Schermopname iPhone

Zo maak je een schermopname in iOS 11

In iOS 11 zit een nieuwe schermopname-functie. In deze tip leggen we uit hoe de Schermopname werkt en hoe je een schermopname met geluid maakt.

Schermopnames in iOS 11

In iOS 11 is het heel gemakkelijk geworden om een schermopname van je iPhone of iPad te maken. Dat is eens wat anders dan een gewone screenshot! Je gebruikt hiervoor de nieuwe functie Schermopname.

Voorheen moest je voor schermopnames gebruik maken van apps van derden of de Mac. Dat hoeft in iOS 11 niet meer, maar je zult wel eerst de knop moeten toevoegen aan het Bedieningspaneel. Al je video’s worden automatisch bewaard in de Foto’s-app, waar je met filters en andere bewerkingstools de schermopnames nog wat kunt verrijken.

Schermopname iPhone

Voorbereiding: Schermopnames toevoegen aan je Bedieningspaneel

Voordat je kunt beginnen, moet de functie wel zichtbaar zijn op je toestel. Hiervoor moet je in het vernieuwde Bedieningspaneel zijn:

 1. Ga naar Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan.
 2. Zorg dat Schermopname is ingeschakeld. Tik op het groene knopje, als dit nog niet het geval is. Deze functie is in de beta nog niet vertaald naar het Nederlands.
 3. Coontroleer of de functie aanwezig is, door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen.

iPhone schermopname

Schermopname maken in iOS 11

Om een schermopname te maken ga je als volgt te werk:

 1. Veeg het Bedieningspaneel in beeld en tik op de knop voor Schermopname.
 2. De knop kleurt rood en de opname is begonnen.
 3. Ga naar de app waarvan je een schermopname wilt maken en voer de gewenste activiteiten uit. Een rode balk bovenin het scherm maakt duidelijk dat er een schermopname gaande is. Deze balk is ook in het uiteindelijke filmpje te zien.
 4. Als je klaar bent ga je terug naar het Bedieningspaneel en zet je Schermopname weer uit. De video wordt automatisch bewaard in je camerarol. Je kunt het eventueel bijsnijden en bewerken.

Schermopname iOS

Schermopnames maken met geluid

Je kunt ook kiezen voor een schermopname met geluid. Daarvoor moet je iets harder op de Schermopname-knop drukken, zodat je meer opties te zien krijgt.

 1. Druk iets harder op de Schermopname-knop, zodat onderstaand scherm in beeld komt.
 2. Tik onderin het scherm op de microfoon, om deze in te schakelen. Je maakt nu een schermopname met geluid, zodat je bijvoorbeeld een toelichting kunt inspreken.

Schermopname maken iOS 11

Schermopname stoppen in iOS 11

Er zijn meerdere manieren om de schermopname te stoppen:

 • Tik op de blauwe statusbalk bovenin het scherm. Er verschijnt nu een pop-up waarmee je de opname kunt stoppen.
 • Veeg omhoog om het Bedieningspaneel weer in beeld te krijgen. Je kunt op de knop tikken of met 3D Touch de extra knoppen tevoorschijn halen en de opname stoppen, maar dit is eigenlijk een onnodige extra stap.

Schermopnames bewerken in iOS 11

Alle schermopnames die je maakt worden bewaard in de camerarol. Ga daarom naar de camerarol, open de gewenste video en tik onderin het scherm op de knop om te bewerken. Je kunt de video nu korter snijden met de standaard bewerkingstools, maar je kunt ook naar iMovie gaan om bijvoorbeeld meerdere clips te combineren. Ook kun je de video bekijken door op de afspeelknop onderin het scherm te tikken. De video kun je vervolgens delen op sociale media, e-mail en op andere manieren.

Schermopname bewerken in iOS 11

Schermopname en Facebook

Zoals je een van de hierboven getoonde screenshots kunt zien heb je ook de mogelijkheid om je schermopname via Facebook te delen. Sinds iOS 11 kunnen apps van derden toegang krijgen tot de schermopnames via de officiële programmeertools van Apple. Facebook maakt hier sinds januari 2018 gebruik van, al werkt de functie bij ons nog niet goed. De functie zit sinds versie 156.0 in de Facebook-app.

Schermopname en privacy

Meerdere iCulture-lezers hebben ons gemeld dat ze zich zorgen maken over de schermopname-functie in iOS 11. Daarmee is het namelijk ook mogelijk om ongemerkt een FaceTime-gesprek of Snap met iemand op te nemen. Dit zou privacyproblemen met zich mee kunnen brengen.

Bedenk je echter wel, dat het al veel langer mogelijk was om FaceTime-gesprekken te filmen en om foto’s van Snaps te maken, bijvoorbeeld door met een tweede camera over iemands schouder mee te filmen. Je kunt dit nooit 100% voorkomen, al maakt Schermopname het wel veel gemakkelijker.

Hoe je een gewone screenshot maakt op iPhone en iPad lees je in onderstaande tip:

Bekijk ons complete overzicht iOS 11 tips. Met honderden tips voor iOS 11 bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerp ios 11
Software iOS 11