WhatsApp begint met uitrol van QR-codes, dark mode op de desktop en meer

WhatsApp heeft een reeks nieuwe functies aangekondigd, die de komende weken uitgerold worden naar gebruikers op verschillende platformen. Het gaat onder andere om de mogelijkheid om QR-codes te scannen en de donkere modus op de desktop-app. Ook nieuw is dat de QR-codes nu ook door bedrijven kunnen worden gebruikt.

Update donderdag 9 juli: WhatsApp-eigenaar Facebook kondigt vandaag aan dat bedrijven ook gebruik kunnen maken van de nieuwe QR-codes. Dit werkt via de speciale WhatsApp Business app. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om een voorgemaakt bericht te sturen zodra een klant de chat opent. Zo kan de klant voordat hij/zij een vraag stelt al meer informatie krijgen. Bedrijven kunnen ook een catalogus van het assortiment sturen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke bericht van 1 juli.


Er lekken regelmatig nieuwe functies uit van WhatsApp, die ontdekt zijn in de beta. Vaak moeten we maanden of zelfs jaren wachten totdat deze functies uitgerold worden. In een nieuwe blogpost laat WhatsApp weten dat ze nu op het punt staan om een aantal van de eerder ontdekte functies uit te brengen. Het zijn in totaal vijf nieuwe functies, waarvan er vier interessant zijn voor Apple-gebruikers. Hou er rekening mee dat het nog wel even kan duren voordat alle functies bij jou zichtbaar zijn.

WhatsApp rolt nieuwe functies uit: QR-codes, geanimeerde stickers en meer

Met de functie voor het scannen van QR-codes hoef je geen telefoonnummer meer uit te wisselen. Iedere WhatsApp-gebruiker krijgt in de app zijn of haar eigen QR-code. Door deze aan een onbekende te laten zien en te laten scannen via WhatsApp, start je meteen een gesprek. Maar let op: in de QR-code zit eigenlijk je telefoonnummer verstopt. Zodra je deze door iemand laat scannen, deel je dus in feite ook je mobiele nummer. Verspreid de QR-code daarom niet overal op het web of deel deze niet zomaar met onbekenden.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Daarnaast krijgt WhatsApp geanimeerde stickers. Je kan al een paar jaar stickers gebruiken in WhatsApp, maar dit zijn nu nog stilstaande plaatjes. De komende weken komen daar geanimeerde stickers bij. Deze bevatten een korte animatie, zoals een poppetje met bewegende hartjes er omheen. Je vindt de geanimeerde stickers in de zogenaamde stickerstore binnen WhatsApp. In onze tip lees je daar meer over.

Bekijk ook

WhatsApp stickers voor je chats: zo maak je ze zelf

Je kan stickers in je WhatsApp-berichten gebruiken. Hoe dit moet leggen we uit in deze tip over WhatsApp stickers. Je kan rechtstreeks in WhatsApp stickers gebruiken om je berichten op te vrolijken en ook zelf WhatsApp stickers maken. Dat kan nu ook vanaf de desktop.

Een andere fijne toevoeging is de uitbreiding van de donkere modus naar de desktop. Zowel in WhatsApp Web als in de WhatsApp Desktop-app kan je dan ook op de computer gebruiken. Je moet het wel apart inschakelen. Je gaat daarvoor in WhatsApp Web of WhatsApp Desktop naar Instellingen > Thema > Donker. In de webversie zou het nu al beschikbaar moeten zijn, terwijl het in de desktop-app snel uitgerold wordt.

WhatsApp dark mode op de desktop.

Een laatste verbetering vinden we bij de groepsgesprekken voor video. Je zag het misschien al in de meest recente update-omschrijving van de app, maar je kan nu een deelnemer aan een groepsvideogesprek uitlichten door deze ingedrukt te houden. Diegene komt dan beeldvullend op het scherm te staan. Dit is vooral handig als iemand lang aan het woord is, waardoor je minder afgeleid wordt door andere groepsdeelnemers.

Bekijk ook

Zo kun je met WhatsApp gratis bellen en videobellen (nu ook met meer privacy)

Via WhatsApp kun je gratis bellen of videogesprekken voeren. Dit kan zowel één-op-één als met een groep van maximaal 32 mensen. In deze tip lees je alles over bellen met WhatsApp en hoe je meer privacy kunt krijgen.

Er zijn nog genoeg nieuwe functies in WhatsApp die nog in ontwikkeling zijn. In ons eerdere overzicht zetten we nee aankomende verbeteringen op een rij.

Bekijk ook

Deze 14 nieuwe functies heeft WhatsApp in ontwikkeling

WhatsApp krijgt er de komende tijd allerlei handige functies bij. Het gaat om belangrijke toevoegingen en kleine aanpassingen, die de app net wat makkelijker in het gebruik maakt. Wij zetten veertien aankomende WhatsApp functies op een rij.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.