App Store appicoontjes

Praat mee: welk bedrag vind jij redelijk voor appabonnementen?

Steeds meer apps stappen over op maand- of jaarbetaling. Wat vind jij een redelijk bedrag bij dergelijke apps, zoals sport-, notitie- of dagboek-apps?

Het is een nieuwe trend onder appontwikkelaars: een maandbedrag vragen voor apps. In plaats van een eenmalig bedrag moet je maandelijks of jaarlijks een bedrag betalen voor het gebruik van de app. Het komt voor bij sportapps, maar ook bij apps op het gebied van productiviteit, dagboeken of foto’s.

Betalen voor appabonnementen: wat is redelijk?

Toen ik deze week een app zocht om trainingsschema’s mee te maken, viel me op hoeveel je daar jaarlijks voor moet betalen. Meestal kost zo’n app tussen de €7,99 en €9,99 per maand en je kunt besparen als je meteen een jaarabonnement afsluit. Bij Runtastic Results en Freeletics kost dat €59,99 per jaar, terwijl RunKeeper en Fitbit Coach €39,99 per jaar rekenen. De rest zit zo’n beetje op hetzelfde niveau.

Lid worden van een sportschool is duurder, maar toch… als je een paar van die App Store-abonnementen afsluit zit je al snel op honderden euro’s per jaar. Stel dat jouw favoriete sport-, notitie- of foto-app overstapt op een appabonnement, hoeveel zou je er dan bereid zijn voor te betalen? Let op: dit geldt ook je abonnement op Netflix of Spotify als je dat via de app hebt afgesloten.

Bekijk hier de poll: Wat vind jij een redelijk bedrag voor een appabonnement?

Een paar voorbeelden van apps die gebruik maken van maand- en jaarbetaling:

  • 1Password wachtwoorden-app: €40,99 per jaar
  • Ulysses schrijf-app: €39,99 per jaar
  • Bear notitie-app: €15,99 per jaar
  • Weather Pro weer-app: €9,99 per jaar
  • Flitsmeister flitspalen-app: €8,99 per jaar

Waarom appabonnementen?
Apple heeft appabonnementen ingevoerd om te zorgen dat ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om ook ná de eerste release hun apps te blijven onderhouden. Het is vooral voor kleine ontwikkelaars vaak lastig om het hoofd boven water te houden: nadat een gebruiker voor €1,09 een app heeft gekocht, verwachten gebruikers dat er jaren later nog steeds updates van de app verschijnen en dat apps meteen worden aangepast voor nieuw aangekondigde iOS-functies. Voor de ontwikkelaar is het een lastige opgave om gemotiveerd te blijven: vooral in de eerste maanden zullen er inkomsten zijn geweest, maar naarmate de app langer bestaat neemt het aantal nieuwe downloads (en dus ook de inkomsten) af. Van de €1,09 die iemand jaren geleden heeft betaald kan de ontwikkelaar niet oneindig leven, huur betalen en boodschappen doen.

Er zijn meerdere manieren om daar iets aan te doen, bijvoorbeeld met reclamebanners of het toevoegen van premiumfuncties voor een eenmalig bedrag. Zo’n eenmalig bedrag heeft als nadeel dat het eenmalig is: ook daar kan een ontwikkelaar niet oneindig van leven. Vandaar dat Apple de appabonnementen heeft ingevoerd: die zijn bedoeld om te zorgen dat ontwikkelaars een wat stabielere inkomstenstroom krijgen. Dit werkt twee kanten op: de ontwikkelaar zal moeten zorgen dat de extra functies de moeite waard zijn, zodat gebruikers bereid zijn om ervoor te betalen. Wat dat betreft is het een vrije markteconomie: als een ontwikkelaar te veel vraagt, zal een ander erop inspringen met een goedkopere app.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 20 november: Het artikel is opnieuw gepubliceerd met een vernieuwde poll met een nuloptie. Meer uitleg in de reacties.
  • 2017 - 18 november: Uitleg over 'Waarom appabonnementen' toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 november 2017, 11:30
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerpen abonnementen, app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.