Met deze nieuwe Spotify-functie ben je wel even zoet

Luisteren naar verhalen
Via muziekdienst Spotify kun je binnenkort ook audioboeken beluisteren. Er loopt een test met een handjevol boeken uit het publieke domein, waaronder Frankenstrein en The Awakening.

Spotify-pilot met luisterboeken

De boeken zijn weliswaar rechtenvrij en ook al op allerlei andere plekken gratis te vinden, maar Spotify heeft er toch iets eigens mee gedaan. Het zijn originele opnames die speciaal voor Spotify zijn gemaakt.

Dit zijn de beschikbare boeken:

  • Mary Shelley’s ‘Frankenstein’, voorgelezen door David Dobrik
  • ‘Narrative of the Life of Frederick Douglass, an American Slave’, door Forest Whitaker
  • Kate Chopin’s ‘The Awakening’, door Hillary Swank
  • Jean Toomer’s ‘Cane’, door Audra McDonald
  • Charles Dickens’ ‘Great Expectations’, door James Langton
  • Charlotte Bronte’s ‘Jane Eyre’, door Sarah Coombs
  • Nella Larsen’s ‘Passing’, door Bahni Turpin
  • Stephen Crane’s ‘Red Badge of Courage’, door Santino Fontana


Voor elk wat wils dus, maar het zijn wel allemaal Engelstalige boeken. Spotify heeft bovendien de serie ‘Sitting with the Classics’ laten maken, waarin Harvard-hoogleraar Glenda Carpio elk boek uitvoerig bespreekt. Wellicht hadden ze liever Oprah Winfrey gehad, maar die staat al onder contract bij Apple. De hoogleraar bespreekt elk boek tot in detail, inclusief de historische context. Ook maakt ze de besproken thema’s en verhalen begrijpelijk voor een hedendaags publiek. De audioboeken zullen wereldwijd beschikbaar worden gesteld, maar alleen in Engelstalige landen zoals de Verenigde Staten en Australië zal Spotify er ook reclame voor maken.

Volgens Spotify is het slechts een test, om te kijken of abonnees van de dienst interesse hebben in luisterboeken. Eerder investeerde Spotify al stevig in podcasts: er werd zo’n 800 miljoen dollar geïnvesteerd in overnames van Gimlet Media, The Ringer en exclusieve rechten op podcasts zoals The Joe Rogan Experience. Er staan nu 1,9 miljoen podcasts op het platform en 22% van de abonnees luistert er wel eens naar. Apple zou als gevolg daarvan bezig zijn met betaalde podcasts, als reactie op Spotify.

Bekijk ook

'Apple werkt aan betaalde podcastdienst, als reactie op Spotify'

Apple zou bezig zijn met het ontwikkelen van een betaaldienst rond podcasts. Dat zeggen bronnen tegen The Information.

Audioboeken vormen de volgende stap. Daarmee opent Spotify de aanval op concurrenten als Audible (onderdeel van Amazon) en de audioboekencollectie van Apple. Bij Apple moet je echter per boek betalen en vaak gaat het dan om een prijs die nog iets hoger ligt dan de digitale variant die je zelf moet lezen. Bij Spotify zijn de luisterboeken vooralsnog gratis.

Spotify

Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone of iPad. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

Spotify

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.