook moeite hebt met het aflezen van het scherm. Je kunt ook op de virtuele Apple Watch-knoppen op de iPhone tikken om deze als het ware in te drukken. Je kunt dus op de Digital Crown ‘drukken’ om apps af te sluiten of om naar het appoverzicht te gaan. Als je gebruikmaakt van Schakelbediening of Stembediening op je iPhone, kun je deze functies ook gebruiken om de Apple Watch te bedienen (dus via je iPhone).

Apple Watch bedienen vanaf de iPhone en ECG maken

Zolang het scherm van je Apple Watch getoond wordt op je iPhone, kun je de iPhone niet voor andere dingen gebruiken. Het is dan ook vooral bedoeld om korte tijd te gebruiken en niet om dit voor langere tijd ingeschakeld te laten.

Apple Watch sneller bedienen van af de iPhone

Het is niet nodig om elke keer terug te keren naar de instellingen van toegankelijkheid om de functie in- of uit te schakelen. Je kunt de optie namelijk toevoegen aan de toegankelijkheidsknop in het Bedieningspaneel:

  1. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Activeringsknop en vink daar de Synchrone Apple Watch-weergave aan.
  2. Voeg de knop Snelle opties voor toegankelijkheid toe aan je Bedieningspaneel. Dat doe je via Instellingen > Bedieningspaneel.

Apple Watch-bedienen vanaf iPhone via knop voor toegankelijkheid in Bedieningspaneel

In het vervolg hoef je alleen maar het Bedieningspaneel te openen en op de knop voor snelle opties voor toegankelijkheid te tikken. Daarna wordt meteen verbinding gemaakt met de Apple Watch en wordt het scherm van je Apple Watch op je iPhone getoond en kun je hem vanaf daar bedienen.

Vooral handig voor schermopnames van Apple Watch

De functie is dus bedoeld voor als je moeite hebt met het bedienen of aflezen van de Apple Watch via het apparaat zelf, maar het kan ook van pas komen als je bijvoorbeeld een schermopname wil maken. Wil je iemand iets laten zien hoe je een bepaalde functie op de Apple Watch gebruikt, dan kun je een schermopname starten terwijl je de Apple Watch Mirroring gebruikt. Je doet dit zo:

  1. Start een schermopname van je iPhone via het Bedieningspaneel.
  2. Start de Synchrone Apple Watch-weergave via de stappen hierboven.
  3. Voer de handelingen die je wil opnamen op de Apple Watch uit via je iPhone.
  4. Stop de synchrone weergave en stop vervolgens de schermopname via de rode knop bovenaan het scherm.

De schermopname wordt, inclusief de opname van je Apple Watch-scherm, opgeslagen in de Foto’s-app. Vervolgens is het een kwestie van bijsnijden, zodat alleen het Apple Watch-scherm nog in de opname zit.

Wist je dat je sinds iOS 16 ook vanaf je iPhone andere apparaten in de buurt kan bedienen, zoals een iPad? Je kan dan bijvoorbeeld muziek afspelen of pauzeren op een iPad via je iPhone. In onze aparte tip lees je daar alles over.

Bekijk ook

Zo bedien je je andere Apple-apparaten met een iPhone (tot op zekere hoogte)

Wist je dat je je andere Apple-apparaten kunt bedienen vanaf je iPhone? Dat is bijvoorbeeld handig als je minder goed overweg kunt met een ander apparaat. In deze tip lees je hoe het werkt.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch