MacBook Pro 2021 teardown

Eerste teardowns van nieuwe MacBook Pro’s staan online: dit is er ontdekt

De nieuwe MacBook Pro's zijn nog maar net te verkrijgen en de eerste eigenaren hebben hun exemplaar al opengeschroefd. Daarin worden de eerste ontdekkingen gedaan over het interne ontwerp.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Teardown van de 14-inch en 16-inch MacBook Pro

Hoewel we nog moeten wachten op de volledige teardown van iFixit, krijgen we nu al een interessante kijk in het interne ontwerp van de nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro. Op Reddit plaatste ‘the_Ex_Lurker’ zijn eerste observaties.


Als belangrijkste verandering merkt de Reddit-gebruiker dat Apple voor het eerst sinds 2012 is overgestapt op nieuwe batterijen. Specifieker: de manier waarop de batterijen worden gemonteerd. Al bijna 10 jaar werden deze vastgelijmd aan de behuizing van de MacBook Pro. Dat maakt het vervangen aanzienlijk lastiger en duurder. De nieuwe batterijen worden met een zelfklevend treklipje bevestigd, waardoor je ze eenvoudig eruit kunt wippen.

MacBook Pro 2021 teardown
Interne componenten van de 14-inch MacBook Pro.

Nieuwe MacBook Pro makkelijker te repareren

Het voordeel van deze nieuwe manier van batterijen bevestigen is vooral dat het vervangen eenvoudiger kan worden. Op oudere modellen moest je de speakers, het toetsenbord, de trackpad én een deel van de behuizing weggooien als je enkel een nieuwe batterij nodig had. Dat is simpelweg omdat alles aan elkaar vast zit.

Wat vervangen betreft: dat moet ook makkelijker gaan met de poorten, inclusief de nieuwe MagSafe 3 poort. Deze zijn modulair en individueel van elkaar te vervangen. Dat is te herkennen aan de individuele sets schroeven bij iedere poort. Mocht je dus dat nieuwe sd-geheugenkaartslot van de MacBook Pro volop gebruiken, dan kun je ‘m eenvoudiger laten vervangen als hij ooit verslijt.

Helaas is het toetsenbord nog wel onderdeel van de zogeheten unibody-behuizing. Dat houdt in dat je het toetsenbord niet kan vervangen zonder ook de behuizing te vervangen. Hier werd wel op gehoopt en het nieuwe toetsenbord design wekte de suggestie nog eens op, maar dat is dus niet het geval.

MacBook Pro 2021 ventilator
Ventilatiesysteem van de 14-inch MacBook Pro.

Ten slotte viel het nieuwe ventilatiesysteem op. In het 14-inch model is deze qua formaat iets groter dan het vorige 13-inch model, maar kleiner dan die van de 15-inch MacBook Pro van enkele jaren geleden. De 14-inch heeft verder wel dezelfde opstelling voor de ventilatie als de 16-inch MacBook Pro. De nieuwe chips en warmteverspreiders in het apparaat vergen minder ventilatie. Volgens Apple zullen de ventilatoren bij de meeste alledaagse taken niet eens inschakelen.

M1 Max-chip is erg groot
Geruchtenlekker @L0vetodream op Twitter zegt dat de nieuwe M1 Max chip heel groot is. Hij vergelijkt het formaat met dat van een muntje van 1 Yuan (25 × 25 × 2mm). Het werkgeheugen is verdeeld in vier delen, dat gestapeld op de chip gemonteerd is.

Het is nog wachten op de grote en gedetailleerde teardown van iFixit. Deze verwachten we binnen korte tijd. Hierin verwachten we nog meer interessante ontdekkingen. Zodra we de volledige teardown hebben, werken we dit artikel weer bij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. Ze zijn voorzien van de nieuwe M1 Pro-chip of de nog krachtiger M1 Max-chip. Hier zit geen Touch Bar meer in. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
2 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.