Apple’s Weer-app meldt ‘Ongezonde luchtkwaliteit’, wat is er aan de hand?

De afgelopen dagen hebben we meerdere meldingen gekregen van lezers die waarschuwingen zagen over een slechte luchtkwaliteit. Moet je je zorgen maken?

Zo kregen we meldingen van mensen die in het groene Berlijn opeens te maken kregen met een ongezonde luchtkwaliteit. Maar ook bij vliegveld Weeze (net over de grens en populair bij Nederlanders) bleek de luchtkwaliteit ongezond. Bij al die meldingen gaat het om mensen die naar Duitsland zijn gereisd. Daar is het probleem al langer bekend: op de meest bosrijke plaatsen krijgen mensen een melding over de luchtkwaliteit. De Duitse weerdienst heeft nu kritiek geuit op Apple.

Luchtkwaliteit in iOS 12

In de Weer-app op je iPhone en Apple Watch wordt sinds kort een nieuwe waarde getoond, de luchtkwaliteit. Dit gebeurt alleen in bepaalde landen. Voor Nederlandse plaatsen is de Luchtkwaliteitsindex (LKI) helaas niet beschikbaar. In Duitsland is dat wel het geval en het is dan ook niet vreemd dat alle meldingen die we tot nu toe hebben binnengekregen afkomstig zijn van Nederlanders die ergens in Duitsland zitten. Zo stuurde iCulture-lezer Nick ons onderstaand screenshot uit Selfkant (vlakbij Limburg):

Luchtkwaliteit iPhone

De melding over luchtkwaliteit levert in ieder geval veel verwarring op. De Duitse weerdienst DWD noemt de meldingen dan ook “twijfelachtig tot nutteloos”. De dienst vindt de informatie te oppervlakkig, omdat onduidelijk is wat ermee wordt bedoeld en hoe het wordt gemeten. Bovendien verwacht je dergelijke meldingen in Beijing of Hongkong, maar niet ergens in een dorpje op het Duitse platteland. Mensen willen weten of de informatie uit serieuze bronnen komt. Apple noemt alleen ‘The Weather Channel’ als bron.

Het kan ook zijn dat DWD gefrustreerd is dat er geen gebruik is gemaakt van de lokale informatie. De weerdienst heeft zelf een strakke definitie van de luchtkwaliteit, op basis van bijvoorbeeld de belasting door schadelijke stoffen. De metingen die ze doen voldoen aan nationale (VDI, DIN) en internationale normen (ISO, CEN, WHO), maar bij The Weather Channel is onduidelijk waar ze de Europese info vandaan halen. Blijkbaar niet bij DWD.

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.