Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Luchtkwaliteit in de Weer-app op de iPhone in Nederland

Luchtkwaliteit buitenshuis bekijken met je iPhone en Apple Watch

Hou de luchtkwaliteit in diverse steden in de gaten met de Weer-app op je iPhone en meer. Je kunt ook gebruik maken van luchtkwaliteit-apps van derden, die je op de iPhone kunt installeren. Ze geven een melding als de luchtkwaliteit minder wordt.

Je kunt de luchtkwaliteit met HomeKit-sensoren binnenshuis meten. Maar wat als je wilt weten wat de actuele luchtkwaliteit in een bepaalde stad is? Daarvoor kun je de Weer-app op je iPhone of Apple Watch raadplegen. Apple berekent deze waarde niet zelf, maar krijgt de data doorgestuurd via verschillende weerdiensten. Wie er helemaal bovenop wil zitten kan ook een Apple Watch-complicatie instellen voor de zogenaamde Air Quality Index (AQI; LKI in het Nederlands).


De luchtkwaliteit wordt bepaald door de aanwezigheid van allerlei deeltjes, zoals smog en fijn stof. In Nederland maakt Apple gebruik van de metingen van Breezometer. In België wordt in Apple’s Weer-app helaas geen informatie over de luchtkwaliteit getoond. Gebruik in dat geval één van de alternatieve apps, zoals genoemd onderaan dit artikel.

Luchtkwaliteit (LKI) op de iPhone, iPad en Mac bekijken

Zo ontdek je wat de luchtkwaliteit in een bepaalde stad is op de iPhone. Vanaf iOS 16 en macOS Ventura bekijk je dit ook op de iPad en Mac:

  1. Open de Weer-app.
  2. Blader omlaag naar de luchtkwaliteit, te herkennen aan een soort regenboogbalk met verschillende kleuren.

Luchtkwaliteit in de Weer-app op de iPhone in diverse steden in iOS 16

Lang niet voor alle steden wordt de luchtkwaliteit aangegeven. In Nederland is het beschikbaar sinds iOS 14.7. Daarnaast werkt het ook in Canada, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Japan, Mexico, Singapore, Zuid-Korea en Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Je kan ook meer informatie bekijken door te tikken op Toon meer of op het infoblok van de luchtkwaliteit zelf. Dit scherm geeft iets meer achtergrondinformatie over de luchtkwaliteit in de gekozen stad. Je ziet bijvoorbeeld gezondheidsinformatie, waarin uitgelegd wordt of je je activiteiten aan moet passen aan de huidige luchtkwaliteit. Ook lees je wat de primaire verontreinigende stof is. Dit is in Nederland meestal stikstofoxiden.

Meer informatie over luchtkwaliteit in de Weer-app

Tot slot kun je ook de luchtkwaliteit bekijken op een wereldkaart. Tik hiervoor in de Weer-app op het blok met de radarbeelden en kies voor de meting Luchtkwaliteit door te tikken op de knop met de drie vierkantjes. Met kleuren op de kaart zie je hoe de luchtkwaliteit in landen is. Als er geen informatie beschikbaar is over luchtkwaliteit, dan is dit land of regio niet ingekleurd. Dat geldt bijvoorbeeld voor België.

Luchtkwaliteit in de Weer-app bekijken op een kaart met kleuren

Luchtkwaliteit op de Apple Watch bekijken

Je kunt de luchtkwaliteit (LKI) ook op de Apple Watch bekijken en wel op twee manieren: via de Weer-app en door het instellen van een complicatie. Het bekijken in de weerapp werkt op dezelfde manier als hierboven omschreven voor de iPhone. Je opent de Weer-app op je toestel, kiest een geschikte stad en krijgt de waarde te zien op een soort regenboogbalk.

Luchtkwaliteit op de Apple Watch in de Weer-app in Nederland.

Je kunt ook een complicatie instellen voor je wijzerplaat, maar dit heeft alleen zin als je in een stad bent waar de luchtkwaliteit getoond wordt:

  1. Ga naar de wijzerplaat die je wilt aanpassen.
  2. Hou je vinger op het scherm.
  3. Tik op Wijzig.
  4. Blader naar de complicatie die je wilt aanpassen.
  5. Kies Luchtkwaliteitsindex.

Complicatie van luchtkwaliteit (LKI) op Apple Watch instellen.

Bekijk ook

Complicaties voor je Apple Watch wijzerplaat, zo werkt het

Apple Watch complicaties zijn kleine widgets op de wijzerplaat van de Apple Watch. In deze gids lees je hoe ze werken, wat je ermee kunt en hoe je ze instelt.

Luchtkwaliteit bekijken in apps

Helaas werkt het tonen van de luchtkwaliteit niet standaard in België. Maar gelukkig kun je met apps van derden wel de luchtkwaliteit te zien krijgen. Hier zijn enkele apps:

  • IQAir AirVisual | Air Quality (Gratis, iPhone/iPad/Watch, iOS 14.0+) - Toont de luchtkwaliteit bij jou in de buurt en standaard ook voor steden als Beijing, Seoul, Los Angeles en Parijs. Dit kun je uiteraard aanpassen, als je andere steden wilt zien.
  • Plume Labs: Air Quality App (Gratis, iPhone, iOS 13.0+) - Bevat reclame voor de Flow Air Pollution Sensor, maar als je meerdere zelfgekozen steden toevoegt verdwijnt dit blok vanzelf uit beeld.
  • Buienradar - weer (Gratis, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 14.5+) - Ook in de Buienradar-app kun je de luchtkwaliteit bekijken door deze kaart te selecteren bij de radarkaarten. Gebruikt een andere kleurweergave dan bovengenoemde apps, maar geeft wel voorspellingen per uur voor de komende drie dagen.

Bij al deze apps zul je je locatie moeten delen. Vaak vragen ze ook of ze je notificaties mogen sturen over de luchtkwaliteit. We hebben alledrie de apps getest en bij geen van drie ben je verplicht om eerst een account aan te maken.

Luchtkwaliteit-apps voor iPhone
Van links naar rechts: Breezometer, AirVisual en Plume Labs.

Lees ook:

Bekijk ook

Luchtkwaliteit meten met HomeKit-sensoren: zo pak je het aan

Schone lucht is belangrijk om je binnenshuis prettig te voelen. In deze tip leggen we uit hoe je met luchtsensoren en HomeKit kunt zorgen dat de lucht binnenshuis niet te veel CO2 en vluchtige deeltjes bevat.

Wil je het binnenshuis ook goed aanpakken, kijk dan eens naar een slimme luchtreiniger zoals die van Dyson.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!