3D-Touch-iPhone-6s-homescreen

iCulture jaaroverzicht 2015: 3e kwartaal met Apple Watch, iPhones, iPods en meer

Terugblikken naar het derde kwartaal van 2015? Dat kan met ons handige kwartaaloverzicht. In het derde kwartaal is er weer een hoop gebeurd. Wat denk je van de release van de Apple Watch in Nederland en de aankondiging van de nieuwe iPhone, iPad en Apple TV?
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

iPhone-6s-2gb-ram
Het derde kwartaal is altijd een drukke periode voor Apple: in de maand september worden altijd veel nieuwe producten aangekondigd. We blikken in dit artikel terug op de belangrijkste gebeurtenissen in de maanden juli, augustus en september. Vooral in juli en september zijn er een aantal belangrijke Apple-gebeurtenissen geweest die in dit deel de revue zullen passeren. Wil je meer weten over het eerste halfjaar van 2015? Alles over het eerste kwartaal lees je in dit artikel, terwijl het tweede kwartaal gisteren in de schijnwerpers stond.

1. De lancering van de Apple Watch in Nederland

Het derde kwartaal begon meteen goed met de lancering van de Apple Watch in Nederland. De Apple Watch is Apple’s allereerste smartwatch en het eerste nieuwe product in een volledig nieuwe categorie sinds de iPad. We moesten even wachten op de Nederlandse lancering, maar op 17 juli 2015 was het zover. Was jij er op deze allereerste dag bij? Ook Apple Premium Resellers waren een vroeg bij met de verkoop van de Apple Watch. Mensen stonden nog niet met grote aantallen in de rij, dus de voorraden waren voldoende voor de eerste dagen. De verkoop begon direct in de ochtend, waardoor je een afspraak kon maken om je Apple Watch in één van de Apple Stores op te halen.

apple-watch-3-stuks

Met de komst van de Apple Watch in Nederland, kwamen er ook steeds meer apps beschikbaar. Over deze apps lees je verderop in dit kwartaaloverzicht meer. Ook verscheen de Apple Watch in nog veel meer andere landen, zoals Zweden, Nieuw-Zeeland, Turkije, Oostenrijk en Denemarken. In tegenstelling tot de release in Amerika, is de Apple Watch in de landen met een Apple Store ook direct in de fysieke winkels te verkrijgen. Later in het derde kwartaal introduceerde Apple ook een gouden en roségouden aluminium Apple Watch Sport. Voorheen was alleen de hele dure Apple Watch Edition in die kleuren verkrijgbaar.

2. Nieuwe iPods

Naast de Apple Watch verscheen er deze zomer nog een reeks nieuwe producten. Apple onthulde namelijk nieuwe iPod-modellen, die meteen beschikbaar kwamen. Vooral de iPod touch werd binnenin flink verbeterd. Naast nieuwe kleuren, werd de iPod touch uitgerust met een 8 megapixel camera en een snellere A8-chip. De iPod touch kwam daarbij uit op specificaties van de iPhone 6, terwijl het scherm 4-inch blijft. Ook was voor het eerste en iPod touch met 128GB verkrijgbaar.

ipod-touch-lineup-2015

De iPod nano en iPod shuffle werden alleen opnieuw uitgebracht in andere kleuren, zoals goud en een nieuwe kleur blauw. De lancering van de nieuwe iPods kwam hand in hand met de komst van Apple Music eind juni, waardoor belangstellende van start konden met de allernieuwste iPods.

3. Nieuwe iPhone, iPad en Apple TV

September is voor Apple-fanaten een reuze spannende maand. Kloppen alle geruchten van de laatste maanden en heeft Apple nog nieuwe dingen in petto? Zoals we van Apple gewend waren, stond begin september het grote Apple-evenement op de agenda. Daar kondigden Apple een hoop nieuwe apparaten aan. Naast de (voorspelbare) nieuwe iPhones, was er ook ruim voldoende aandacht voor andere apparaten.

Apple-TV-NederlandApple kondigde tijdens dit evenement de allernieuwste Apple TV aan. Deze vierde generatie Apple TV stond al heel lang op het programma, maar in september was het eindelijk zover. De nieuwe Apple TV heeft een eigen App Store, waardoor ontwikkelaars zelf apps kunnen maken. Naast de Apple TV was er ook aandacht voor de iPad. Er werd al lang over gediscussieerd, maar Apple kondigde toch eindelijk de iPad Pro aan. Deze extra grote iPad met de nieuwe Apple Pencil is vooral geschikt voor creatievelingen die grafische taken uit willen voeren. De Apple TV stond gepland voor ergens in oktober, terwijl de iPad Pro in november verwacht werd. Ook werd stilletjes de iPad mini 4 aangekondigd, die qua specificaties lijkt op de iPad Air 2 uit 2014.

iPad-Pro-Martian

Als klap op de vuurpijl werden ook de nieuwe iPhones aangekondigd. De iPhone 6s en iPhone 6s Plus zijn qua vormgeving nagenoeg identiek aan de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, maar hebben meer RAM, een 12 megapixel camera en 3D Touch: het scherm is drukgevoelig, waardoor de iPhone voelt hoe hard je op het scherm drukt. De iPhone 6s en iPhone 6s Plus verschenen eind september in de eerste groep landen, maar het was nog onbekend wanneer wij in Nederland de nieuwe toestellen konden verwachten. Dit bleek uiteindelijk begin oktober te zijn.

iPhone 6s en iPhone 6s Plus naast elkaar.

Dit was er nog meer in het nieuws

Naast bovenstaande belangrijke gebeurtenissen, was er nog veel meer nieuws over alles wat met Apple te maken heeft:

 • Goed nieuws uit eigen huis: iCulture was genomineerd voor Website van het Jaar 2015!
 • Ander nieuws uit het iCulture-kamp: Bas Vroegop kondigde aan te stoppen bij iCulture. Hij was toe aan een nieuwe stap, al was de beslissing om te stoppen een lastige keuze.
 • Niet veel later ging Benjamin aan de slag als redacteur bij iCulture. Zijn eerste bericht? Pokémon Shuffle Mobile verscheen gratis voor iOS!
 • Website van het Jaar iCulture

 • Genoeg nieuws over de geruchte auto van Apple. Zo zou er personeel weggekaapt zijn bij andere divisies en schiet het project sneller op dan gedacht.
 • Nog voordat de nieuwe iPhone aangekondigd werd, waren er al heel veel geruchten. Bijvoorbeeld over de camera, maar ook de binnenkant zou al gelekt zijn.
 • De zomer werd overspoeld met geruchten, want ook de iPad Pro kwam aan bod. Deze zou in november verschijnen. Correct, zo bleek achteraf. En het scherm? Die zou gemaakt zijn door Sharp.
 • Back to School

 • Nog meer geruchten: de iPhone 6c zou in het tweede kwartaal van 2016 verschijnen. Tegengestelde geruchten beweerden een datum in november 2016.
 • Het laatste product waar flink wat geruchten over verscheen, is de nieuwste Apple TV. Geruchten in augustus wezen al op een correcte prijs en releasedatum. En hoe zit het nou met die tv-dienst?
 • Ook het Back to School-programma werd weer ingezet. Deze keer kreeg je gratis een Beats-koptelefoon bij een nieuwe Mac.
 • Apple Store Brussel, kijkje in de winkel met bomen

 • Nieuw dit jaar was de publieke beta voor een grote iOS-release. Die eer ging naar iOS 9, waarvan de publieke beta in juli verscheen.
 • Belgen kunnen voor het eerst in eigen land shoppen in een officiële Apple Store: deze werd in september in Brussel geopend.
 • Ook goed nieuws voor de Belgen: ook die was vanaf 19 september 2015 verkrijgbaar.
 • Siliconenhoes iPad mini 4.

 • Weet je het nog? Er was gedoe bij de nieuwe privacy-verklaring van Spotify. Gelukkig kwamen ze hier later zelf op terug.
 • Ook leuk: Apple Pay kwam voor het eerst buiten Amerika beschikbaar. Engeland was de gelukkige met een lancering in juli van dit jaar.
 • Voor de iPad mini 4 kwam Apple stilletjes met een nieuwe siliconenhoes voor de iPad mini 4. De Smart Case is helaas niet meer. Later verscheen deze hoes ook nog voor de iPad Pro.
 • Chromecast 2 review: verschillende kleuren.

 • Ook lekte in september de nieuwe Philips Hue-bridge uit. Deze is vierkant en werkt samen met Apple’s HomeKit. Hierdoor kun je je lampen bedienen dankzij Siri.
 • Goed nieuws voor mensen die meer opslag willen in iCloud: Apple heeft dit kwartaal de prijzen verlaagd. Hierdoor is het een stuk voordeliger om gebruik te maken van Apple’s opslagdienst.
 • In september werd ook nog even de nieuwe Chromecast aangekondigd. Het accessoire heeft een nieuw uiterlijk gekregen en ook werd de Chromecast Audio aangekondigd.
 • watchOS 2

 • September is traditiegetrouw ook een echte software-maand. Wat te denken van de release van iOS 9? Deze maakt je iPhone een stuk slimmer en verbetert bijvoorbeeld de Notities-app.
 • Op het randje van het derde kwartaal kwam ook El Capitan voor de Mac uit. Deze update maakt je Mac een stukje sneller, maar heeft ook nieuwe functies zoals een gedeelde schermvullende weergave en een verbeterde Notities-app.
 • Ook watchOS 2 had midden september moeten verschijnen, maar werd op het laatste moment uitgesteld door een vervelende bug. Uiteindelijk verscheen de update niet veel later, en wel op 21 september 2015.

De apps van het derde kwartaal 2015

Naast het belangrijke nieuws, verschenen er in het derde kwartaal ook een aantal noemenswaardige apps en vernieuwingen op app-gebied. De apps hieronder staan nog in ons geheugen gegrift.

 • Mozilla toonde begin september de allereerste preview van Firefox voor iOS. Later dit jaar kwam de app publiekelijk beschikbaar, waardoor er weer een mobiele browser bij gekomen is.
 • In de zomer verscheen de nieuwste versie van Office for Mac eindelijk voor het grote publiek. Office for Mac 2016 heeft een nieuwe vormgeving en brengt de programma’s weer op gelijke hoogte met de andere Office-producten.
 • Wat moet je met een Apple Watch zonder apps? Daarom verschenen er in de zomer een hele reeks aan Nederlandse apps. Wat te denken van de ING, ABN AMRO en NU.nl. Maar er zijn nog veel meer Nederlandse apps beschikbaar voor de Apple Watch.
 • Office-2016-for-Mac-is-here-1

 • Wie speelde vroeger geen RollerCoaster Tycoon? Bizarre achtbanen bouwen, bezoekers misselijk maken en vervolgens failliet gaan: herkenbaar voor elke RollerCoaster Tycoon-fan. RollerCoaster Tycoon 3 kwam in augustus beschikbaar voor iOS.
 • Ook in augustus werd het voor iPhone-gebruikers eindelijk mogelijk om WhatsApp vanaf de desktop te benaderen, want WhatsApp Web kwam eindelijk beschikbaar voor mensen met een iPhone.
 • Nog een iconische game: Pac-Man 256 is het klassieke Pac-Man, maar in een modern Crossy Road-jasje. Leuk voor onderweg. De game verscheen in augustus voor iPhone en iPad.
 • De grootste blunder van dit jaar moet de nieuwe app van de Rabobank zijn. Klacht na klacht over het compleet nieuwe design, maar de Rabobank hield vertrouwen. Misschien winnen ze er ooit nog wel een prijs mee?
 • Rabobank: nieuwe app

 • Instagram voerde een aantal wijzigingen door dit jaar. Zo was het niet meer nodig om vierkante foto’s te maken, terwijl de advertentieplannen uitgebreid werden. Zo bleek snel dat de videoreclames langer werden, tot wel 30 seconden.
 • Pokémon Shuffle Mobilewas niet de enige nieuwe Pokémon-game voor iOS, want ook Pokémon Go werd aangekondigd. In de game kun je straks in het echte leven Pokémon vangen, door gebruik te maken van je iPhone en een speciaal bandje.
 • Eén van de betere games van dit jaar verscheen ook in het derde kwartaal: Lara Croft GO. Lara Croft GO is een prachtige avonturengame met daarin de hoofdrol voor de bekende rondborstige Lara Croft. Een aanrader voor de echte liefhebber.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 december 2015, 18:39
Categorie Achtergrond
Onderwerpen jaaroverzicht, jaaroverzicht 2015

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.