Waarom Apple Pay in Nederland een succes kan worden

Apple heeft een eigen betaaldienst, waarmee je makkelijk met je iPhone en Apple Watch betalingen kunt verrichten. Apple Pay komt in steeds meer landen beschikbaar, maar kan het in Nederland wel een succes worden, waar we al zoveel betaaldiensten hebben? Wij denken van wel.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Betaaldiensten zijn hot. Er zijn steeds meer bedrijven die het makkelijker maken om overal te betalen. Vodafone, Samsung, Google en Apple hebben allemaal betaaldiensten opgezet om te zorgen dat je overal makkelijk kunt betalen en daarnaast ontstaan nieuwe initiatieven zoals bunq en Daalder. Ook Nederlandse banken zoals ING en Rabobank willen maar al te graag dat je gebruikmaakt van hun eigen initiatieven, zoals MyOrder. Er zijn aanbieders en oplossingen genoeg. Kan Apple Pay dan nog wel een succes worden in Nederland? Wij denken van wel.


ING Mobiel Betalen

1. Veel geschikte betaalautomaten

Sinds april 2014 is het op veel plekken in Nederland mogelijk om contactloos te betalen. ING startte eind 2013 al met de uitgifte van bankpassen met een NFC-chip en ook de ABN AMRO startte in 2014 met deze nieuwe vorm van contactloos betalen. Op dit moment zijn zelfs bijna alle ABN AMRO-klanten van zo’n pas voorzien. De Rabobank kwam eerder dit jaar met de eerste geschikte betaalpassen. Van de ongeveer 300.000 betaalautomaten die Nederland rijk is, is ruim eenderde geschikt voor contactloze betalingen. En het goede nieuws: al deze betaalautomaten zijn straks ook geschikt voor Apple Pay. Doordat contactloos betalen steeds normaler geworden is, zullen winkeliers ook niet raar opkijken als je je iPhone of je Apple Watch tevoorschijn haalt voor het verrichten van een betaling.

2. Nederlanders hebben contactloos betalen snel omarmd

Contactloos betalen blijkt een succes: de honderd miljoenste contactloze betaling vond plaats in november 2015. “We hadden niet verwacht deze mijlpaal al zo snel te bereiken”, aldus Piet Mallekoote, directeur Betaalvereniging Nederland. Het komt mede door de snelle uitrol van geschikte pinapparaten. In een jaar tijd is het aantal contactloze betaalapparaten verdubbeld.

3. Nederlandse banken zien het wel zitten

Ruim een jaar geleden vroegen we de Nederlandse banken hoe zo over Apple Pay dachten. ING en ABN AMRO waren vooral enthousiast om mee te doen. ING was zelfs blij dat Apple zich met mobiel betalen gaat bemoeien: meer keuze, een groter bereik en een veilige oplossing. Wanneer Apple Pay in Nederland nu eigenlijk van start gaat, daar zijn de banken veel terughoudender over. ING heeft al een paar keer aangegeven dat ze ermee bezig zijn, maar medewerkers werden telkens weer teruggefloten met een standaardreactie (“We houden de ontwikkelingen in de gaten”).

Bekijk ook

Nederlandse banken zien Apple Pay wel zitten

Nederlandse banken werken graag met Apple samen aan de introductie van Apple Pay. ING staat zelfs te springen om het te introduceren.

4. Nederlanders voelen zich sterk betrokken bij hun bank-app

Veel Nederlanders maken dagelijks gebruik van de app van hun bank. Een blik in de App Store zegt genoeg: mensen uiten hun ongenoegen als ze niet tevreden zijn met de mobiel bankieren-app van hun bank, terwijl anderen vol lof spreken over de nieuwe functies. Het is anno 2015 zelfs zo dat mensen wisselen van bank omdat de app niet bevalt. Wie had dat tien jaar geleden nu gedacht?

Rabobank overstappen

Gebruikers staan daarbij open voor nieuwe functies: als een app geen Touch ID ondersteunt (zoals de nieuwe Rabobank-app), dan leidt dat tot klachten. Dit merkten we ook aan de (voorlopige) tussenstand van onze poll naar de tevredenheid over banken-apps. Als klanten van de ene bank geavanceerde spraak- en beveiligingsfuncties hebben, willen klanten van andere banken dat ook. Zodra banken Apple Pay gaan ondersteunen, zullen gebruikers dat meteen gaan proberen, zó betrokken zijn ze bij hun bank-app.

Bekijk ook

iCulture peilt: Hoe tevreden ben jij over de app van jouw bank? [uitslag]

De app van je bank gebruik je bijna dagelijks. Ben jij tevreden over de bank-app die je gebruikt, of is het een drama en ben je sterk geneigd om over te stappen? iCulture zoekt het uit in deze mini-enquĆŖte.

5. Er zijn veel iPhones in Nederland

Apple-eigenaren staan erom bekend dat ze nieuwe functies snel omarmen. Nieuwe versies van iOS worden razendsnel binnengehaald. er zijn momenteel twee oplossingen voor contactloos betalen met je mobiele telefoon: met de ING Mobiel Betalen-app en de app Rabo Wallet. Hiervoor heb je een Android-toestel met NFC-chip nodig, als een Samsung Galaxy S4, Galaxy Note 3 en Samsung Galaxy S6 (Edge). Voor iPhone-gebruikers zijn er nog geen bruikbare oplossingen, waardoor Apple Pay een waardevolle toevoeging is. iPhones zijn er genoeg in Nederland: een kwart van de smartphones in Nederland betreft een iPhone. Heb je geen iPhone 6 of nieuwer, dan werkt het ook met de Apple Watch.

Bekijk ook

Apple Pay in Nederland: zo werkt het al

Apple Pay blijkt in Nederland te werken, bijvoorbeeld bij Starbucks Amsterdam. Maar nog niet elke creditcard werkt.

Obstakel: creditcardgebruik in Nederland

De belangrijkste beperkende factor voor Apple Pay in Nederland, is dat we in tegenstelling tot Amerikanen relatief weinig gebruik maken van creditcards. Toch blijkt het creditcardbezit wel mee te vallen: iets meer dan de helft van de Nederlanders (59%) heeft een creditcard. Toch gebruiken we de kaarten amper: in 2014 rekenden we 2,9 miljard keer af met een pinpas en slechts 40 miljoen keer met een creditcard. Als mensen een creditcard gebruiken, dan is het vaak voor grote aankopen. Het doen van dagelijkse boodschappen via je creditcard is nog ongebruikelijk, ook als dat (met een omweg) via Apple Pay gebeurt. Daarbij speelt mee dat jongeren die graag nieuwe oplossingen proberen, vaak niet beschikken over een creditcard.

Contactloos betalen met een ING-pas.

Verschillen Apple Pay en contactloos betalen met pinpas

Hoewel de werking van contactloos betalen met je pinpas en Apple Pay overeenkomsten vertoont, zijn er ook verschillen. Bij contactloos betalen geldt een limiet van €25, zonder dat je een pincode hoeft in te voeren. Omdat je bij Apple Pay toestemming voor de betaling geeft met je vingerafdruk en Touch ID, is een pincode niet meer nodig, ook niet bij hogere bedragen. In Engeland is er in sommige gevallen toch een limiet van £30 bij contactloos betalen, ook met Apple Pay. Hoe dit in Nederland uit gaat pakken, is nog lastig te zeggen.

Apple Pay gebruiken met een Apple Watch.

De nieuwste betaalmethode: betalen met QR-codes

Als er alternatieven voor contactloos betalen opduiken, valt op dat ze vaak werken met QR-codes. In de Verenigde Staten werd een alternatief dat met QR-codes werkt (CurrentC) weggehoond omdat het minder veilig is en minder privacywaarborgen biedt dan Apple Pay. Toch is de Betaalvereniging Nederland van plan om ook een mobiele betaalmethode op basis van QR-codes aan te gaan bieden. Dat vergt wel weer extra technische aanpassingen, want de winkels moeten beschikken over een display waarop ze een QR-code kunnen tonen. Klanten scannen deze code om een iDeal-betaling op hun smartphone uit te voeren. De betaalmethode is vooral bedoeld voor offline gebruik en werkt met iDeal-betalingen. Vanaf 2016 moet de QR-betaalmethode operationeel zijn. Goede ontwikkeling? Mwah, wij vinden het eigenlijk een beetje achterhaald…

Betalen met QR-code

OV-reizen betalen met Apple Pay

In Londen kun je met Apple Pay al betalen in het openbaar vervoer. In Nederland zou dit ook een vliegende start voor Apple Pay kunnen betekenen. Verschillende OV-bedrijven zijn inmiddels al gestart met een proef om inchecken met je smartphone mogelijk te maken. Ook dit werkt momenteel alleen met Android-telefoons, maar de situatie in Engeland bewijst dat Apple bereid is om Apple Pay geschikt te maken voor het openbaar vervoer.

Een probleem is wel, dat de OV-chipkaart niet de beste reputatie heeft. Zowel problemen met de beveiliging als het gedoe met in- en uitchecken leverden veel kritiek op. We zijn benieuwd of Translink (het bedrijf achter de OV-chipkaart) bereid is om met Apple om tafel te gaan. Een van de kenmerken van Apple Pay is dat de winkelier of dienstenaanbieders geen privacygevoelige gegevens van de gebruiker te zien krijgt. Maar bij de OV-chipkaart worden reisgegevens juist wel langdurig vastgelegd.

Conclusie: Apple Pay kan tóch een succes worden in Nederland

Het lijkt erop dat niks Apple Pay in de weg staat om een succes te worden in Nederland. De banken staan te springen, er zijn genoeg betaalautomaten geschikt voor Apple Pay en ook de consument is inmiddels gewend geraakt aan contactloos betalen en kijkt reikhalzend uit naar betalen met hun iPhone of Apple Watch. Ben jij al helemaal klaar voor Apple Pay?

Wat is Apple Pay?

Tijdens het september-evenement in 2014 kondigde Apple haar eigen betaaldienst aan. Apple Pay werkt met alle iPhone’s met NFC-chip (afkomstig van een Nederlands bedrijf nota bene), of een iPhone in combinatie met een Apple Watch. Hoewel het gebruik van Apple Pay een lange tijd voorbehouden was aan mensen met een Amerikaanse bankpas, komt Apple Pay in steeds meer landen beschikbaar. Afgelopen zomer konden Britten gebruikmaken van Apple’s betaaldienst en zelfs in- en uitchecken in het Londense openbaar vervoer werd mogelijk. In november werd Apple Pay ook gelanceerd in Canada en Australië en in 2016 is in ieder geval China aan de beurt.

Wanneer het de beurt is aan Nederland, is op dit moment nog even gissen. Nederland is er in ieder geval wel klaar voor, zo hebben we hopelijk duidelijk gemaakt in dit artikel.

Bekijk ook

Apple Pay: het complete overzicht van Apple's betaaldienst

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple. Bij welke banken werkt Apple Pay, in welke landen werkt het en hoe doe je een betaling? Lees hier alles over Apple Pay in Nederland, de beveiliging en alle aangesloten banken en winkels.

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en Belgiƫ. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.